Szabadidő

Magyar kuriózum: Egon és Dönci

Az Egon és Dönci igazi hungarikumnak számító mozi remek humorral és tuti zenékkel. Az elsõ hazai 3D animációval készült egész estés mesefilmet te is hamarosan megnézheted a mozikban.

A Tau Ceti csillag egyik kis bolygóján él Egon, a kissé szórakozott amatőr űrkutató, akinek minden lében kanál, kétbalkezes társa Dönci, a túltáplált macskaforma lény. Egy szép napon ismeretlen eredetű tárgy zuhan le a bolygójukra, melynek roncsai között megcsillan egy lemez, rajta az emberiség üzenetével. Egon a felfedezőkre jellemző izgalommal határozza el, hogy felveszi a kapcsolatot a magáról hírt adó civilizációval. Azonnal nekilát a munkának: műhelyében bádog űrhajót épít az űrkalandhoz.







Dönci természetesen rajongó érdeklődésével folyamatosan hátráltatja az indulást, de végül az űrhajó a Naprendszer felé veszi az útját. És megkezdődik életük legnagyobb kalandja: óriási viharban utazás hatalmas villámlások kíséretében, veszélyes lavírozás a lenyűgöző világűr apró és gigantikus méretű csillagai, bolygói között. Az izgalmak közepette Egon szemei váratlanul lecsukódnak, feje előrebukik, és rajtaütésszerűen elszundít. Dönci természetesen rögtön „egonosat” kezd játszani a felügyelet nélküli pilótafülkében, fontoskodva nyomogatja a gombokat. Az űrhajó így döncis véletlenséggel hiperűrsebességre kapcsol. Az űrhajó teljes hajtóműterheléssel száguld, egészen a jeges-hideg Plútóig, miközben meghibásodik. Egon külszíni szereléssel megjavítja a gépet, s folytatják útjukat a nagy kék bolygó felé.







Sikeresen landolnak a Földön, s megismerkednek egy földlakóval, aki mesél nekik a bolygóról, az emberekről, szépségről, kalandról, egyszóval magáról az életről. A nagy utazás azonban még korántsem ért véget…






November 29-én mutatja be országosan a HungariCom Filmforgalmazó Kft. az Aenima CGS gyártásában készült Egon és Döncit, az első hazai 3D animációval készült mesefilmet.

Tipp: a film honlapja »





Az Egon és Dönci igazi hungarikum. Egy egri család (nagypapa, apa és fia), illetve cége professzionális munkája 75 percben. Gyönyörű látványvilággal és zenével készült, igényes, lenyűgöző családi mese, a legfiatalabbaktól az idős nagyszülőkig bárkinek bátran ajánlható film.

Az igazán jó mesefilmek receptje itt is érvényesül: végy egy egyszerű történetet bájos, szerethető, csetlő-botló figurákkal, keverd izgalmas kalandokba őket, majd vezesd őket haza, hiszen „mindenütt jó, de legjobb otthon”. Közben építs egymásra több szintet, hogy minden korosztály számára élvezhetővé tedd: a humor szólhat a legkisebbeknek, s természetesen sokszor a felnőtteknek is.

Az Egon és Dönci különleges, egyedülálló az animációs filmes szakmában. Nyelv nélküli, azaz gesztusokra, nemzetközileg érthető jelekre, humorra épül, anélkül, hogy egyetlen konkrét dialógus, mondat elhangzana benne. A képek és a történet olyan sodró erejűek, hogy nem érezzük hiányát a beszéd konkrét mondatokhoz kötött jelenlétének.

Az egri vállalkozás olyan mesét alkotott, amely fontos környezetvédelmi és oktatási célokat is szolgál: a Naprendszer bemutatása, a környezetünk szennyezése, a Föld kizsákmányolása jelenik meg a filmben. Egy igazán jó mese csendesen, példaértékűen tanít, anélkül, hogy bárki észrevenné közben. Az Egon és Dönci ilyen mese.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top