nlc.hu
Szabadidő
Hundertwasser – Egy varázslatos különc Budapesten

Hundertwasser – Egy varázslatos különc Budapesten

A Szépmûvészeti Múzeum kiállítása a bécsi KunstHausWien gyûjteményébõl mutat be válogatást. A különleges tárlaton a festészeti és grafikai alkotások mellett a mûvész által tervezett kárpitok is láthatók lesznek.




Egy varázslatos különc
Friedensreich Hundertwasser művészete

A kiállítás megtekinthető:
2007. október 11. – 2008. január 13.
Helyszín: Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

A múzeum honlapja »





A Bécsben 1928-ban eredeti nevén Friedrich Stowasserként született művész, noha élete során Japántól Új-Zélandig a világ számtalan pontján otthonra lelt, identitásában mindvégig megőrizte osztrák gyökereit. Művészete a bécsi századforduló világából eredeztethető, forrásait a szecesszió formakincsében és a Wiener Werkstatt munkamódszerében fedezhetjük fel. Pályája során azonban olyan egymástól távol eső művészeti jelenségek is megérintették, mint a naiv festészet, az informel, illetve Antoni Gaudí építészete.

Rendkívül gazdag grafikai és iparművészeti munkásságában a színek és formák tobzódását éppúgy megfigyelhetjük, mint épületein. Képein a természet sokszor absztrahált, épületeit azonban körülölelik, befedik vagy annak nyílásait kitöltik a zöldellő fák, virágzó bokrok, melyek a színes, hullámzó, minden szögletest ívvé formáló építészeti környezettel egységbe forrva hirdetik alkotójuk ökologikus világszemléletét.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása a Hundertwasser-hagyatékot gondozó KunstHausWien-nel együttműködve annak gyűjteményéből mutat be válogatást. A bécsi múzeumból érkező festészeti és grafikai alkotások mellett a művész által tervezett kárpitok is láthatók lesznek, míg építészeti tevékenységéből az épületeiről készült fotók és előkészítő munkái nyújtanak ízelítőt. A tárlat e módon kíván egy olyan művész életművéről átfogó képet nyújtani, aki nemcsak művészetével, hanem filozófiájával és gondolkodásmódjával, különc viselkedésével is felhívta magára a figyelmet, hiszen az emberi jogok, a világbéke és a környezetvédelem elszánt harcosa is volt.





Friedensreich Hundertwasser (1928­–2000) festő, grafikus és építész a 20. század egyik legkülönösebb művészegyénisége volt. Gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott. Minden eszközt felhasznált mélyen humanista, az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának megteremtését hirdető életfilozófiájának kifejezésére. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top