nlc.hu
Szabadidő
Kiállítástipp Szentendrén

Kiállítástipp Szentendrén

Budapesttõl 20 kilométerre, a festõk városaként is nevezett Szentendrén a Ferenczy Múzeum igazi kuriózummal szolgál szeptember 27. és november 11. között.




A kiállítás megtekinthető:
Ferenczy Múzeum, Szentendre, Fő tér 6.
Nyitva tartás: 
2007. szeptember 28. – november 11., a hét minden napján 10–18 óráig
Belépődíjak:
Teljes árú jegy: 1200 Ft
Diák, nyugdíjas jegy: 600 Ft
Családi jegy: 1800 Ft
Kedvezmény csoportoknak (10 fő felett/fő) 500 Ft
Bővebb információ » 

Az első európai művésztelepnek otthont adó Barbizon és környéke, a Fontainebleau-I erdő tájai elevenednek meg a kiállításon, ahogyan magyar és francia festőművészek látták.

A tárlat nemzetközi anyaga francia közgyűjteményekből kölcsönkapott Théodore Rousseau, Charles Émile Jacque, Jean-Baptiste Camille Corot, Goustave Courbet, Paul Huet, Henri Harpignies, Pierre Emmanuel Damoye és mások műveiből, valamint a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő holland és osztrák festők barbizoni képeiből áll.







Paál László: Erdő mélye

A magyar barbizoniakat többek között a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből válogatott csodaszép Paál László, Munkácsy, Mednyánszky művek reprezetálják.

A kiállítás érdkességei a Szentendre városához kötődő művészek barbizoni szemléletet tükröző illetve Barbizonban készült képei. Érdeklődésük és e korszakukból fennmaradt műveik jól érzékeltetik, hogy a francia művésztelep példája milyen mély gyökereket eresztett a magyar kultúrában.
Magyarországon ez az első, a barbizoni iskolát és magyar vonatkozásait együttesen felvillantó tárlat. A megnyitó a 2007. szeptember végi EuroArt (Európai Művésztelepek Szövetsége) közgyűlés – melynek a házigazdája ebben az évben a Szentendrei Régi Művésztelep Egyesület – nyitóeseménye lesz, s egyúttal méltó keretet biztosít a Barbizon és Szentendre, a „festők városa”-i között megkötötött együttműködési szerződés aláírásához.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top