nlc.hu
Szabadidő
Szüreti fesztiválok a hétvégén

Szüreti fesztiválok a hétvégén

Ha az idõ is kegyes lesz hozzánk, hétvégén vidám szüreti hangulatba csöppenhetünk. Három izgalmas mulatságot ajánlunk neked, finom borokkal, kirakodóvásárokkal és sok-sok zenével.





Szüreti Sokadalom Szentendrén

A Skanzenben zajló kétnapos szüreti vigadalom hagyományos társrendezvénye a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválnak. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Felföldi mezőváros tájegysége lesz a helyszíne az idei Szüreti Sokadalom programjainak. A magyarországi szőlő- és borkultúrához kapcsolódó hagyományok bemutatására törekvő kétnapos ünnepi sokadalom díszvendége a Balaton régió lesz.

A hétvégi jókedvet kézművesek, néptáncegyüttesek, vásári komédiások, szőlőtaposás, farigcsálás és furfangos játékok, valamint az elengedhetetlen must- és borkóstoló biztosítják. A vásártéren felállított sátrakban a bor mellé harapnivalót kínálnak. A legkisebbek madárijesztőt készíthetnek, vagy kipróbálhatják a szőlőpréselés munkafolyamatát, csömöszölhetnek, préselhetnek, majd megízlelhetik a saját készítésű mustot.

Időpont: 2007. szeptember 8–9.
Nyitva tartás naponta: 9–18 óráig
Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre, Skanzen
Bővebb információ »






Badacsonyi Szüret


A Balaton régió egyik legimpozánsabb őszi programot ígérő rendezvénye a Badacsonyi Szüret elnevezésű kétnapos rendezvény, melyen felvonulás és gasztronómiai bemutató formájában elevenednek meg a szüret tradíciói. A borkedvelő vendégek megismerkedhetnek a borkészítés rejtelmeivel, a régió történelmi, kulturális és gasztronómiai hagyományaival. Vasárnap látványos felvonulás keretében bemutatásra kerül a badacsonyi borkészítés története Probus császár korától napjainkig, s az adott kor sajátosságai korhű ruhák segítségével kelnek életre. A felvonulás színes forgatagában képviselik magukat az országos borrendek, a környező települések és hazai néptáncegyüttesek.

Időpont: szeptember 8–9.
Helyszín: Badacsonytomaj – általános iskola
Badacsony – Dísz tér
Bővebb információ »


Tihanyi Szüreti Napok

Szeptember első felében kerül megrendezésre a Tihanyi Szüreti Napok, ahova kirakodóvásárral, kulturális és folkprogramokkal, látványos szüreti felvonulással, térzenével, néptánccal, vásári komédiával, utcabállal várják az érdeklődőket. A huszárokkal ékesített, csikósokkal tarkított menet végigvonul Tihany utcáin, a tihanyi asszonykórus rezesbandával kiegészült kíséretével. A menet a templomig vonul, ahol már várja őket a pap, aki áldást kér az az évi termésre, s tulajdonképpen ezzel ér véget a felvonulás, majd átveszi helyét az egész estét betöltő mulatozás.





Szeptember 8., szombat


10:00 Kézműves-kirakodóvásár, játszóházak, huszártábor, szüreti gyerekfoci, karaokeshow
16:00 Mátyás király a csillagok között – zenés mesejáték
17:00 Fehér Klára – Zezula Tibor – Kal Pintér Mihály: Mi, szemüvegesek – sulimusical
18:00 Huszárkarusszel
18:30 „Falu végén kurta kocsma” – nótaműsor
19:30 Nóti Károly: Süt a hold (bohózat) – a Tihanyi Felnőtt Színjátszók műsora
20:30 Szüreti bál a Pulzus együttessel

Szeptember 9., vasárnap

14:00 Szüreti felvonulás
16:00 Szőlő- és kenyérszentelés a bencés apátság előtt
16:30 Huszárkarusszell
17:00 „Virágos Tihanyért” – eredményhirdetés
17:30 Szőlőkirálynő-választás, tombolasorsolás
18:00 A bor legendája – a Holló együttes műsora
18:30 Énekel: Szűcs Judit


Időpont: szeptember 8–9.
Helyszín: Tihany, Belső-tó partja
A rendezvény látogatása ingyenes!
Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top