nlc.hu
Szabadidő
Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek

Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek

Nora Ephron olyan filmekkel dicsekedhet, mint a Harry és Sally, A szerelem hálójában, vagy a Nõi vonalak. Rövid írásai - a gyerekneveléstõl kezdve a szépítkezésig - is kellemes órákat ígérnek.










A könyv címe:
Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek
Szerző: Nora Ephron
Kiadó: Park Kiadó »
Ár: 2000 Ft
Tegye a szívére a kezét, kedves Olvasó! Ön nem szeretne híres és gazdag lenni? Hollywoodi kasszadarabok ünnepelt rendezőjeként vörös szőnyegen, fotósok pergőtüzében domborítani? Avagy sztárújságíróként díjesőben úszni? Manhattan legjobb környékén panorámaablakból merengeni, amint vörösen lemegy a nap a Hudson folyó fölött? Londonból szállíttatni a karácsonyi süteményhez a tölteléket? Exkluzív étteremben piszkálni a francia séf salátakölteményét? Sok ezer dolláros retikült lóbálni a luxusfodrászhoz menet?

Nora Ephron híres, gazdag, domborít, mereng, szállíttat, piszkál, lóbál – voltaképpen irigyelhetnénk. De ahogy könnyű humorral és fanyar öniróniával előadott történeteiből kibontakozik a személyisége, az élete, ahogy belelátunk családi, baráti, szakmai viszonyaiba, szerelmi ügyeibe és gyereknevelési kalandjaiba, ahogy átérezzük az ifjúság látszatának fenntartásáért vívott, persze reménytelen küzdelmét, ahogy megkönnyezzük a veszteségeit, és ahogy minket is megsuhint a halálfélelem, előbb-utóbb oda lyukadunk ki, hogy de hisz ez a sztár pont olyan esendő, mint mi magunk! A csillogó, ámulatos világ szórakoztató meséi rólunk is szólnak, a tanulság ránk is érvényes.

Nora Ephron rövid írásainak gyűjteménye néhány kellemes órát kínál. Nevetést, elérzékenyülést, okulást. Sajnáljuk, hogy mi már olvastuk: szívesen lennénk az Ön helyében, kedves Olvasó!






Részlet a könyvből…


„Az első férjem egy nagyon rendes ember, igaz, betegesen kötődik a macskáihoz. 1972 van, a nőmozgalom a csúcson, mindenki válik, még azok is, akiknek a férje nem kötődik betegesen a macskáihoz. A férjem azt tervezi, hogy együtt elmegyünk egy afrikai fotószafarira, én pedig azt mondom, hogy nem tudok elmenni erre az útra.
– Miért nem? – kérdezi.
– Mert nagyon drága, mi pedig lehet, hogy szét fogunk menni, és akkor rettenetes bűntudatom lesz amiatt, hogy elvittél Afrikába ennyi pénzért.
– Ne hülyéskedj – feleli a férjem –, szeretlek, te is szeretsz engem, és nem fogunk elválni, de ha mégis, akkor is te vagy az egyetlen ember, akivel Afrikába mennék. Úgyhogy elmegyünk.
Elmegyünk Afrikába. Az utazás csodálatos. Amikor hazajövünk, közlöm a férjemmel, hogy el akarok válni.
– De hát elvittelek Afrikába! – mondja erre.”







A szerzőről








Nora Ephron
Nora Ephron író, forgatókönyvíró, rendező 1941. május 19-én született New Yorkban Henry és Phoebe Ephron íróházaspár gyermekeként. 1975-ben Crazy Salad című esszékötetével hívta fel magára a figyelmet. 1983-ban mutatták be Meryl Streeppel és Cherrel a főszerepben a Silkwood című filmet, amelynek ő írta a forgatókönyvét. Ekkor már Amerika egyik legismertebb újságírója. Első rendezésére, mely egy komikusként érvényesülni próbáló, egyedülálló nőről mesélt, csak a kritikusok figyeltek fel. Ám egy évvel később Meg Ryan és Tom Hanks románca, A szerelem hullámhosszán (1993) a rendező Norának is meghozta a sikert. A Cookie (1989), a Harry és Sally (1989), a Kamutanú (1990), A szerelem hálójában, a Női vonalak (2000) című filmek íróját ma a romantikus vígjáték műfajának nagyasszonyaként tartják számon.

A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában háromszor jelölték Oscar-díjra. Sidney Lumet baráti körének tagja, de Woody Allen háza táján is gyakran megfordul, a Férjek és feleségekben fel is tűnik egy parti vendégeként. Gyermekeinek apja a Watergate-botrányt kirobbantó újságíró, a The Washington Post zsurnalisztája, Carl Bernstein. Jelenleg férjével, a Nagymenők írójával, Nicolas Pileggivel New Yorkban él. Magyarul ez az első megjelent könyve.

Nora Ephron Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek című esszékötete nyerte a Book Sense Book of the Year díjat a felnőtt tényirodalom katergóriában. A díjat az Amerikai Könyvkereskedők Szövetsége ítéli oda minden évben az általuk legjobbnak tartott négy könyvnek. Idén több száz független könyvkereskedő adta le szavazatát kedvenc könyvére. A díjat A Book Expo America évente megrendezett Celebration of Bookselling programja keretében adják át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top