Szabadidő

A nagy kékség

Ha a tengerparti nyaralásunkat kulturális élményekkel is akarjuk gazdagítani, illetve igazán exkluzív, a tömegturizmust tudatosan távol tartó helyeken szeretnénk pihenni, akkor fedezzük fel a Földközi-tenger legnagyobb szigeteit: Szardíniát, Korzikát és Szicíliát.






Szardínia – az érintetlen paradicsom


A Földközi-tenger második legnagyobb szigete, neve jól ismert, mégis viszonylag ritkán merül fel nyaralási célpontként. Holott a sziget 1800 km hosszú csodálatos, érintetlen partszakasszal dicsekedhet. Az azúrkék és türkizzöld tenger állítólag egész Európában itt a legtisztább, a sziklás partot félszigetek, illetve finom hófehér és rózsaszín homokos öblök tagolják.

Szardínia tengerpartja a trópusi nyaralóhelyekhez hasonló. A hosszú nyári szezon már áprilisban elkezdődik, és egészen novemberig tart. Az átlátszó smaragdzöld víz, a színpompás korallok és a gazdag vízi világ nemcsak a halászokat, hanem a búvárokat is csábítja a világ minden tájáról.







Leghíresebb tengerpartja, a beszédes nevű Costa Smeralda (Smaragd-part) a sziget északkeleti részén található. Innen csónakot bérelve vagy egy hajóútra befizetve a legeldugottabb kis öblökbe is eljuthatunk, a tengerből csodálhatjuk az érdekes szél és víz formálta sziklatömböket, hegyormokat.

Nemcsak a partszakasz lenyűgöző, a sziget belseje is fantasztikusan sok látnivalót kínál: a vad hegycsúcsok, mély szurdokok, szakadékok fenséges látványt nyújtanak. A sziklás tájat mandula-, olíva- és citrusültetvények szakítják meg, és a levegőben a mediterrán bozótnövény – a macchia – és a fenyvesek fűszeres illata terjeng. A sziget nagy része nemzeti park, ahol ritka állatok (jégmadár, flamingó, muflon) és növények (kaktuszfüge, eukaliptusz, mirtusz) találtak otthonra.







A szigetet – stratégiai elhelyezkedéséből adódóan – a történelem során sokszor meghódították, a különböző kultúrák lenyomatát, a római, bizánci, barokk és gót emlékműveket lépten-nyomon láthatjuk. Ezeréves őrtornyok, terméskőből épült lakótornyok, gót stílusú katedrális, toszkán építészeti hagyományokat követő bazilika, mind-mind a gazdag történelmi múltról mesélnek.
Ajánlott kipróbálni a helyi vonatot is, ami ugyan elég lassú és döcögős, de lenyűgöző, vadregényes tájakon halad keresztül.

Szardínia.lap.hu »






Korzika – Napóleon szigete


A negyedik legnagyobb sziget a Földközi-tengeren a Szardíniától északra fekvő Korzika. Sokszor illatos szigetként vagy a fény szigeteként emlegetik. Korzikát a turisták leginkább a tenger nyújtotta lehetőségek miatt keresik fel, hiszen a sziget körül rengeteg kiváló búvárkodóhely van, de a szörf és a kite-sport szerelmesei is nagyszerű terepet találnak hobbijukhoz. A kikötőkben elegáns jachtok sorakoznak, számos híresség is itt piheni ki fáradalmait. A kalandvágyók pedig felfedezhetik a szédítően meredek sziklás, hegyes sziget belsejét, ahol vadregényes folyóvölgyek, kristálytiszta patakok, tengerszemek bújnak meg.







A szigeten az a mondás járja, hogy Korzikát sokszor meghódították, de soha nem győzték le. 1768 óta Franciaországhoz tartozik, de különleges alkotmányos státuszt élvez. Leghíresebb fia Napóleon, akire születésnapján minden évben pompás ünnepségeken emlékeznek.

