nlc.hu
Szabadidő
Sziget 2007

Sziget 2007

Minden idõk legjobb zenei felhozatalával és egy nulladik napi LGT-koncerttel ünnepli a Sziget a 15. fesztivált. A koncerteken kívül természetesen tengernyi egyéb program is vár rád. Mi most a Nagyszínpad zenei kínálatából válogattunk.





Időpont: 2007. augusztus 7–15.
Idén sincs okunk aggodalomra – lesz miből csemegéznünk, csak győzzük energiával.  

Az elmúlt évek legjobb és legszínesebb line-upját vonultatja fel a jubileumi Sziget Nagyszínpada. Eszerint az idei felhozatalban találkozhatunk egyrészt friss szenzációkkal, aktuális sikercsapatokkal, továbbá a nemzetközi porondok tömegeket mozgató kultikus sztárjaival, valamint a jubileumi line-up felvonultat azokból a bandákból is, melyek a korábbi Szigeteken a legsikeresebb koncerteket adták.

• A The Good, The Bad and The Queen a 2007-es év legnagyobb zenei szenzációja, a Blur-főnök és Gorillaz-agytröszt Damon Albarn új projektje – egész egyszerűen egy supergroup. A Jó, a Rossz és a Királynő zenei ajánlata a multikulti tagsághoz hasonlóan színes, afféle zenés tudósítás Nyugat-Londonból: klasszikus brit dalszerzői hagyományok, Kinks- és David Bowie-ízek, reggae, dub, afrobeat, gitárpop, elektronika. A formáció cím nélküli debütáló albumát – mely egyszerre hangulatos, érzelmes, intellektuális, szerelmes és politizáló, finom és kísérletező, privát és közéleti – a gyakran oly szőrösszívű popkritikusok kitörő lelkesedéssel fogadták világszerte.

• Egy régi adósságot törleszt a Sziget: 2007 sztárfellépője az évek óta várt, ám aktualitását sosem vesztett Chemical Brothers. A 90-es évek elején alakult Dust Brothersből Chemicallá névváltoztatott manchesteri duó, Tom Rowlands és Ed Simons pont tíz évvel ezelőtt kergette eksztázisba és csinált a világból egy nagy táncparkettet Dig Your Own Hole című albumával, mely azóta is örök védjegye az elektronikus tánczenének, és a műfaj képzeletbeli trónusának letaszíthatatlan darabja. Szerencsére sor- és mixlemezeik sem okoztak csalódást az azóta eltelt tíz évben. A 2005-ös Push The Button című albumuk a kritika és a közönség körében egyaránt sikert aratott.







Pink (USA)


• Get The Party Started! Amikor a dögöscsaj-imázs tehetséggel is párosul, esetenként világhírrel jutalmazza az ég. Pink, polgári nevén Alecia Moore, életét gyerekkora óta a zenélés tölti ki, így lett tinisztár az 1979-es születésű lányból az Egyesült Államokban, majd popsztár, vadóc és díva egy személyben. A 2000-es év mindenképpen az övé volt csajfronton, hiszen Can’ Take Me Home című albuma a dance-pop és az R&B kedvelői mellett elért minden réteget, és egyszerre három slágere is a slágerlistákon tanyázott. A hirtelen berobbanást a Moulin Rouge film betétdalával, a régi LaBelle-sláger-feldolgozással lehetett überelni: a Lady Marmalade előadása Pinkkel, Christina Aguilerával, Myával és Lil’ Kimmel egy új popsztárnemzedéket mutatott be teljes erejében. Az M!ssundaztood című album gyakorlatilag Pink eddigi pályafutásának legmarkánsabb albuma, amelyet olyan társszerzőkkel készített, mint az ex-Four Non Blondes-főnök Linda Perry vagy Steven Tyler és Richie Sambora, de végül a 2003-as Try This album hozta meg a Grammyt. A szupersztár legutóbbi albuma tavaly jelent meg I’m not Dead címmel, mely töretlenül folytatja azt a sikerszériát: egy olyan tehetségtől, aki pillanatok alatt élőben is az ujja köré tudja csavarni nézőit.

• Mit is mondhatnánk? A Madness az a Madness. Minden idők legjobb házibuli-zenekara. A punk utáni popszíntér egyik legsajátosabb zenekara, mely angol beatzenei hagyományokból, kupléból, kabarézenékből és a jamaicai eredetű skából gyúrta össze sajátos, mással össze nem téveszthető zenei világát, mely a mai napig megőrizte szavatosságát. A zenekar az elmúlt évben és idén is aktív maradt: 2006 nyarán, őszén és telén turnézott, 2007 nyarára pedig új dalokat tartalmazó albumot ígér.

• A Nine Inch Nails az elmúlt húsz esztendő egyik legnagyobb hatású, stílusokon, rajongótáborokon átívelő zenekara, más szóval összekötő kapocs, mégis önálló úton járó zseni, Trent Reznor állandóan változó kísérőkkel üzemelő zenei egotripje. Reznor egy olyan innovátorszimbólum, akinek zenéje építkezhet a 80-as évek szinti new wave-jéből, az EBM-ből, az indusztriális zenéből, az alt-rockból, a Peter Gabriel-féle art-rockból, diszkóból vagy akár a countryból is, ám mindig sajátos, kizárólag a Nine Inch Nailsre jellemző képletet kapunk. A Nine Inch Nails legújabb, várva várt lemeze, a Year Zero áprilisban jelenik meg.







