nlc.hu
Szabadidő
Bécsben elkezdõdött a karácsonyi szezon

Bécsben elkezdõdött a karácsonyi szezon

Ha számodra is elképzelhetetlen a karácsony mesebeli hangulatot árasztó adventi vásár, angyalok és puncsillat nélkül, akkor Bécsben a helyed, ahol már megnyitotta kapuit Európa leggyermekbarátabb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt.







A Rathausplatzon felállított karácsonyfát mindenkinek látnia kell
Évről évre mintegy hárommillióan zarándokolnak el így év vége felé a bécsi Városháza előtti térre, hogy karácsonyi hangulatot „tankoljanak” az osztrák főváros talán egyik legszebb és legnépszerűbb rendezvénysorozatán, a Christkindlmarkton.
Bécsben ilyenkor hiába is menekülnénk a város nagyobb tereit és utcáit Holle anyó, valamint Jancsi és Juliska meséjébe illő díszletekbe burkoló adventi vásárok, hercig pavilonok és a báltermek pompájával vetekedő karácsonyi díszkivilágítás elől – januárig nincs menekvés!


Mindennek a közepe – a Christkindlmarkt

A világ minden tájáról egyre több külföldit vonzó bécsi advent mindig a Christkindlmarkt színhelyén, a Rathausplatzon felállított óriási karácsonyfa fényeinek meggyújtásával veszi kezdetét. Idén november 17-én, 17.30-kor ragyog fel először teljes pompájában a salzburgi Hohe Tauern Nemzeti Parkból érkező 120 éves fenyőfa, amelynek ágait ezer fénypont díszíti.

A Christkindlmarkton – a hagyományokhoz híven – igényes portékák: kézművestermékek, illatos gyertyák, karácsonyfadíszek, mézeskreációk, fajátékok közül válogathatnak a látogatók. A százötven pavilon között jó néhány akad, ahol éhüket-szomjukat csillapíthatják a karácsonyi hangulatra vágyók. Rossz hír a számukra, hogy idén nem lesz „turbópuncs”, csak alacsonyabb alkoholtartalmú soft puncs. Az árusokat kiválasztó és felügyelő bizottság célja idén egyébként az volt, hogy valamelyest csökkentsék a giccsfaktort, így a rendszeresen visszatérő vásárlók több mariazelli mézeskalácsot és fajátékot találhatnak a szortimentben.

Javarészt változatlan maradt ugyanakkor az évek óta kicsik és nagyok körében nagy sikert arató program. Apró ajándékokat barkácsolhatnak a gyerekek Jézuska Műhelyében, leveleket küldhetnek szeretteiknek és a Jézuskának a Mennyei Postahivatalban, mesét hallgathatnak a Manóházban, bábjátékot nézhetnek, és találkozhatnak a Jézuskával is, akit idén a 18 éves pszichológia- és joghallgató Amanda Reiter személyesít meg. Természetesen lesz toronyzene és pálmafás betlehem is.







64 pavilonnal hívogat a Maria-Theresien-Platz-i karácsonyi vásár


Újdonság viszont, hogy átdizájnolták a Christkindlmarkt bejáratát: a látogatókat egy hatalmas, 12 méter átmérőjű adventi koszorú fogadja. A négy vasárnapon, az adventi gyertyák meggyújtásakor apró meglepetés várja a karácsonyi vásár közönségét.

Szintén új ruhát kapott a kút is, amelynek vidám és szokatlan külsőt öltő lakói a hagyományos karácsonyi dalok átdolgozott verziójával szórakoztatják a közönséget. A Rathauspark Parlament felőli részén láthatók azok a csillag alakú lámpások, amelyeket a Fülöp-szigeteki Köztársaságtól kapott ajándékba a város. Évszázadok óta ilyen lámpások mutatják a templomba vezető utat a Fülöp-szigeteki parasztoknak karácsonykor.







A Belvedere kastély is híres karácsonyi vásáráról


Vannak még helyek

Természetesen a Christkindlmarkton túl is van élet a városban, ahol karácsonyi hangulatba ringathatják magukat a látogatók. Családias hangulatáról híres a 9. kerületben a régi kórház, az Altes AKH udvarán kilencedik alkalommal felállított karácsonyi falu, ahol főként kézművesportékákat, enni- és innivalót kínálnak az árusok.

November 21-től hatvannégy pavilonnal hívogat a Maria-Theresien-Platz-i karácsonyi vásár ; az „Angyalhang Színpad” a legújabb attrakciója annak a karácsonyi falunak, amelynek a Belvedere ad otthont immár negyedik éve. Itt profi és hobbikórusok, illetve szólisták teremtenek karácsonyi hangulatot az alkalomhoz illő repertoárjukkal.

Ideális alternatíva a nagyvárosi zsibongástól menekülőknek a spittelbergi karácsonyi vásár, ahol „Művészet és szórakozás” mottóval eredeti, mégis igényes ajándékok között válogathatnak a különlegességet előnyben részesítő látogatók.







A schönbrunni kastély karácsonyi pompában


Különleges hangulatot áraszt a schönbrunni kastély barokk kulisszái előtt helyet kapó karácsonyi falu, amely fahéjillattal és osztrák kézművesek gondosan elkészített portékájával válik ki a városszerte egyre gyarapodó karácsonyi vásárok közül.








Puncsosbódé
Puncsillat és karácsonyi fények

Nincsenek híján karácsonyi hangulatnak a bevásárlóutcák sem, amelyek ilyentájt a város anyagi segítségével öltöznek fénypalástba. Idén városszerte már csaknem negyven bevásárlóutca várja felvillanyozva az önjelölt Jézuskákat. Először kap díszkivilágítást a Rotenturmstrasse, a Meidlinger Hauptstrasse és a Volksoperviertel, amelyeknek bécsi dizájnerek tervezték a karácsonyi fénypompáját.

Szintén újdonság, hogy a hagyományos alpesi kunyhó helyett idén inkább Adolf Loos elárusítóbódéjára hasonlítanak a belvárosi puncsosstandok, amelyeket a Bécsi Iparművészeti Egyetem öt hallgatója tervezett. A letisztult formavilágú standokat a Neuer Markton, a Hoher Markton, Michaelerhofon és az Am Hofnál csodálhatjuk meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top