Szabadidő

Hétvégi kirándulástippek állatbarátoknak

Az õsz elsõ napsugarai kirándulásra csábítanak. Most három tuti útitippet ajánlunk neked a hétvégére.
Vidrapark Lábodon

A Somogy Természetvédelmi Szervezet és az Alapítvány a Vidrákért összefogásának köszönhetően ma hazánkban él Európa legnagyobb vidraállománya. Az elárvult, vagy megsérült vidrák számára Petesmalomban kialakított Vidraparkban természetes élőhelyükön tanulmányozhatjuk a vidék jellegzetes vízi ragadozóját.

Lábod Somogy megye déli részén fekvő település. A községet a 68-as számú főútvonal szeli ketté. A legközelebbi város a kilenc km-re fekvő Nagyatád, ahonnan jó a vasúti közlekedés, de a községet számos autóbuszjárat is érinti. A Lábod környéki erdőség csodálatos természeti környezetet alkot, értékes növényvilága és szép kirándulóhelyei miatt a turisták szívesen látogatnak erre.

Több mint százéves múltra tekint vissza a petesmalmi tórendszer, amely természetes élőhelyet biztosít a vidék jellegzetes állatvilágának. A tavi és az erdei élettér találkozásának köszönhetően rendkívül változatos errefelé a fajtagazdagság. A tórendszer mellett kiépített madárlesek különleges élménnyel várják az idelátogatókat. A nádas területen énekes nádi madarak élnek, gyakran látható a fekete rigó, a szürke gém, és ha türelmesen várunk, talán még a védett réti sast és a fekete gólyát is megpillanthatjuk.

A vidra rezervátum mára kinőtte eredeti céljait, mivel a hatalmas területen nagyon sok látnivaló kínálkozik, láthatunk itt szabadon legelésző ludakat, kacsákat, egyéb baromfi-féléket, és találkozhatnak föl-alá szaladgáló kiscsikóval is. A terület egész évben látogatható.

A Vidrapark címe: 7551, Lábod-Petesmalom

Belépőjegy:
• teljes árú belépőjegy: 1000 Ft
• kedvezményes felnőtt jegy: 500 Ft
• diák és nyugdíjas jegy: 300 Ft
• családi jegy: 1200 Ft

Bővebb információ »

Mackóparadicsom a főváros mellett

A fővárostól nem messze található az a hely, ahol a már „kiszuperált” mackók és farkasok otthonra találtak. A Veresegyházán működő – Közép-Európában az egyetlen – medvemenhely az év minden napján tárt karokkal várja az állatbarát látogatókat. A mackók szívesen veszik az almát, de vehetünk mézet is a bejáratnál, ahol kapunk egy medveetető kanalat is hozzá, így hamar barátságot köthetünk a menhely brummogó lakóival.

A medvefarm jó pár hektáros, változatos, dimbes-dombos területen fekszik, ahol a hatalmas szőrgombócok kedvükre hancúrozhatnak. A veresegyházi menhely 1998-ban nyitotta meg kapuit, öt és fél hektáros területén 39 barna medve él. Némelyek hazai, mások a környező országok vadasparkjaiból, állatkertjeiből kerültek ide, de vannak olyan mackók is, amiket a hatóságok koboztak el magánemberektől a nem megfelelő tartási körülmények miatt. 2000 óta már a farkasok is otthonra találnak itt, s a másfél hektáros, fás, dús növényzetű kifutó ideális búvóhelyet biztosít a számukra.

Fotó: Medveotthon.hu

A gyerekekre további programok is várnak: pónilovaglás, kézműves foglalkozások, motorozás, maci etetés, mézcsorgatás fakanálról, illetve óránként indul a kisvasút, amely körbemegy a telepen.

Megközelítés: Ha autóval mész Budapestről, válaszd az M3-as autópályát. A gödöllői leágazásnál Vác irányába haladj tovább. Ha vonatra szállsz, a Nyugati pályaudvarról Ivacs megállóig utazz, majd innen kb. másfél kilométeres gyaloglással juthatsz el a medvefarmra. Leszállás után indulj el visszafelé, és keresd a Medveotthonhoz vezető táblákat.

Cím: 2112 Veresegyház, Patak u. 39.

Nyitva tartás:
március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig
október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig

Belépődíjak:
• a medvemenhely belépődíja egységesen: 200 Ft/fő
• Parkolódíj (személygépkocsi): 100 Ft/autó
• Parkolódíj (autóbusz): 500 Ft/busz

Bővebb információ »

Kápolnapuszta-bivalyrezervátum

A Zalakomár határában elterülő Kápolnapusztán egész évben látogatható a bivalyrezervátum, mely a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában és génállományának megőrzésében játszik fontos szerepet, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja is. A mintegy 250 állat viselkedését a másfél kilométeres sétaút bejárásával ismerhetjük meg. Megtekinthetünk továbbá egy, a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, és egy bivalytörténeti bemutatót is, vagy bóklászhatunk a játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal – ahonnan távcsőből szemlélhetjük a tájat – tarkított sétaúton.

Fotó: Sz. Zs.


A bemutatóhely fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására. A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park egyéb érdekességeket is tartogat, és a kirándulás egynapos túrává is bővíthető, hiszen egy ugrásra van innen a kányavári sziget vagy a fenékpusztai tanösvény – megannyi páratlan természeti értékkel, védett állatok és növények sokaságával.

Cím: Zalakomár – Kápolnapuszta (75-ös úton, Zalakomár és Balatonmogyoród között)

Nyitva tartás: naponta kilenc órától sötétedésig

Belépődíj:
• felnőtt: 500 Ft
• kedvezményezett (diák, nyugdíjas, pedagógus,): 400 Ft
• gyerek (4-14 éves korig): 200 Ft
Kerekesszékkel ingyenesen látogatható.

Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top