nlc.hu
Szabadidő
Harry Potter és a Fõnix Rendje

Harry Potter és a Fõnix Rendje

Nem is volt félelmetes – mondja a tizenéves Harry Potter-rajongó a film után, én viszont szóhoz sem jutok. A gyerek hiába rója fel az alkotóknak, hogy túl nagyvonalúan követték a regény eseményeit, ismét látványos mozit láttunk...





A seprű repülésre alkalmatlan

Nincs vita, kétféle ember van. Az egyik szereti és a megjelenés után azonnal megveszi a legújabb Harry Potter-kötetet – lényegtelen, hogy a mugli hány éves –, a másik pedig tudja, hogy létezik a szemüveges varázslótanonc, akinek megalkotója, J. K. Rowling hatalmas vagyont keresett hét kötetre tervezett regényfolyamával, de különösebben nem hozza tűzbe se a Harry Potter-mánia, se a történet.

Az utóbbi típusba tartozók, köztük én is, meglehetősen hátrányos helyzetből indulnak. Az egyre nagyobbra duzzadó történet követése, főleg a hosszú kihagyások mellett nehézkes, de szerencsére szerethető, az viszont biztos, hogy előképzettség nélkül nem érdemes megnézni, sőt kifejezetten ajánlott a mostani ötödik film, a Harry Potter és a Főnix Rendje előtt a korábbi részek felidézése. Szinte már az is szokásos, hogy minden film után szentül elhatározom, hogy elolvasom az összes megjelent kötetet, de végül mindig elmarad, és mindig megbánom.










Újabb év a Roxfortban

Hiába próbálják leplezni, Daniel Radcliffe egyre inkább túlkoros Harry Potter szerepére, egyre hiteltelenebb és egészen kínos. Szinte megkönnyebbültem, amikor nem az ő nagyon sovány, koravén testét mutatta a kamera. Éhező rocksztárnak bármikor beillett volna, de önmagát kereső, kivételes tehetségű varázslótanoncra egy cseppet sem hasonlított. Persze, értem én, hogy kamaszodik, és ennek nyűgét minden pillanatban viseli, nemcsak az életben, hanem a filmben is, viszont kilóg a lóláb. Daniel Radcliffe pár évvel idősebb, mint karaktere, és az már csak a sors furcsa fintora, hogy amíg rajta ez meglátszik, a nála egy évvel idősebb Ronon (Rupert Grinten) nem.






Már majdnem horror


Mindjárt megjelenik a hetedik kötet, amit az írónő az utolsónak szán, és már most számtalan legenda övezi. De ezt hagyjuk! Akárcsak azt, hogy a hatodik kötet tavaly már magyarul is megjelent, tehát a hű rajongók jóval előrébb járnak a történetben, mint a most aktuális mozifilm, amelyben új tanár érkezik a Roxfortba, Harry Potter igazi kamaszhoz méltóan csókolózik, titokban varázslásra tanítja barátait, és „sztár varázslótanoncként” állandóan az újságok címlapján látja magát viszont.

A Harry Potter és a Főnix Rendje moziban mégsem a cselekmény, hanem a látvány a legütősebb. Én olykor igenis féltem, máskor pedig elképedve néztem a csodás világot és a látványos varázslócsatákat. Kamaszokról és kamaszoknak szól a film, tehát alig akad benne a felnőttekre jellemző infantilis álmodozás, viszont kamasz gyerekünket vagy unokaöcsénket mindenképpen el kell vinni moziba, mert nincs annál borzasztóbb egy kiskamasznak, ha lemarad és kimarad, ráadásul a felnőttek sem unatkoznak a filmen.


Imádnivalóan gonosz

Nem mondjuk ki a nevét-nél gonoszabb nem létezik, viszont Dolores Umbridge (Imelda Staunton) igazán bosszantó és rosszindulatú banya, egyszerűen nem lehet szeretni, viszont játéka és karaktere annyira szórakoztató, hogy már miatta érdemes megnézni a filmet. Rózsaszín kiskosztümjei éles ellentétben állnak fekete lelkével, és megtestesíti a boldog életet megnehezítő nőszemélyek örök figuráját, akik kamaszkorban legtöbbször tanárok, felnőttkorban pedig buta politikusok. Bukása – mert egyértelmű, hogy a mesében nem nyerhet – kéjes elégtétel mindenkinek.










A könyvbe és a filmbe egyre inkább betüremkedik a való élet. Az emberi kapcsolatokat ellehetetlenítő politika, bürokrácia és a szenzációhajhász újságok nemcsak áttételesen jelennek meg, hanem a maguk kegyetlen valóságában, bár itt J. K. Rowling úgy kanyarintja a történetet, ahogy kedve és szíve tartja, és biztos, ha ő írná a valóságot is, akkor előbb vagy utóbb legyőznénk ezeket az érthetetlen és mételyező démonokat.






Még több jelenet a filmből – Nézd meg képgalériánkat!



Eredeti címe: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Rendező: David Yates

Főszereplők:
Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Helena Bonham Carter
Ralph Fiennes
Gary Oldman
Alan Rickman

Hivatalos magyar nyelvű honlap »

Forgalmazó: InterCom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top