Szabadidő

Ma van a Zene Ünnepe

A Zene Európai Ünnepére minden év június 21-én, a nyári napforduló idején kerül sor, így ma Budapesten rengeteg ingyenes koncertet hallgathatsz meg.

Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. A ZENE ÜNNEPÉ-t 1982-ben tartották meg először Franciaországban. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg.
Mára a zene ünnepe európai, sőt világméretűvé vált; több mint száz országban rendezik meg június 21-én.
 
A Zene Európai Ünnepe az élő zene ünnepe. Célja a zenei sokszínűség bemutatása bármely zenei műfajról is legyen szó. A Zene Európai Ünnepe felkérés szólisták és zenekarok (hangszeres vagy énekes) spontán és szabad közreműködésére, illetve kérés a zenei intézmények felé, hogy biztosítsanak lehetőséget az amatőr és professzionális előadók tehetségének bemutatására.
A közönség számára minden koncert ingyenes.

A Zene Európai Ünnepe elsősorban szabadtéri esemény, amely utcákon, tereken, közparkokban, játszótereken, zajlik. Zárt terek csak abban az esetben használhatók amennyiben tiszteletben tartják az ingyenesség szabályát.

A Zene Európai Ünnepe alkalmat kínál arra is, hogy a zene gyakorlására olyan terepek is megnyíljanak, amelyek nem hagyományos koncert helyszínek – múzeumok, kórházak, középületek.







Programok – 2007

PETŐFI CSARNOK SZABADTÉR (XIV. Zichy Mihály út 14.)
20.00 óra, Beatrice

PETŐFI CSARNOK NAGYTEREM (XIV. Zichy Mihály út 14.)

Budapesti Tribute Fesztivál – Nagyterem
19.00 óra, Big-Bang (Thin Lizzy)
20.00 óra, Queen Emlékzenekar
21.00 óra, Hazugmagazin (Police)
22.00 óra, Hit-Rock (Pink Floyd)
23.00 óra, Lead Zeppelin (Led Zeppelin)
24.00 óra, Hollywood Rose (Guns ‘n Roses)
01.00 óra, AB-CD (AC/DC)


KIRÁLYDOMB (Városliget)

18.00 óra, Pannonia Allstars Ska Orchestra
Hazánk egyik legnagyobb közönséggel rendelkező zenekara, koncertjeiken biztos a teltház és a jó hangulat. A többek között a ska műfaj ismertségének előrelendítésével vádolható csapatnak tavaly az amerikai Megalith Records által megjelentetett debütáló lemeze világszerte meghozta az elismerést.

19.30 óra, Debout sur le zinc együttes
A Párizs környéki fiatalokból 1995-ben alakult 7 fős zenekarról elmondható, hogy zenéjük a rock, a folk, a lakodalmas és cigányzene keverékének friss, és házilagos vitamindús koktélja

20.30 óra, Mau Mau
Hamisítatlan plebejus fesztiválcsapat, akiknek a világzene magyarországi népszerűsítésében jelentős szerepe van, koncertjeinek köszönhetően Európa-szerte jelentős táborra tett szert a zenekar.


VÖRÖSMARTY TÉR

16.00 óra, Técsői Banda
A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, eredetileg a Csernavec család tagjaiból állt, ma már hegedűsük és cimbalmosuk Taracközről való. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták úgy, hogy már gyermekfejjel ott játszottak a mulatságokban apjuk mellett.

17.00 óra, Chicago Jazz Gang
A zenekar a 20-as, 30-as évek amerikai tradicionális jazz zenéjét játssza, melyet áthat az alkoholtilalom időszakának alvilági hangulata. A közismert dixieland slágerek mellett, a korszak más kifejezetten erre az összeállításra hangszerelt darabjait is megszólaltatja az együttes. A melankolikus blues, a ritmikus ragtime és a fergeteges hot stílusú dallamok mindenki számára kellemes és értékes szórakozást ígérnek.

