nlc.hu
Szabadidő
Egyiptom-napok a Petõfi Csarnokban

Egyiptom-napok a Petõfi Csarnokban

Látogass el az ókori Egyiptom rejtélyes világába! Élet és halál, bölcs tanítások, építészet, mûvészet, hieroglif írás és olvasás, orvoslás, asztrológia...





 


 A Petőfi Csarnok és az Új Akropolisz által szervezett három napig tartó
Egyiptom napok rendezvény a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem előadói, neves hazai és külföldi egyiptológusok és antropológusok aktív közreműködésével jött létre. Az előadások mellett kiállításokkal, filmvetítésekkel, folyamatos gyermekprogramokkal, vásárral várunk szeretettel minden Egyiptom iránt érdeklődőt.


Ez az érdeklődés már az ókorban is óriási volt. Görögök és más népek fiai Egyiptomba jártak tanulni az akkori Per-anh, élet házának nevezett egyetemekre. Hérodotoszt, a történetírás atyját még ebben az utolsó, hanyatló időszakban is ámulatba ejtették a piramisok és a templomok, a halálhoz kötődő rítusok, de még a hétköznapi ember erkölcse is.






 „Ne okozz fájdalmat senkinek, hogy neked se okozzanak fájdalmat. Ne légy keményszívű senkivel, ha módodban áll tenni érte valamit.” (Anhsesonki intelmeiből)

A reneszánsz újra felfedezte Egyiptomot a Nyugat számára, és romjainak,
szimbólumainak látványa máig kíváncsiságot és vonzalmat ébreszt. Elkápráztatnak a különleges építményei, az alkotásaiból sugárzó szépség és a rejtély, hogy miként tudott újra és újra feltámadni a zűrzavaros átmeneti korokból. Mélyebben belemerülve történelmükbe felfedezzük, hogy mindenekelőtt az igazság és az igazságosság kérdése érdekelte őket, valamint a lélek földi és túlvilági sorsa.





 “Aki bölcs, az törődik lelkével, szépnek megőrizni azt a földön.” (Ptahhotep intelmeiből)
Tudós papok kutatták az ember és a világegyetem kapcsolatát, a természeti
törvények megjelenését a társadalomban, az emberhez illő életritmust, amelyet a ciklikusan ismétlődő időben találtak meg, szemben a ma uralkodó lineáris szemlélettel… – mindezekből különleges szokásrendszer és életritmus alakult
ki a Nílus völgyében. Rádöbbenhetünk arra, hogy olyan természetközeli civilizációval van dolgunk, amely a mai világunk gondjaira alternatív megoldásokat kínál, és amelynek világnézete a szellemi értékeket részesítette előnyben. Talán éppen ez az, amiért érdemes elgondolkodni egyiptomi örökségünkön, miközben saját válaszainkat keressük az örök emberi kérdésekre.
Tartalmas időtöltést kívánunk minden kedves látogatónknak!


Részletes program »







Időpont: 2007. szeptember 15-17.
Helyszín: Petőfi csarnok, Budapest
Bővebb információ »


Belépőjegyek:
Felnőtt napi jegy 1500,- Ft
Diák, nyugdíjas napi jegy 800,- Ft
Családi napi jegy 800,- Ft/fő (legalább egy gyerek és legföljebb két felnőtt)
Csoportos napi jegy 600,- Ft/fő 15 fő fölött
6 év alatti gyerekek számára ingyenes.

Jegyek a helyszínen vásárolhatók, illetve elővételben szeptember 1-től:
A Petőfi Csarnok jegypénztárában:
Bp., XIV. ker. Zichy Mihály út 14. (tel: 06-1/363-3730) hétköznap: 14.00 – 19.00 óra, szombat: 09.00 – 14.00 óra, vasárnap: zárva

Az Új Akropolisz központjában:
Bp. VIII. ker. Rigó u. 6-8. (tel./rögzítő: 06-1/334-2756)
hétfőtől-csütörtökig: 17.00 – 21.00 óra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top