Tradicionális angol teadélután a KOGART Házban
A sconest mindig frissen sütik
Így ősszel, a tél közeledtével egyre sötétebbé válnak a délutánok. Ilyenkor mindannyiunknak jólesik egy forró tea, sok-sok finomsággal tálalva. Jól tudják ezt az angolok, akik évszázadok óta őrzik az ötórai tea hagyományát, és nem csoda, hogy ez a szokás a brit kultúra egyik intézményévé vált. Az ötórai tea tradíciójának szeretne Magyarországon teret engedni a KOGART Ház, ezért október elejétől a délutáni órákban tradicionális angol teadélutánt kínál látogatói számára, akik igazi kis szertartáson vehetnek részt. Bizony, nem túlzás a szertartás szó, hiszen az előre bejelentkezett vendégeket egy teasommelier fogadja, aki a teakultúra minden részletét pontosan ismeri, ügyelve a kiszolgálás módjára és precízségére.
A KOGART-ban bevezetett ötórai tea szertartás a teázás legmagasabb, legtöbb fogásból álló és így a leghosszabb variánsa (full tea), amely természetesen a tea kiválasztásával kezdődik, majd ezt követi a savories, vagyis a sós előételek sora. Ezek a falatkák olyan ínyencségekből állnak, mint a lazacos és lazackaviáros uborkaszeletek, sajtos kiskiflik vagy a vargányakrémes-sonkás szendvicsek.
Igazi ínyencségek sós előételek |
A következő fogás a scones, magyarul talán a legtalálóbban teazsemlének fordítható. Ezt az angol különlegességet a KOGART Ház séfje, Fenyő László az angol nagykövet feleségétől, Susan Nicholstól tanulta. A KOGART Házban a sconest mindig frissen gyúrják és sütik. A tetejére vaj, gyümölcstől pirosló és illatozó házi eperlekvár kerül, mindezek élvezetét tovább fokozza az angol clotted creamre emlékeztető sűrű tejszínből készült hab.
Végezetül az ételsor befejezéseképpen megkóstolhatjuk a KOGART Ház cukrásza által kreált tortavariációkat, a joghurtos KOGART-tortát, az almás tortát és a csokoládés-marcipános szeletet narancstükrön. Az édességek sora ízlés szerint variálható és a heti ajánlatban szereplő édességekkel kiegészíthető.
Az ínycsiklandozó minitorták zárják a sort |
Ez a kényelmes és kellemes tempóban elfogyasztott ételsor és a hozzá kapcsolódó teakortyolgatás körülbelül másfél-két órás programot és kikapcsolódást jelent a KOGART Házba látogatóknak.
Teaetikett: az igazi angol teázás szabályai |
Ne kavargassuk összevissza a teát. A teáskanalat helyezzük a csészébe az óramutató állásának megfelelően 6 óra irányába, és 2-3-szor keverjük a teát.
Ne hagyjuk a teáskanalat a csészében. Ha nem használjuk, mindig helyezzük a csészealj jobb oldalára.
Ne tartsuk a kezünkben a csészét, ha nem iszunk belőle, tegyük vissza a csészealjra.
A teához ne tejszínt, hanem tejet szervírozzunk, a tejszín túlságosan nehéz, és elnyomja a tea ízét.
Bár néhányan a tejet öntik előbb a csészébe, hogy az arányokat biztosan eltaláljuk, célszerűbb a teát önteni előbb, aztán a tejet.
Ha citrommal isszuk a teát, akkor vékony citromszeleteket szolgáljunk fel hozzá, amik a tea felszínén maradnak.
A KOGART Házról |
A KOGART Ház Budapest legszebb sugárútján, az Andrássy úton található. Az 1600 négyzetméteres épület három funkciót egyesít magában: a KOGART Művészeti Alapítvány segítségével a kortárs művészek számára nyújt támogatást és bemutatkozási lehetőséget, a ház termei időszaki kiállítások színhelyeként is szolgálnak. A földszinten található KOGART étterem és kávézó kiváló konyhával várja vendégeit, ahol kortárs festők műveinek társaságában fogyaszthatjuk el kedvenc fogásainkat. A villa termei kiváló helyszínei céges rendezvényeknek, sajtótájékoztatóknak, partnerpartiknak és esküvőknek. Cím: KOGART Ház H-1062 Budapest, Andrássy út 112. Telefon: +36 1 354 3820 További információ » |
A teáscsészét mindig a csésze fülénél fogjuk a mutatóujjunkkal és a nagyujjunkkal, soha ne fűzzük át ujjainkat a csészefülön, ahogy azt a kávéscsészéknél tesszük.
Ha a kisujjunkat kinyújtva tartjuk, mikor kortyoljuk a teát, az éppúgy elfogadott, mint ha a kisujjunkat behajlítva tartanánk. De egyiket sem szabad erőltetni, viselkedjünk természetesen, ne legyünk túlságosan mesterkéltek.
A kanálból ne szürcsöljünk teát, csak a csészéből kortyoljunk.
A sconest soha ne együk késsel-villával. A scones fogyasztásakor ugyanaz a szabály, mint bármely kenyérféle esetén. Törjünk falatnyi darabot a sconesból, kenjük meg vajjal, eperlekvárral, és a tetejére helyezzük az elmaradhatatlan clotted cream habot.