18.00 óra, Ballet Folclorico Quetzal
Mexikói tánckoncert
Műsorukban Mexikó gazdag folklórját mutatják be, amire a spanyol és amerikai kultúra egyaránt hatott. A kulturális gyökereken alapuló tánc és zene harmóniáját a látványos kosztümök teszik teljessé. A Puebla államból érkezett együttes számos kitüntetésben részesült népük folklór hagyományainak magas szintű terjesztéséért.

19.00 óra, Maskarades Zenekar
A görög nagyvárosi emberek népzenéje a taverna-zene. A ma inkább könnyed stílusú muzsika eredetileg a Rebetiko időtálló, keser-édes műfajából született. A Rembetiko nélkül ma nem lenne buzuki szótól hangos Görögország.
Idén 20. éve, hogy e műfaj klasszikus hangszereire, a buzukira, baglamára, gitárra és tangóharmónikára építve kialakították egy stílushű hangzásvilágot.


ALMÁSSY TÉRI SZK (VII. Almássy tér)

20.00 óra – Kávéházi Kisszínpad
MŰHELY zenekar játszik, mégpedig Szászcsávási, Küküllő-menti zenéket hallgathat és táncokat táncolhat az, aki erre jár

20.00 óra – Nagyterem
SOMOS zenekar húzza a talp alá valót. Ők Moldvai Csángómagyar zenéket játszanak a táncosoknak. Jellemző egyszerűbb körtáncaik rövid idő alatt elsajátíthatóak és élvezhetőek.


DUNAKORZÓ

16.00 óra, Kéri György skótdudás

16.30 óra, Térzene a 15 éves Honvéd Palota Zenekar elaődásában
Az idén tizenöt esztendős Honvéd Palota Zenekar 1992-ben alakult lelkes zenekedvelő fiatalok részvételével. Bázisát a XV. Kerületi Hubay Jenő Zeneiskola tanulóiból alkotta abból a célból, hogy a zenét tanuló fiatalok nyilvános fellépéseken mutathassák be megszerzett zenei tudásukat és egyben szórakoztassák a közönséget.


GÖDÖR KLUB (V. Erzsébet tér)

19.00 óra, Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát, PUF (unplugged), Bródy János, Trió Yengiborjan, Said Tichiti, Tom Walsh, Balaton, Tordas Rádió Party – Vida Tónival


MILLENÁRIS (II. Fény u. 20-22.)

17.00 óra – Szabadtéri Színpad
Komolyzenei koncertek

19.00 óra – Zenepavilon
Nicoicmus
Nicolas Bürki francia zongorista-énekes a jazz-t reggae-vel, a funkyt a klasszikus zenével keverve hozta létre egyedi zenekarát. 2006 szeptemberétől él Budapesten, és együtt zenél Esterházy Miklós dobossal, Barát Réka fuvolistával.

20.30 óra – Fogadó
Pribojszki Mátyás Band

21.30 óra – Fogadó
Zavarock
A fiatal gimnazista-zenekar a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek külföldi és hazai rock számainak feldolgozásait és saját, kevert stílusú szerzeményeit mutatják be lehengerlő stílusban.

22.30 óra – Fogadó
Nomada
A Nomada amagyarországi cigány zenei hagyományból merít, azonban teljesen egyedi hangzású zenét hoz létre a különféle stílusok elegyítésével. Dalaiban szinte mindig érezhető a négynegyedes esztam, melyet a kanna, a szájbőgő és a ritmusgitár teremt meg


SZOMORY DEZSŐ TÉR

18.00 óra, Budapesti Vándor Kórus – Népszerű kórusművek
Vezényel: Németh Zsuzsanna karnagy
A Budapesti Vándor Kórus 1936-ban alakult amatőr énekkar, azóta folyamatosan aktív résztvevője a magyar zenei életnek. A repertoáron reneszánsz madrigálok, klasszikus és romantikus mesterek művei, egyház-zenei művek, operakórusok, népdalfeldolgozások, valamint hazai és nemzetközi kortárs művek egyaránt szerepelnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top