Szabadidő

Kaiser Chiefs – Yours Truly, Angry Mob

Talán nem is a legjobb elnevezés a british pop - a Kaiser Chiefs legalább annyira hozza a rock zene alapjegyeit, mint amennyire brit. Egyszóval nagyon.





Ez az a zenei műfaj, amit sokan felismernek, de kevesen tudják megnevezni. Ilyen volt a Pulp, a Blur vagy a White Stripes is. Elégedjünk meg azzal, hogy a KC nagyon Angol. Kevesen tudják, persze nem a KC fanatikusok, hogy a banda nem ezzel a névvel indult útjára 1997-ben. A kezdetben Runston Parva, majd Parva néven futó formáció 2003-ban vette fel a mai nevét, amit egy dél-afrikai focicsapattól csentek el. Merthogy a leedsi srácok hatalmas focirajongók. 2005-ben megjelent Employment albumuk elsöprő szele kis hazánkat is elére, „I Predict a Riot” című nótájukat a magyar rádiók is harsogták, nagy sikerrel. Ennek az albumnak köszönhetően 2006-ban 3 kategóriában nyertek British Awards díjat, ezzel 2006-ban a legsikeresebb angol együttesnek számítottak.

Új albumuk a „Yours Truly, Angry Mob” erősen hozza az „Employment” által felépített alapok húzós, kicsit kiabálós KC stílusát, nem meglepő módon. Mert miért is változtatna a jól működő recepten bárki is? Az a recept hamar meg is hozta a gyümölcsét, az album első dala „Ruby” első helyen szerepelt februárban a brit listákon.

Az anyag nagyon erős, egyrészt a dalok jól össze vannak rakva, ám komoly dicséret illeti a keverő pult mögött ülőket is. Az amúgy zeneileg nem túl változatos terepen mozgó KC egyszerű, de jól működő ötleteit ugyanis olyan szépen keresztül tudta tolni a hangmérnök a hangszórókon, hogy biztosak lehetünk benne, hogy a CD sokkal többet ad, mint akár egy élő fellépés.

Az album hangulata leginkább lázadó, mely magába foglalja a kissé neurotikus zenei kesergést és az ordítós, könnyen megjegyezhető motívumok skandálását is. Sokan csinálják ezt, de billiárdozni is sokan tudnak valamennyire, viszont profin nagyon kevesen. A KC azonban ezt a stílust megkérdőjelezhetetlenül tökéletesen hozza. 





Track lista:


1. Ruby
2. The Angry Mob
3. Heat Dies Down
4. Highroyds
5. Love’s Not a Competition (But I’m Winning)
6. Thank You Very Much
7. I Can Do It Without You
8. My Kind of Guy
9. Everything Is Average Nowadays
10. Learnt My Lesson Well
11. Try Your Best
12. Retirement

Kiadó: Universal Music »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top