Szabadidő

Csobbanj a Tisza-tóban!

A hangulatos üdülõtó igazi vízi paradicsomnak számít, ahol a fürödni és napozni vágyók, a szenvedélyes horgászok és a lelkes ornitológusok mind megtalálják a számukra legideálisabb elfoglaltságot. Nézzük, melyik település mit tartogat számunkra!

Hazánk második legnagyobb kiterjedésű tava nem csupán kiváló strandjai miatt érdemelte ki az elismerést – az ökoturizmus is fontos szerepet tölt be az életében. Igazi szépsége, vadregényessége érintetlenségében rejlik. Ezerarcú élővilága, gazdag halfaunája, nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyei s remekebbnél remekebb strandjai újra és újra elvarázsolják az idelátogató vendégeket. Ha a Tisza-tó mellett pihensz, egész éven át élvezheted a helyiek vendégszeretetét, a magyar konyha nagyszerű ízeit és a hangulatos szálláshelyeket.

A Tisza-tó a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma



Tiszafüred – csendes pihenésre vágyóknak

A Hortobágy szélén fekszik Tiszafüred, a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és egyben idegenforgalmi központja. A városka és környéke elsősorban a pihenésre, a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye, de kiváló lehetőséget nyújt vízi sportok űzésére is, illetve építészeti és történelmi érdekességei is mind-mind bőséges látnivalóval szolgálnak. Lehetőségünk van továbbá lovaglásra, és részt vehetünk lovas és a Tisza mentén haladó kerékpáros túrákon is.

Tiszafüredi strand


A vendégek szállásáról szállodák, családias panziók, színvonalas kempingek és magánszállásadók gondoskodnak. Az idelátogató turisták a kikötőben bérelhető csónakon és túrakenun indulhatnak e páratlan vízi világ felfedezésére. Akik kevésbé jártasak a vízi járművekkel való közlekedésben, azoknak sincs okuk csüggedésre, ők gyakorlott túravezetők kíséretében, szervezett csónaktúrák keretében ismerkedhetnek meg a Tisza-tó érintetlen, vadregényes világával.

Megközelítés: A város vasúti és közúti csomópont. Megközelíthető a 33-as és a 34-es főúton autóval, autóbusszal, és vonaton a Debrecen–Füzesabony-, illetve a Karcag–Tiszafüred-vonalon.

Abádszalók – a gyerekek kedvence a hatalmas csúszda

Abádszalók – a vízi sportok kedvelőinek

A tó déli partján található település a Tisza-tó turisztikai szempontból legjelentősebb üdülőterülete. A 14 négyzetkilométeres, összefüggő abádszalóki öböl – Európában egyedülállóan – a motoros sporteszközök számára is engedélyezett vízfelület, így a vízi sportok kedvelőinek kedvelt helye. A motoros vízi sport szerelmeseit kijelölt jet-ski és vízisípályák várják. A strand közelében találunk sportszerkölcsönzőt,  ahol rengetegféle vízi alkalmatosságot bérelhetünk. Az abádszalóki kikötő teljes körű szolgáltatást nyújt a vitorlázóknak, a szörfösöknek, a motoros hajóval érkezőknek – kedvükre hódolhatnak hát sportszenvedélyüknek. 

Abádszalóki Nyár 
A rendezvény egész nyáron változatos programokkal várja a pihenni vágyókat. A vitorlásversenyek, koncertek, kiállítások, hangversenyek, sportversenyek, szépségverseny, Tisza-tó-átúszás és a lampionos csónakfelvonulás hagyományos elemei a programsorozatnak. Július végén kerül megrendezésre a homokfoci-bajnokság, de vitorlás-emlékverseny, vízi karnevál, strandröplabdaverseny is színesíti a gazdag programsorozatot. Augusztus hagyományos rendezvénye a Tisza-tó átúszása, a Tisza-tó tájékozódási kenuverseny, az Öbölkerülő Nyílt Vitorlás Túraverseny a Tisza-tó Kékszalagjáért, valamint a Szalóki Népi és Sportjátékok Nemzetközi Fesztiválja.
Helyszín: Abádszalók
Időpont: 2007. 06. 16. – 08. 20.

A tóvá duzzasztott folyó vize azonban nem csupán a sportolni vágyók igényeit igyekszik kielégíteni – tökéletes kikapcsolódást nyújt a kisgyermekes családoknak, fiataloknak, időseknek egyaránt. Az élményfürdőzés kedvelőinek sem kell csalódniuk, köszönhetően a jól megépített csúszdának, aki pedig a sekély, lassan mélyülő vizet szereti, az is kedvére lubickolhat.

