nlc.hu
Szabadidő
Jubileumi koncert a Zeneakadémián

Jubileumi koncert a Zeneakadémián

Az éppen ötven éve alakult Bartók Vonósnégyes jubileumi koncertet ad a Zeneakadémián 2007. október 2-án. Repertoárjukon a teljes vonósnégyes irodalom szerepel Haydn-tól egészen napjainkig.




A koncert időpontja: 2007. október 2. 19:30
A koncert helyszíne: Zeneakadémia, Nagyterem





A Zeneakadémia saját szervezésű hangverseny-sorozata, az Alma Mater koncertek keretében különleges előadásra kerül sor 2007. október 2-án. A világhírű kamaraegyüttes, az éppen 50 évvel ezelőtt alapított Bartók Vonósnégyes jubileumi koncertjét hallhatja a Zeneakadémia közönsége.
A Bartók Vonósnégyes 1957-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból. A Komlós Péter, Devich Sándor, Németh Géza és Mező László alkotta együttes első nyilvános szereplésére ugyanabban az évben, október 16-án került sor. A négy alapító tag közül hárman még mindig az együttes aktív művészei. A negyedik tag Hargitai Géza 20 éve tagja a világhírű együttesnek. A Bartók Vonósnégyes 1963-tól a világ egyik legtöbbet fellépő kamaraegyüttese: az eltelt ötven év alatt több mint 4000 sikeres koncertet adtak 4 kontinensen, emellett a világ legjelentősebb zenei fesztiváljaira kaptak meghívást.

Repertoárjukon a teljes vonósnégyes irodalom szerepel Haydn-tól egészen napjainkig. Előadásaikon fontos szerepet játszanak azok a művek, amelyeket az elmúlt ötven év kiemelkedő magyar zeneszerzői a Bartók Vonósnégyesnek ajánlottak. Az együttes számos hazai és nemzetközi versenygyőzelemmel, rangos kitüntetésekkel és díjakkal büszkélkedhet: Liszt-díjban (1964), Kossuth-díjban (1970, 1997), Unesco-díjban (1981), Kiváló Művész-díjban (1981), Bartók díjban (1985) részesült. A Bartók Vonósnégyes közel 50 hanglemezt, CD-t készített, amelyekből több nemzetközi díjat is nyert.






A Bartók Vonósnégyes koncertjén közreműködik Devich Sándor, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, az Akkord és a Rondó-vonósnégyes tagjai.
A koncert programja:

• Haydn: G-dúr Vonósnégyes 77/1 – I. tétel
• Mozart: g-moll 2 (brácsás) Vonósötös Kv.516 – I. tétel (közreműködik: Devich Sándor)
• Schubert: C-dúr 2 (csellós) Vonósötös – I. tétel (közreműködik: Perényi Miklós)
• Bartók: II. Vonósnégyes – II. tétel
(Szünet)
• Brahms: G-dúr Vonósszextett op.36 – I. tétel (közreműködik: Akkord Vonósnégyesből Kondor Péter, Ölveti Mátyás)
• Schumann: Esz-dúr Zongoraötös – I. tétel (közreműködik: Kocsis Zoltán)
• Mendelssohn: Esz-dúr Vonósoktett op.20 – I. tétel (közreműködik: Rondó Vonósnégyes, tagjai: Dóczi Áron, Pintér Dávid, Józsa Gabriella, Mód Orsolya)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top