Szabadidő

Last minute úti tippek õszre

Idehaza ugyan beköszöntött az õsz, és reggelente elkel a meleg pulóver, a mediterrán országokban azonban még most is kellemes nyári hangulatban pihenhetsz. Tunézia, Tenerife vagy Görögország ideális választás egy kis kiruccanáshoz.






Görögország


Átlaghőmérséklet (szeptember, október): 26–30 fok.
A víz ősszel 24–25 fokos.

Olimposzi Riviéra: Paralia Görögország egyik leghosszabb homokos tengerpartján fekszik, Thesszalonikitől 80 km-re. Ősszel is ragyogó napsütés várja az utazót, a tenger még ilyenkor is 24–25 fokos. Az üdülőhely elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretik a mozgalmas éjszakai életet. A város tőszomszédságában van Európa legnagyobb szabadtéri diszkója.


Neri Poi az Olimposz hegy lábánál fekszik. Csendes, takaros kis település hangulatos kávézókkal, éttermekkel. Legkedveltebb kirándulóhelyek a közelben az Olimposz hegy, a Tempé völgye és a Meteorák. Neri Poi családosoknak kiváló úti cél lehet, strandja finom homokos, lassan mélyülő vize kristálytiszta.






Chalkidiki-félsziget: a görög szárazföld egyik leghíresebb üdülőkörzete. Három részből, három földnyúlványból áll: Kasszandra, Szithonia, Athosz. A legtöbb strand homokos, lassan mélyülő, így a gyerekek is jól érezhetik magukat. Athosz a szerzetesek köztársasága, több mint húsz világhírű kolostor várja látogatóit.


Sarti festői kis halászfalu, eldugott öblöcskékkel, kristálytiszta vízzel. A közelben búvárparadicsom várja a kezdőket és a haladókat egyaránt.


Sztavroszban mindenki megtalálja számításait. Találhatunk csendes, eldugott öblöket, de egy forgalmas, nyüzsgő strandon is süttethetjük a hasunkat. Sportpályák és esti szórakozóhelyek várják az idelátogatókat. A régészet szerelmesei különleges „csemegékre” számíthatnak.


Kamena Vourla a tenger és a hegyek közé épült. Egész évben süt a nap, eső csak télen esik. Apró kavicsos vagy durva homokos azúrkék tengerpartja kisgyermekes családoknak is ajánlott. Mozik, vidámpark, tavernák, üzletek és játszóterek gondoskodnak a nyaralók szórakozásáról.


Tipp: Görög szigetek »







Tunézia


Átlaghőmérséklet (szeptember, október): 25–32 fok.
A tenger ősszel 22–25 fokos.

Tunézia Afrika északi partján, alig 2 órányi repülőútra fekszik. Az ország nagyon kedvelt a turisták körében. Lassan mélyülő, homokos tengerpartja és kényelmes szállodái vonzzák a családosokat.
A „kalandorok” sivatagi szafarikon vehetnek részt, a sport szerelmesei golfozhatnak, vitorlázhatnak, homoksíelhetnek, horgászhatnak és búvárkodhatnak. Helyi specialitás a kalózkodás. A történelmet kedvelők sorra látogathatják az arab városok műemlékeit.


Kirándulóhelyek:


Karthágó: a rómaiak lerombolták, köveit szétszórták, és sóval hintették be.
A Byrsa-hegyről csodás kilátás nyílik a romvárosra.


Monastir: Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, a környék tengerpartján luxushotelek sorakoznak.






Sidi Bon Said: a házacskák kékre festett ablakai, a lila kúszóvirágok és tengerparti kávézók teszik felejthetetlenné.


Dougga: a legjobb állapotban fennmaradt római kori város.


El Jem: a városka legfőbb nevezetessége a Colosseum, amely a világörökség része.









Fórumajánló
Október-Tunézia »
Chalkidiki milyen? »
Málta/ Szicília/ Ibiza »
Szardíniára valaki? »
Hammamet:
az ország egyik legszebb üdülőhelye. Homokos tengerpartja és számtalan szórakozóhelye csalogatja az utazókat.


Mahdia: jellegzetes mór stílusban épült mecseteiről és karcsú tornyairól híres.


Nabeul: kihagyhatatlan program a városka tradicionális piaca. Alkudni kötelező!


Matmata: itt forgatták a Csillagok háborúját. A holdbéli tájon földbe vájt berber lakások láthatók.


Douz: a sivatag kapuja, innen indulnak a szafarik. Ez az utolsó oázis a sivatag szélén. 







Ibiza






Átlaghőmérséklet (szeptember, október): 24–28 fok.
A tenger ősszel 22–24 fokos.

A Baleároktól délre terül el, fővárosa Erissa. Csodálatos növény- és állatvilága miatt sokan Európa legszebb szigetének tartják. Legjellegzetesebb növényei a píneák, mandulafenyők, olajfák és fügefák. Találkozhatunk a vadon élő, de szelíd, foltos ibizai kutyákkal is.

