nlc.hu
Szabadidő
Debrecenbe kéne menni…

Debrecenbe kéne menni…

Lehet-e még újat írni, ismertet ismeretlenként figyelmébe ajánlani az egyik legtöbbet reklámozott hazai turisztikai célterületre látogatóknak? A gazdagon és lényegmutató képekkel illusztrált Vendégváró sorozat eddigi sikere nem csak azt jelzi, hogy lehet, hanem, hogy kell is!




Kell, mert az útikönyvek velejárója, hogy idővel elavulnak. A turistáké meg az, hogy folytonosan megújulnak. Tehát a friss ismeretek mindenképpen hasznosak mindenkinek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a címben jelzett kötet ezúttal a megtépázott puszta-romantika helyett a tényleges valóságot, hús-vér embereket és állatokat, nem utolsó sorban röghöz kötő élményeket ajánl az érdeklődők figyelmébe. Mindezt didaktikusan, vagyis az érdeklődés felkeltésének legjobb eszközeivel. Ez a motivált hangnem már a tartalomjegyzékben is megjelenik: „ezt látni kell!”; „ezt is érdemes megnézni!” hangzatos alcímek irányítják figyelmünket az egyes fejezetek tartalmaira, amelyek közül a legelső a „beszállókártya” – vagyis a térség földrajzi, társadalmi, történelmi és programlehetőségek szerinti általános bemutatkozása.

Ezt követi az „iránytű”, amiben a közlekedés lehetőségeiről és a programok költségeiről tudhatunk meg részleteket. A továbbiakban négy fejezet Debrecen látnivalóit, a következő pedig a Hortobágyot tárja elénk úgy, hogy ha a kalauzra bízzuk magunkat, szinte mindent láthatunk, megtapasztalhatunk. Természetesen nem maradhat ki Hajdúszoboszló sem, és a többi hajdúváros (Nádudvar, Hajdúnánás, Hajdúdorog) is figyelmünk középpontjába kerülhet a további két fejezetben.

A térség megismertetése után a „kinek-kinek kedve szerint” részben még mindig marad kalauzolni való: a gyermekes családok, a kerékpárosok, gyalogosok, lovasok számára csakúgy, mint a (gyógy)fürdőzők igényei szerint. A kötetet az „úti tippek” sora zárja: ez afféle rövidre fogott összefoglalás az elhangzottakról. Most már csak az alkalomra kell várni, hogy könyvecskénk javallatai nyomában körbeutazhassuk a Hajdúságot. Jó utat mindenkinek!





Szerző: Kornya István

A könyv címe:
Debrecen, Hajdúszoboszló és a Hortobágy vidéke – Vendégváró útikönyvek sorozat

Kiadó:
Well-PRess Kiadó Kft., Miskolc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top