nlc.hu
Szabadidő
Legyél Te is ûrhajós!

Legyél Te is ûrhajós!

Beszállhatsz egy ûrkabinba, felvehetsz egy ûrruhát, vezethetsz ûrsiklót, vagy akár landolhatsz a Holdon a Közlekedési Múzeum új kiállításán. A szerencsés látogatók repülõutat is nyerhetnek egy veterán repülõgépen.





A Közlekedési Múzeum “50 éves az űrkorszak” című kiállításán az űrhajózás, űrkutatás története és eredményei iránt érdeklődők kerülhetnek közelebb az igazi űrutazás élményéhez.
Nagy érdeklődésre tarthat számot a Farkas Bertalan és parancsnoka által használt Szojuz parancsnoki (visszatérő) egység méretpontos másolata. Az eredeti űrkabin közelében elhelyezett “mock-up” belsejébe nem csak betekinthetnek a látogatók, hanem a vállalkozó kedvűek, – akár szkafanderben is – be is ülhetnek, hogy megtapasztalhassák az űrhajósok munkakörülményeit.

Mindenki kipróbálhatja ügyességét a Holdra szállást szimuláló programmal, megkísérelheti a végső megközelítést és leszállást az űrrepülőgéppel, és válogathat az űrhajózás, űrkutatás leglátványosabb videofelvételei és állóképei között az érintőképernyős programok segítségével.





Érdekes élményt jelent a “hangkapu” – itt egy űrrepülőgép indításakor átélhető hajtómű-robaj teszi próbára a dobhártyánkat.

Az összeállítás számos eredeti tárggyal, igényes modellekkel és színes tablókkal ismerteti meg a látogatókkal az űrkorszak fél évszázadának történetét. Külön megjelennek a magyar vonatkozások és eredmények, valamint a gyakorlati hasznosítások, űralkalmazások is.

Az “adatvadászok” – az 1957- október 4-én fellőt első műhold, a Szputnyik indításától, azaz az űrkorszak kezdetétől – fél évszázad történéseit tanulmányozhatják a “Csillagok háborúja”-t idéző szövegfolyam előtt állva -, és minden múzeumlátogató álma teljesül, amikor ez alkalommal “legálisan” szabad kézzel tapinthatja meg egy rakéta hajtóművének alkatrészeit.







A vendégeink izgalmas játékban is részt vehetnek. A kiállítás leporellójának fotóit a tablókon megkeresve egy név adódik megfejtésként – a helyes választ beküldők között az űrhajósok által is fogyasztott űrételeket sorsolunk ki, a fődíj pedig egy, a múzeum Po-2-es repülőgépén megtehető sétarepülés lesz!







Különleges emlékképek készíthetők az űrhajós-sziluettek mögé állva – saját arcunkat örökíthetjük meg a valamikori vurstli-fotók emlékeit felelevenítő megoldással.





A Közlekedési Múzeum “50 ÉVES AZ ŰRKORSZAK” időszaki kiállítása a tervek szerint a következő év “Űrhajózás Napja”-ig, azaz 2008. április 13-ig tart nyitva, a szokásos múzeumi nyitvatartási rendnek megfelelően.

Helyszín: Közlekedési Múzeum Bp. 1146 Városligeti körút 11.
A kiállítás megtekinthető 2007. október 27-től 2008. április 13-ig a Közlekedési Múzeumban.  
A múzeum honlapja »

Fotók: Közlekedési Múzeum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top