Szabadidő

Marie Antoinette, a tinikirálynõ

A magyar mozik ugyan nem mutatták be, de DVD-n szerencsére megnézhetjük a Marie Antoinette címû filmet az Oscar-díjas Sofia Coppola szemével, a fõszerepben a babaarcú Kirsten Dunst-tal.




Az Oscar-díjas forgatókönyvíró és Oscar-díjra jelölt rendező, Sofia Coppola fiatalos, modern 21. századi filmet készített a 18. század egyik legendájáról, Marie Antoinette-ről. A film idén megkapta a legjobb kosztümnek járó Oscar-díjat.

Coppola a legendás francia tinikirálynő, Marie Antoinette életét mutatja be – sajátos, újszerű értelmezésben. XVI. Lajos király (Jason Schwartzman) jegyeseként a naiv 14 éves Marie Antoinette (Kirsten Dunst) bekerül a fényűző, ám konspirációktól és botrányoktól hemzsegő francia udvarba. Tanácsadó nélkül, egyedül hánykolódik ebben a veszélyes világban, majd fellázad a versailles-i elszigeteltség ellen, és Franciaország legfélreértettebb uralkodójává válik.

Kirsten Dunst alakítja a fiatal hercegnőt, akiről annyi mítosz és legenda kering. A történet onnan válik érdekessé, amikor a 14 éves hercegnőt elszakítják családjától, barátaitól, de még az összes tulajdonától is, és kénytelen Bécsből az elegáns, de romlott Versailles-ba költözni.

Marie Antoinette házassága a két nemzet közötti békét volt hivatott szavatolni. A tinédzser férj, Lajos (Jason Schwartzman) a francia trón örököse. Marie Antoinette azonban nem igazán kész arra, hogy olyan királyné legyen, akire a franciák vágynak. A sok pipere alatt egy gyámoltalan, ijedt fiatal lány lakozik, akit erkölcstelen becsmérlők, kétszínű hízelgők, és alattomos pletykák vesznek körül. A szűk lehetőségek között Marie Antoinette-nek meg kell találnia a helyét Versailles bonyolult, zavaros és árulókkal teli világában.

Szomorúságához és elszigeteltségéhez az is nagyban hozzájárul, hogy férje teljesen közömbös iránta: hét éven át egyáltalán nincs testi kapcsolatuk. A furcsa trónörökös szörnyű szeretőnek bizonyul, és ez komoly aggályra, valamint arra a könyörtelen pletykára ad okot, hogy Marie Antoinette sosem fog utódot szülni. A megzavarodott Marie Antoinette a francia arisztokrácia dekadens viselkedésében keresi a menedéket, és enged a vonzó svéd Fersen gróf (Jamie Dornan) csábításának. Magatartása hamarosan az ország fő témája lesz.






Függetlenül attól, hogy kifogástalan stílusa miatt idealizálják, vagy az alattvalóival való kapcsolat hiánya miatt becsmérlik éppen, mindenki csak végletekben tud róla beszélni. Ahogy érettebbé válik, egyre inkább megtalálja a helyét feleségként, anyaként és királynéként is – ennek vet véget a véres forradalom, amely örökre megváltoztatja Franciaországot.

Coppola a következőt nyilatkozta a filmmel kapcsolatban:
„Jól ismertem a Marie Antoinette-ről és dekadens életviteléről szóló kliséket, de sosem jutott el a tudatomig, hogy milyen fiatal is volt valójában XVI. Lajos és neje. Gyakorlatilag tinédzserként kellett Franciaországot vezetniük egy igen változékony, robbanékony időszakban. Ami a történetben nagyon izgatott, az volt, hogy vajon ezek a gyerekek min mentek keresztül ebben az extrém helyzetben, és hogyan próbáltak felnőni a feladathoz. A nagy részét annak, amit tudunk Marie Antoinette-ről, másoktól tudjuk. De engem nem a politikai és történelmi események izgattak elsősorban, hanem a magánélete. Arra voltam a leginkább kíváncsi, hogy miként viselkedhetett, amikor zárt ajtók mögött volt

DVD nfók

Extrák (eredeti nyelven):
• Kimaradt jelenetek
• Így készült a film
• „Látogatás XVI. Lajosnál”
• Előzetesek

Hangok: magyar (5.1*), angol (5.1*), cseh (5.1*), török (2.0**), lengyel (5.1*)

Feliratok: magyar, angol, hindi, arab, bolgár, horvát, cseh, észt, görög, héber, izlandi, litván, lengyel, román, szerb, szlovén, török
Halláskárosultaknak: nincs

Játékidő: 118 perc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top