A vendégek színvonalas ellátásáról a tóparton sorakozó számos étterem, büfé, vendégfogadó, kemping és a csónakkikötő gondoskodik. Abádszalók ezenkívül olyan különleges látványosságnak ad otthont, mint a Babamúzeum, mely a hűvösebb napokra kínál igazán érdekes időtöltést.

A kiállítás a Kárpát-medence 156-féle viseletét közel 400 babán mutatja be. Az Abádszalóki Nyár rendezvénysorozat pedig kulturális, képzőművészeti és sportprogramjaival évek óta gondoskodik a lakosság és a turisták kikapcsolódásáról, szabadidejének tartalmas eltöltéséről.

Sarud – Csónakázni, horgászni vágyóknak

A Sarud–Poroszló–Tiszafüred határait érintő Sarudi-medence egészen egyedülálló adottságokkal rendelkezik. A tónak ezen a részén változatos vízmélységű, holtágakkal, csatornákkal és szigetekkel tarkított, gazdag vízinövényzettel, madár- és állatvilággal rendelkező területet találunk.

Sarud

Aki a csónakázás, horgászás reményében keresi fel ezt a területet, az biztosan nem fog csalódni. A parton hajókikötő, szabad strand és a Tisza-part legnagyobb kempingje várja a vendégeket. A tó mellett fekvő település csónakkikötője 400 méteres partszakaszon – a tó legnagyobb hajózható szabad vízfelületétől 200 méterre – található.

A népi építészet élő emléke a faluban látható számos szép, utcatornácos lakóház, népszerűek továbbá a falu népi hagyományait felidéző ünnepek is.

Megközelítés: Sarud az M3-as autópálya felől a 33-as útról Poroszlón át vagy a 31-es útról Átány, Kömlő és Tiszanána érintésével érhető el.

Poroszló – madármegfigyelőknek, ökoturistáknak

A Tisza-tó jobb partján fekvő települést a tó kapujaként emlegetik, s legfőképpen ökoturisztikai célpont, de a strandolni vágyók éppúgy meglelik itt számításukat, mint azok, akik a jó kapás reményében keresik fel a tópartot. A település ingyenes szabad strandja a pihenést, csónakkikötője pedig – ahol kajak-, kenu- és vízibicikli-bérlésre is van lehetőség – a vízitúrázás céljait szolgálja.
A tó partján kemping, strand és kikötő várja a fürdőzni, horgászni vagy a tó élővilágával megismerkedni vágyókat. A település strandja a partközeli sekély víznek köszönhetően kisgyermekes családok számára is ideális hely.

Távcsővel figyelhetjük a madárrezervátum lakóit

A község egyik legjelentősebb  látványossága a 2005-ben megnyílt Ökoturisztikai Tanösvény, ami a Tisza-tó élővilágának megismerését teszi könnyedebbé az érdeklődők számára. A látogatók egy 1500 m hosszú, vízre épített pallóutat járhatnak be, közben két madárvártából és egy nyolc méter magas toronyból figyelhetik meg a madárrezervátum szárnyas lakóit. A tanösvényt a kikötőből csónakkal lehet megközelíteni, ahol helyi túravezetők segítenek. 


Tipp:
Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény »

Megközelítés: A település megközelíthető észak felől az M3-as autópályáról Füzesabonynál letérve a 33-as úton, Miskolc felől Mezőkövesden át Borsodivánka felől, vagy délről a 4. számú főútról, Karcagnál Tiszafüred felé fordulva, és a végállomás minden esetben Poroszló. Vonattal is megközelíthető, a Füzesabony–Debrecen-vonalon vasútállomása van a településnek.

Ötletek fórumozóinktól

Abádszalók »
Tiszafüred–Abádszalók »
Tisza-tó – nyaralás »
Szállásötletek a Tisza-tónál »

Vadregényes vadvízország

A természetkedvelők számára igazi paradicsom a tó északnyugati területét uraló, a Hortobágyi Nemzeti Park részét képező bemutatóterület, a Tisza-tavi Madárrezervátum. A háborítatlan természet csodáinak megismerésére szervezett csónaktúrák keretében van lehetőség. A Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába, és része az UNESCO által adományozott „világörökség része” megtisztelő címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak.


Jusson idő másra is

A tónál nyaralók számára természetesen a strandolásé a főszerep, de bármennyire is csábítanak a vízi örömök, a strandolás, vízisízés vagy éppen horgászás mellett érdemes időt szakítanunk a tavat gyöngysorként körbefogó települések megtekintésére is – templomok, kiállítások, néprajzi gyűjtemények tömkelege vár minket. A tó körüli barangolásnak többféle verziója létezik: akár gyalogosan, akár autóval, netalántán kerékpárral vágunk neki, a környékbeli kirándulások egyaránt felejthetetlen élményt nyújtanak.


Fotók: Tisza-tó.hu és Vízisétány.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top