Szabadidő

Tihanyi kirándulástippek

A Balaton gyöngyszeme a Tihanyi-félsziget, a rajta megbújó kedves kis üdülõhellyel karöltve. Tihany minden évszakban gyönyörû – tervezz be te is egy kora õszi hétvégi kiruccanást. Íme néhány látnivaló, amiért megéri felkerekedni.
Bencés apátság barokk temploma
 
 

Kezdjük a sétánkat rögtön a település legismertebb látnivalójával, az apátsági templommal és rendházzal. A Tihanyi-félsziget magaslatára épült páros tornyú apátsági templom már messziről jól kivehető, bármely irányból is közelítsük meg a félszigetet. Talán akkor mutatja legszebb arcát, ha a tó felől, hajóval érkezünk – a vízről igazán impozáns látványt nyújt a Balaton fölé emelkedő kéttornyú

barokk építmény.

A település jelképévé vált templom és a mellette lévő kolostor 18. századi alkotás, az eredeti templomnak ma csak román stílusú, zömök oszlopokkal tartott altemploma látható, föléje barokk apátsági templomot építettek. Az altemplomban található az egyik legfontosabb magyar nyelvemlék, az apátság alapítólevelének másolata, valamint itt helyezték el az alapító I. András király sírját is. A rendházban működik a tihanyi bencés apátság galériája, amely nyaranta országos rangú tárlatoknak ad helyet. Az apátság történelmi érdekességei mellett csodálatos kilátásban is részesülhetünk innen.

Cím: I. András tér 1.

Nyitva tartás:
május 1. – szeptember 30.: 9.00–18.00
október 1–31.: 10.00–17.00

Az apátság honlapja »

Fazekasudvar nem messze az apátságtól, ahol szebbnél szebb kerámiák közül válogathatunk


 

Babamúzeum

 
Fotó: Babamúzeum.hu

Ha Tihanyban járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a babamúzeumot – az itt található kiállítási tárgyak közel négy évtized gyűjtőmunkájának eredményei. Az 1997-ben megnyílt magángyűjtemény anyaga gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt érdekes látnivalót ígér.

A kiállításon népviseletbe öltöztetett porcelánfejű babákat, aprólékos gondossággal felszerelt babaszobákat, pici konyhákat, egyedi eszközöket, játékokat láthatunk, emellett más, korabeli játékok és egyéb kiegészítők is megtekinthetők. A babamúzeumot az apátsági templomhoz közel található Pisky sétányon keresztül közelíthetjük meg.

 
Cím: Tihany, Visszhang u. 4. 
 
Nyitva tartás:
szeptember 14-ig 9–19 óráig
szeptember 15-től 10–17 óráig

A Tihanyi-félsziget vulkáni képződményeinek köszönhetően 2003 óta Európa Diplomával kitüntetett terület. Az Európa Diploma 650 hektárt fed le a Tihanyi-félsziget nyugati, az emberi tevékenység által kevésbé érintett részén.

Belépő:
Felnőtt: 300 Ft
Diák, nyugdíjas: 200 Ft
Iskoláscsoport: 150 Ft/fő
Óvodások: 100 Ft

A babamúzeum honlapja »

Barátlakások

Az Óvár nevű hegy ovális alaprajzú földsáncrendszere a bronzkor végén és a korai vaskorban épült. Keleti oldalán húsz méter magas bazalttufa sziklába vájt barlangok sorakoznak, ezek az ún. barátlakások.

A  sziklafalba vájt barlangokat I. András király felesége révén 1050 körül Tihanyba települt ortodox görög szertartású szerzetesek készítették és lakták évszázadokon át. Az egykori szerzetesek tufába vájt hajlékaiból ma már csak három barátlakás látható, a többit az 1952. évi sziklaomlás betemette. Ezzel együtt is ez a telep Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe, mely szabadon látogatható.

 
Cím: Tihany, Óvár-hegy
 
Belső-tó – Horgászparadicsom
 
 
A tihanyi táj szépségében fontos szerepet játszik a félsziget beltava, a vulkanikus utótevékenység során kialakult Belső-tó is, mely közvetlenül a falu alatt található, és egykor gazdag növény- és állatvilágáról volt híres. Ma már inkább a horgászok kedvelt területe, ahol kedvükre hódolhatnak szenvedélyüknek. Nyugodtan elkísérhetjük „aput” – míg ő a nagy halra „vadászik”, a tó körüli pihenőparkban a család apraja-nagyja kellemesen eltöltheti a napot, van itt futballpálya és játszótér is. 


Megközelítés:
• Autóval –
 a 71-es főútról Tihany irányába kell lekanyarodni – Keszthely felől az első lehetőségnél jobbra, Balatonfüred felől a második lejáratnál kell balra fordulni.

• Vonattal – Balatonfürednél szállj le a vonatról, innen a vasútállomás mellett levő autóbusz-állomás 3-as kocsiállásáról induló tihanyi busszal utazhatsz tovább. A jegyet „Tihany Geofizikáig” kell megvásárolni, ahonnan a tavat kb. 200 méter gyaloglás után érheted el.

 

Rege cukrászda és Panoráma terasz

Sétánkat koronázzuk meg a település kellemes fekvésű cukrászdájában tett látogatással. A templom közelében található Rege cukrászda teraszáról ugyanis csodálatos kilátás nyílik az alattunk hullámzó Balatonra és a túlpartra, és a süteménykínálat sem utolsó.

Cím: Tihany, Kossuth L. u. 22.

Nyitva tartás: március 5. – október 30-ig 10.00–22.00

Könyvajánló: A Balaton és környéke

Ha Balaton környéki kiruccanást tervezünk, jól jöhet a Vendégváró útikönyvek sorozat legújabb kötete, mely az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontját, a Balatont, és annak környékét mutatja be Tihanytól Keszthelyen és Fonyódon át Siófokig. Megannyi praktikus tanáccsal (hol szálljunk meg, hol étkezzünk, hol vásároljunk, szórakozzunk) szolgál az utazónak, kirándulónak, és nem csupán általános képet ad a területről (miért érdemes idejönni, milyen látnivalókat találunk itt), de a séták és kirándulások megtervezésének terhét is leveszi  a vállunkról: a bemutatott terület látnivalóit bejárható útvonalakra fűzi fel.
A kötet végén önálló cikk szól a gyermekkel utazó családoknak kínálható ajánlatokról, a túralehetőségekről.

Kiadó:  Well-PRess Kiadó Kft. »
Ár:  3200 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top