Szabadidő

Gasztrofesztiválok ínyenceknek a hétvégére

A hétvége remek alkalmat kínál egy kis kulináris kalandozásra. Látogassunk el a nagydobosi sütõtökfesztiválra, együk tele magunkat szilvás derelyével a szilvanapon vagy kóstoljunk bioalapanyagból készült finomságokat.

X. Nemzetközi Sütőtök Fesztivál

Nagydoboson 1998 óta minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén megrendezik a Nemzetközi Sütőtök Fesztivált, hiszen a település valamikor messze földön híres volt az itt termelt sütőtökről. A gasztronómiai esemény célja a hagyományok felelevenítése, de egyben jó alkalom arra is, hogy a település lakói és az idelátogató vendégek a falunap keretében kikapcsolódjanak, szórakozzanak.

A rendezvényt kulturális műsorok, sütőtökből készült, valamint hagyományos népi ételek kóstolója, fogathajtó-bemutató, különféle agrártermékek bemutatója, a nagydobosiak világtalálkozója, a tökfejedelem-választás, a település különféle intézményeinek, civilszervezeteinek kiállításai teszik változatossá és színessé.

Minden évben megrendezik a „legnagyobb tök” és a „legigazibb nagydobosi sütőtök” versenyét is. Lesz töklámpás-felvonulás, szeptember 15-én 19 órától pedig lámpásával mindenki részt vehet a töklámpás-szépségversenyen. A legszebben világító lámpások ez évben is díjazásban részesülnek.

Helyszín: Nagydobos, autókrosszpálya
Időpont: 2007. szeptember 15–16.
Bővebb információ » 

Megközelítés: Nagydobos község Nyíregyházától mintegy hatvan kilométerre fekszik. Közúton Vásárosnaményon, illetve Mátészalkán keresztül érhető el. Mind a két város a 41-es főúton közelíthető meg, Mátészalka felé Vajánál kell letérni.

X. Szilvanap Szarvason

A szarvasi Szilvanap idén ünnepli tízéves jubileumát, s a jeles alkalmat színes programokkal teszik emlékezetessé szeptember 14–16. között. A rendezvény a hagyományok jegyében vonultatja fel a nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket, italokat (szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, házi főzésű szilvapálinka), miközben színes programok, bemutatók, kézművessátrak várják a városba érkező, szórakozni vágyó közönséget.

Fellép többek között a Miskolci Dixieland Band, B. Tóth László és a Crystal, lesz pálinkaminősítés, gasztronómiai bemutató mesterszakácsokkal, kirakodóvásár, s bemutatkoznak a körös-szögi civilszervezetek. Eső esetén 350 négyzetméteres sátor és a művelődési központ épülete biztosítja a zavartalan időtöltést.

Helyszín: Szarvas, Kossuth tér
Időpont: 2007. szeptember 14–16.
Részletes program »

V. Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál

A Hajdúszoboszlón megrendezésre kerülő egyedülálló fesztiválon bioalapanyagokból készült ételkülönlegességeket mutatnak be a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének tagjai, valamint hortobágyi, debreceni, balmazújvárosi vendéglátósok. A finomságok, ínyencségek elfogyasztása közben és után pedig kiváló magyar pincészetek borait kóstolhatják meg az érdeklődők.

A háromnapos esemény kísérőrendezvényeként folklórprogramok, népzenei és néptáncbemutatók, gyermekprogramok, könnyűzenei és komolyzenei koncertek, valamint kirakodóvásár várja az érdeklődőket. Sor kerül borfelismerő versenyekre, valamint szőlővel és borral kapcsolatos ügyességi és kvízversenyekre is. A kézművesek utcájában a különböző népi mesterségekkel ismerkedhetnek a vendégek.

Helyszín: Hajdúszoboszló, Szent István park
Időpont: 2007. szeptember 14–16.
Belépő: a rendezvény látogatása ingyenes!
Honlap »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top