Páratlan építészeti kincsei a föníciaiak, a rómaiak és a mórok idejéből maradtak fenn. A sziget egésze a világörökség része. Ibizán mégis tombol az éjszakai élet – bárok, diszkók, éjszakai klubok gondoskodnak a nyüzsgést kedvelő vendégek szórakoztatásáról. Filmsztárok, művészek, hippik keverednek a helybéliekkel. A nyugalomra vágyó utazók kedvelt helye Santa Eulalia.
Mindenképpen nézzünk körül Es Canarban, a hippipiacon. Szerdánként tartják a kirakodóvásárt.
A sziget legnépszerűbb strandja, a Playa d’en Bossa a fővárosban található. Ugyanitt látható a gyönyörű, régi, fallal körülvett városrész és a La Marina kikötő is.







Málta


Átlaghőmérséklet (szeptember, október): 23–26 fok.
A tenger ősszel 20–22 fokos.


A Földközi-tenger közepén fekszik, három szigetből áll: Málta, Gozo és Comino. Múltjának emlékeit katedrálisok, paloták és ősrégi templomok őrzik. Tengerpartját apró öblök, néhol sziklák tagolják. A búvároknak különleges élmény egy máltai nyaralás.







Vallettát, a sziget fővárosát hatalmas erődrendszer védi. Szűk utcái szabályos négyzethálót alkotnak. Az építkezésekhez a város alól bányászták a köveket, helyén alagútrendszer alakult ki. A főváros védelmére elővárosokat alakítottak ki, a szárazföld felől Floriana védte Vallettát. A helység érdekessége, hogy itt készítette Montgomery tábornok a szicíliai partraszállás tervét, és itt találkozott Churchill Roosevelttel, 1945-ben, a jaltai konferencia előtt. 

Málta északi részére a nyugalmat kedvelő turisták látogassanak, Sliema az egyik legkedveltebb fürdőhely. A bulizni vágyók ideális nyaralóhelye St. Julian’s. A közelben élménypark és delfinárium is látogatható.
A sziget látnivalói között számos erőd és kolostor is szerepel. Érdemes megtekinteni a Lovagok szállását, a Játékmúzeumot és a Régészeti Múzeumot is.






Szardínia


Átlaghőmérséklet (szeptember, október): 22–25 fok.
A tenger ősszel 20–22 fok.

A sziget a Földközi-tenger nyugati részén, Korzikától délre fekszik. A smaragd- és azúr színű tenger, a különleges formájú gránitsziklák és barlangok tették kedvelt nyaralóhellyé.
Nemzeti parkok, rezervátumok védik a ritka állatfajokat (flamingó, muflon, vadlovak) és növényeket (eukaliptusz, jázmin, mirtusz).
Római kori maradványok és a spanyol uralom emlékei őrzik Szardínia múltját.  Aki a sziget minden szegletét szeretné megismerni, az felfedezőútra indulhat lóháton, kerékpárral vagy kisvasúttal.






Szardínia fővárosa Cagliari, a nap városa, a Földközi-tenger egyik legkellemesebb éghajlatú városa. Punok és föníciaiak rakták az alapköveket, majd a rómaiak lendítették fel. Érdemes ellátogatni az óvárosban található középkori katedrálishoz és várhoz. A városka 11 km hosszú, szikrázóan fehér homokos stranddal rendelkezik.






Kanári-szigetek 


Átlaghőmérséklet (szeptember, október): 26–29 fok.
A tenger ősszel 20–24 fokos.


A 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló szigetcsoport közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozik, de földrajzilag Afrikához van közelebb. Leghíresebb és legnagyobb tagja Tenerife. Óriási, hófödte hegyek, szikrázó napsütés és Európa legtisztább homokos strandjai teszik ellenállhatatlanná. A fürdőhelyek eredetileg vulkanikus eredetű fekete homokosak, az arany homokos strandokra a Szaharából szállították a homokot. A természet- és virágkedvelők számára a sziget igazi paradicsom. Pompás parkok, botanikus kert, akváriumok és állatkert várja a vendégeket.  Itt él a világ legnagyobb papagájpopulációja. Vilaflor kitűnő választás az asztmásoknak, a levegő itt különösen tiszta, gyógyhatása van. Playa de las Americas igen zajos, pörgős városka – egymást érik itt a bárok, diszkók, de a sportolási lehetőségek sora is végtelen.
La Gomera szigete jóval kisebb Tenerifénél. Zöldellő vulkanikus hegyoldalak, vulkánkürtők, babér- és hangaerdők borítják ezt a csodálatos kis földdarabot.






Látnivalók Tenerifén:


Pico de Teide: a Föld harmadik legnagyobb vulkánja 1798-ban tört ki utoljára. Csúcsáról lélegzetelállító kilátás nyílik az egész szigetre.


La Laguna: Tenerife régi fővárosa a világörökség része.


Güimar: a városkában hat piramis rejtegeti titkait.


Masca: egykoron a kalózok rejtekhelye volt.


Octopus vidámpark: csúszdák és delfinshow szórakoztatják a nyaralókat.


Las Aguilas Park: a krokodiletetés miatt híres a turisták között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top