A korzikai konyha a saját jellegzetességek mellett a francia és az olasz konyha jeleit mutatja. A borok mellett saját helyi söreik vannak, amik közül a Coloumbe-ot vagy a Biere Torrét mindenképpen érdemes kipróbálni. Sőt, ne lepődjünk meg, ha egy étteremben kólát rendelve a pincér rezzenéstelen arccal azt kérdezi, „Américain ou Corse?” (Amerikait vagy korzikait?) – ugyanis a helyiek, függetlenségüket hangsúlyozandó, saját kólát készítenek. A korzikai gasztronómia egyik fontos alapja a szigeten termelt olíva és gesztenye.
A mediterrán bozótosban honos vaddisznó is sokszor kerül fel az étlapra. A vacsoránkat pedig jó francia szokás szerint brandyvel és kecskesajttal fejezzük be.






Sziget fesztivál, avagy a fesztiválok szigete

Korzika igazi fesztiválsziget, különösen a nyári hónapokban, július, augusztus és szeptemberben egymást követik a rendezvények, amik a korzikai emberek életének három legfontosabb részéhez: a valláshoz, a zenéhez és az ételekhez köthetők.

Júliusban tartják a sziget legnagyobb borfesztiválját Luriban: a sziget minden szegletéből érkeznek bortermelők, hogy bemutassák a legfinomabb fehér-, rozé- és vörösboraikat. Ugyanebben a hónapban Patrimonióban szervezik Európa egyik legnagyobb gitárfesztiválját tangó-, flamenco-, cigány- és klasszikus zenékkel.

A már említett Napóleon-ünnepségen korhű jelmezekben vonulnak fel Ajaccio utcáin, a megemlékezést látványos tűzijáték zárja az öböl felett.
Természetesen a helyi jellegzetességeket is méltóképpen megünneplik, így van még olajfa-, gesztenye- és mandulafesztivál is.

Korzika.lap.hu »






Szicília – az élet napos oldala



A Földközi-tenger legnagyobb szigete, vagy népszerű nevén a „Nap szigete”. Megérkezve végeláthatatlan narancsligetek, embermagasságú kaktuszok, pálmafák és a háttérben a hófödte csúcsú, félelmetes, 3320 méter magas Etna fogadja a látogatót. Európa legaktívabb tűzhányója egy különleges nemzeti park része. Amikor a vulkán szunnyad, autóval 2000 méteres magasságig feljuthatunk, onnan meg felvonóval még további 500 métert emelkedhetünk.
Catania 40 kilométerre fekszik a vulkántól, de a nagyobb kitörésekkor a láva egészen a városig elfolyik.







Szicília gazdag történelmi múlttal rendelkezik, a görögök, rómaiak, föníciaiak és az arabok kultúráját hirdető, emlékekben gazdag sziget.
Palermóban magas kőfallal körülkerített grandiózus villák, ezeréves dóm és nyüzsgő nagyvárosi élet fogad bennünket, Siracusa, Arkhimédész városa a görög hódításra emlékeztet, Taormina – Szicília ékszerdoboza – pedig meredek sziklákra épült festői kisváros a tengerparton. A város szépsége Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette.
A festői kis falvak szűk sikátorokkal, kötélen száradó ruhákkal, sziesztázó helybéliekkel igazi mediterrán hangulatot árasztanak. Ha járművet akarunk bérelni, akkor mindenképpen egy robogót vagy egy kis Fiatot válasszunk, hiszen a szűk és meredek utcácskákban csak így tudunk közlekedni.







Olasz konyha másképpen

A szicíliai konyha messze földön híres, és viszonylag különbözik az olasz konyhától. Mivel az ételek nem annyira tésztaalapúak, így diétázóknak is ajánlott. A helyi specialitások közé tartozik a caponata, ami egy padlizsánalapú saláta, a sült kardhal, és egy igazi csemege, a saját „tintájában” felszolgált tintahal. Egy történet szerint a fagylaltot is itt találták ki még a római időkben, amikor a szolgák az Etna csúcsáról hordták a jeget az uraiknak, akik azt ízesítve fogyasztották. A forró nyáron ma granitát, ízesített jégkását fogyaszthatunk frissítőként.

Szicília.lap.hu »


Megközelítés

Korzika és Szardínia autóval is elérhető, a Budapesttől 1070 kilométerre fekvő Livornót állandó kompjárat köti össze a két szigettel. Szicíliába érdemesebb repülővel érkezni, hiszen jóval messzebb fekszik, bár egy-egy egész Itáliát átszelő autóút is igazi élmény lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top