Sinéad O’Connor (IRL)
• Sinéad O’Connor minden idők egyik legfontosabb, legszínesebb és legnyughatatlanabb női popelőadója, aki tavaly megjelent Throw Down Your Arms című csodálatos reggae-lemezével már sokadszor kezdte újra és támadt fel 80-as évek végi berobbanása óta. Személyében egy igazi legenda látogat a Szigetre. Az öntörvényű ír énekesnő 1987-ben robbant be The Lion and the Cobra című lemezével, melyet 1990-ben követett a hasonló hangvételű, alterockos I Do Not Want What I Haven’t Got, rajta a hatalmas sikert arató Prince-feldolgozás, a Nothing Compares 2U. Sinéad O’Connor legújabb albuma a 2006-os év egyik legfontosabb lemeze volt – így Sinéad akár új anyagával, akár életműösszegző programmal jön a Szigetre, jól járunk.

• Visszatérőként lép fel a Szigeten a brit house-pop alapzenekara, a Faithless, és ez nem véletlen. Ez az a zenekar, amelyet tulajdonképpen nem is kell bemutatni, hiszen minden eddigi fellépésük garantált siker volt, ráadásul minden szigetes fellépésükkel sikerült felülmúlni az azt megelőzőt. A 2007-es Szigeten az új számok mellett minden bizonnyal előkerülnek a house-megaslágerek is – Insomnia, Salva Mea, Reverence stb. –, és a korábbiak alapján borítékolható, a csúcsformában lévő Faithless túlszárnyalja minden korábbi fellépését.







Juliette and the Licks (USA)
• A 2005-ös Szigeten mi is megtudtuk, ez a Juliette Lewis az a Juliette Lewis, a jól ismert amerikai színésznő, többek közt a Született gyilkosok és más közismert és sikeres filmek hősnője! Juliette nemcsak színésznőként, hanem a Juliette and the Licks zenekar frontasszonyaként is szuggesztív, hiteles és lebilincselő. Budapesti koncertje a legemlékezetesebb nagyszínpadi rock and roll akciók közé sorolható. A 2003-ban alakult öttagú zenekar You’re Speaking My Language című bemutatkozó lemeze a 2005-ös Sziget előtt került a boltokba, rajta a 70-es éveket és a 80-as évek elejét idéző, ugyanakkor aktuális, meggyőző, erős, „egyenes vonalú”, dögös rockzene – nagyjából olyan klasszikus ízek nyomán, mint a Patti Smith Group, a Pretenders vagy Iggy Pop. A zenekar legújabb albuma tavaly év végén jelent meg Four on the Floor címmel, és amelynek érdekessége, hogy az új számokat az előző turné végén kisegítő Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Probot) dobolta fel.

• Chris Cornell bő húszéves karrierjében az egyik nagyszerű dolog követi a másikat. 1984-től 1997-ig az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású amerikai rockzenekara, a grunge-hullám egyik kulcszenekara, a seattle-i Soundgarden énekes-gitáros frontembere volt, hogy aztán 2001-ben a Rage Against The Machine háromnegyedével megalakítsa az Audioslave-et. Az Audioslave hat évig létezett, három kiváló albumot készített el, és idén jelentette be feloszlását. Az egykori Rage Against The Machine-tagok bejelentették, hogy újjáalakítják a rap-rock legendás forradalmi különítményét, s ami a szigetlakók számára most ennél is aktuálisabb: Chris Cornell úgy döntött, folytatja az 1999-es Euphoria Morning című albummal megkezdett, majd félbehagyott szólókarrierjét. A Carry On című album június 5-én kerül a boltokba – ám ne legyen kétségünk: Cornell a szigetes koncerten minden bizonnyal merít majd korábbi zenekarai repertoárjából is. És ezt mi egyáltalán nem fogjuk bánni.

• Nem túlzás azt állítani, hogy az amerikai The Killers jelenleg a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara. Brandon Flowers és csapata már debütáló, Hot Fuss című albumával befutott – az együttes érdekes módon először nem hazai pályán, az Egyesült Államokban, hanem Nagy-Britanniában lett népszerű –, aztán a tavaly megjelent Sam’s Town albummal végleg biztosította helyét a legfontosabb aktuális bandák elit ligájában. A Killers, mely második albumán a korábbi gitárpop- és a 80-as évek retroízei mellé nagy ívű U2- és Bruce Springsteen-hangulatokat épített be, a ma kvintesszenciális stadionrock-zenekara, mely a világ bármely pontján nézők tízezreit táncoltatja meg fülbemászó, dinamikus és okos slágereivel. Nem is kétséges: ez történik majd a 2007-es Szigeten is.


A Nagyszínpadon két hazai fellépő lesz idén: a Kispál és a Borz, valamint a Tankcsapda.

Bővebb információ a Szigetről »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top