nlc.hu
Szabadidő
Csemege vájtfülûeknek

Csemege vájtfülûeknek

Október 12-én igazi, vájtfülû-szíveket megdobogtató csemegére kerül sor az A38 Hajón. A török-amerikai triphop-nujazz projekt, a lounge-muzsikát keleties világgal ötvözõ Istanbul Sessions lép fel Norah Jones felfedezõjének vezetésével.





Istanbul Sessions (TK/USA),
Random Szerda – Barabás Lőrinc és barátai, DJ Dermot


Időpont: október 12., péntek 21.00

Helyszín: A38 Hajó

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft.

Bővebb infó »
Az előzenekar az A38 nyári programjának visszatérő vendége, a Barabás Lőrinc vezette baráti-zenészi társaság, a Random Szerda nevű alkalmi formáció lesz.

Ilhan Ersahin neve talán nem cseng túl ismerősen a hazai fülnek, pedig ő az az ember, aki Norah Jonest adta a világnak. A Svédországban született, New Yorkban élő, török származású szaxofonos-klubtulajdonos-producer a mai napig oszlopos tagja és vezetője a Wax Poetic nevű nujazz-formációnak – ennek első lemezén működött közre a tizenéves, ismeretlen Norah Jones. Ersahin persze nem csak ezért fontos szereplője a New York-i zenei életnek: Nublu nevű klubja, lemezkiadója és zenekara a Thievery Corporation híres ESL-labeljével karöltve a keleti part elektronikus nujazz-életének középpontja.







Ersahin az első Wax Poetic-albumok óta elismert és keresett producer-muzsikus: John Zorn, Erik Truffaz, Bebel Gilberto, David Byrne, a Dublex Inc, a Brazilian Girls, N’Dea Davenport és Saul Williams – csak néhány név az együttműködő partnerek közül. Ersahin pár évvel ezelőtt török gyökereit kutatva jutott el Isztambulba, ahol a török jazz legjobbjait maga köré gyűjtve hozta létre az Istanbul Sessions nevű, többé-kevésbé állandó formációt.





A zenekar tagjai:
Ilhan Ersahin: szaxofon, Rhodes
Alp Ersönmez: basszusgitár
Turgut Alp Bekoglu: dob
Izzet Kizil: ütősök
A kvartett finom, elegáns dzsesszében organikus módon keveredik a hűvös New York-i nu jazz, az európai improvizatív zene és a kisázsiai zenei hagyomány. Az Istanbul Sessions valóságos szupergrupp: Tarkan basszusgitárosa, a török díva, Sezen Aksu dobosa, Bebel Gilberto és Natacha Atlas állandó ütősével kiegészülve ötvöz
elektronikát, dzsesszt, világzenét, dubot, laza groove-okat finom improvizációkkal.


A felvezető, Random Szerda névre hallgató projekt a kitűnő trombitás, Barabás Lőrinc baráti társaságából alakult. A budapesti hiphop-nujazz-dub színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formáció az elmúlt nyáron szerdánként örömzenélt az A38 Hajó tetőteraszán – igen nagy sikerrel. A tagok között klasszikus dzsesszen nevelkedett „konzisok” éppúgy vannak, mint underground rapperek. A zenekarvezető trombitás tehetségéről csupán annyit, hogy a modern nu jazz alapító atyja, Nicola Conte az A38 Hajón tavaly júliusban tartott koncertje előtt egy nappal látta játszani Barabás Lőrincet, és azon nyomban meg is hívta másnapi koncertjére – vendégfellépőként… A Random Szerda formáció egy fellépés kedvéért ismét összeáll, hogy tagjai – köztük Dermot, aki a samplert, a lemezjátszókat kezeli és harsonázik, Columbó, aki szövegel, Sütő Márton gitáros, Hock Ernő bőgős és Premecz Mátyás billentyűs – egy laza freestyle
improvizációval szolid táncra perdítsék az A38 közönségét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top