nlc.hu
Szabadidő
XXI. Mesterségek Ünnepe

XXI. Mesterségek Ünnepe

A népmûvészek hagyományos találkozóját ünneplõ Mesterségek Ünnepe 2007. augusztus 17–20. között idén már huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre.




Időpont: augusztus 17–20., naponta 10–20 óráig
Belépőjegy: 1000 forint
Kedvezményes jegy: 400 forint
Helyszínek: Budapest, Budavári Palota és környéke
Fő téma: bőrművesség
Bővebb információ »





A hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt. A budai Vár történelmi környezetében megrendezett eseményen színes vásári forgatag, népzene, gasztronómiai bemutatók és utcaszínház várja az érdeklődőket.

A négynapos rendezvény során a kézművesmesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A rendezvényen együtt jelenik meg a kézművesség a zenével és a tánccal. Három színpadon a világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok lépnek fel.

A látogatók megismerkedhetnek a fafaragó-, gyékényszövő-, kovács-, fazekas-, hangszerkészítő-, szövő-, hímző-, kékfestő-, csipkeverő-, nemezkészítő-, szíjgyártó-, kerékgyártó-, kádár-, kosárfonó-, mézeskalácskészítő-, tojásfestő-mesterségekkel.

A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat, a színpadokon pedig hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget.

A rendezvény a kézműves-bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei és táncprogramokon kívül nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol különböző mesterségeket próbálhatnak ki, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást. A Budavári Palota teraszán régi hangszerekkel ismerkedhetnek meg. Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás-templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top