nlc.hu
Szabadidő
Tiszaugi Falunapok

Tiszaugi Falunapok

Gombócparti, néptánc bemutató, vetélkedõk, kiállítások, íjászat... igazi falunap vár tûzijátékkal, utcabállal, ha Tiszaugon, a Holt-Tisza partján fekvõ településen jársz a hosszú hétvégén!

 2007. augusztus 19. vasárnap: “Gombócfesztivál”







09.00 A gombócfőzés kezdete
10.30 Polgármesteri ünnepélyes megnyitó
11.00 Néptánc bemutató
12.00 A gombóckészítés zsürizése
13.00 Ebéd
14.00 Szórakoztató műsorok:




  • “Silver Tánciskola” bemutatója
    (Tiszaugi óvodások, iskolások táncbemutatója)


  • Gyermek táncverseny


  • Gyermek arc- és hennafestés


  • Tiszaug legerősebb embere-vetélkedő


  • Tiszug bajnoki labdarúgó mérkőzése


  • K-Roy örökzöld dalokkal kedveskedik 15.11-tól


  • Sztárvendég: Emílió 15.45-kor


  • Falunapi virágcsokor átadása


  • Kisfái Kutyakiképző Sportegyesület bemutatója


  • Ősi íjászati bemutató érdeklődői részvétellel


  • Olar Mircea tiszaugi művész pirogravúr technikával készült emléktárgyainak kiállítása


  • Czinege Edit lakiteleki népi iparművész agyag kerámiáinak kiállítása

19.00 Falunapi támogató jegyek sorsolása
19.15 Tombola sorsolás
20.00 Tábortűz
21.00 Tűzijáték
Szabadtéri disco-utcabál


2007. augusztus 20. hétfő







Hagyományos Alkotmány Ünnepi megemlékezés Református Egyházunk templomában, Székelyföld Patakfalva település képviselőinek jelenlétében reggel 9 órai kezdettel:




  • Ökomenikus gyülekezeti szertartás


  • Tiszaug és Patakfalva testvér-települési kapcsolatfelvételének hivatalos ceremóniája


  • “Tiszaugért” kitüntetések átadása


  • A Csépai Egyházi Kórus előadása


  • Új kenyér szentelés – cipóosztás

Nemzeti ünnepünk méltó megünneplésére szeretettel várunk, részvételedre számítunk!


 







“A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját számára …”

Szent-Györgyi Albert



Tisztelt Falunk Népe, Velünk Élő Üdülőseink, Leendő Támogatónk és Mindenki, aki szívén viseli a Holt-Tiszánk sorsát!

Községünk gyönyörű természeti adottságokkal van megáldva, melyek közül bátran állíthatom, az egyik legnagyobb kincsünk a Holt-Tisza. Ez az 53 hektáros, háborítatlan szépségű természeti kincs, mely már évszázadok óta segít és szolgál bennünket, embereket: halat ad nekünk, öntöző vizet, nádat (melyből elődeink háztetőiket készítették) és a kikapcsolódás számos lehetőségét biztosítja (horgászat, fürdés, csónakázás, korcsolya), segítségért kiált. Rajtunk a sor!





A Holt-Tiszában az évtizedek során vastag iszapréteg rakódott le, amit a víz saját öntisztító mechanizmusával már nem képes feldolgozni, így az iszap rothadása folyamatosan oxigént von el a vízből, veszélyeztetve ezzel a Holt-Tiszánk élővilágát.

Ezt a folyamatot meg kell állítanunk! Az önkormányzat több lehetőséget is megvizsgált (néhány száz méter meder kotrása hagyományos módszerrel 100 millió forintba kerülne), 2 alkalommal lakossági fórumot tartottunk, ahol a jelenlevők egy környezetbarát, biológiai eljárás, az EM technológia mellett foglaltak állást, amelyről előadást is hallhattak.





Az EM technológia lényege, hogy biológusok segítségével olyan természetes eredetű mikroorganizmus törzseket telepítünk (vissza) a beteg vízbe, melyek a vízben élő kolónia anyagcseréjét befolyásolják úgy, hogy azok a rothadó anyagokat (iszapot) feldolgozzák, értékes tápanyagokká pl. planktonná alakítják, amit a halak megesznek, megtisztítva ilyen módon a vizet (technológiáról bővebben: nyomtatott tájékoztató Polgármesteri Hivatalban, vagy a www.emtech.hu internetes oldalon).

Az eljárás költsége 4 140 000 Ft áfával , amelyre a nagyon szigorú megszorítások miatt az önkormányzatnak nincs kerete. A víz viszont nem vár! Az összeget társadalmi összefogással kell összegyűjtenünk. Ezért Mindazoknak, akik szívükön viselik Holt-Tiszánk sorsát, meghirdetem az „Együtt a Holt-Tiszáért” civil társadalmi összefogást. Kérem hozzájárulásával, melyet a Tiszaugért Alapítvány számlájára (Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezet 69800102-16000092, elkülönített célfelhasználással) tud befizetni, segítsen megmenteni Holt-Tiszánk vizét, gazdag állat- és növényvilágát!








Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top