Szabadidő

A Grace klinika sztárja hercegnõt szeret

Aki kíváncsi, hogyan kerül egy mesebeli hercegnõ a sármos doktor karjaiba Manhattan közepén, az ne hagyja ki a Bûbáj címû filmet. Patrick Dempsey vonzó, mint mindig, a mozi pedig igazi csemege a tündérmese kedvelõinek.

Bűbájos érdekességek

1.
Bill Kelly forgatókönyvíró abból a vígjátéki alapötletből indult ki, hogy egy rendkívül naiv szereplőt helyez be egy cinikus, modern környezetbe. Ki lehetne naivabb szereplő egy animációs mesehősnél? A Disney Stúdió csak ezután került be a képbe, hiszen az ő klasszikus hőseinél naivabb figurákat keresve se lehetne találni.







2. A film fő helyszínének megtalálása a forgatókönyvíró és a rendező személyes élményei alapján történt. Meglátásuk szerint a világ legcinikusabb és legközönyösebb helyei a nagyvárosok, amelyek közül New York messze viszi a pálmát.





3.
A főhős Giselle figurájának jellemét az alkotók olyan ismert Disney-mesehősökből gyúrták össze, mint Csipkerózsika, Ariel, a kis hableány, a Szépség és a szörnyeteg Belle-je és Hófehérke.

4. Amy Adams (Taplógáz, Kapj el, ha tudsz) az általában tizenöt percig tartó szereplőválogatáson annyira brillírozott a naiva szerepében, hogy a meghallgatás közel egyórássá duzzadt. A rendező azonnal tudta, hogy megtalálta az „igazit”. Nem kellett csalódnia, hiszen Adamset sokan máris esélyesnek tartják a jövő évi Oscar-gála legjobb női főszereplő kategóriájában, ami szokatlanul szép eredmény egy könnyed családi mozitól.

5. A készítők kezdettől fogva egy egyedi műfajkeverékként képzelték el a Bűbájt. Van benne jó adagnyi klasszikus Disney-mese (a nyitány és később néhány jelenet), egy nagy adagnyi romantikus vígjáték, jó adag látványos kaland és fantasy, némi musicalbeütés, valamint egy csöppnyi abszurd vígjáték.

6. Kevin Lima rendező szívesen szórakoztatta magát filmes utalások beiktatásával. Amikor Edward herceg a busz tetejét szúrja át kardjával, a háttérben egy Superman visszatér és egy Hajlakk-hirdetést is láthatunk. Az Edwardot alakító James Marsden mindkét filmben fontos szerepet játszott. Robert munkahelye a Churchill, Harline and Smith ügyvédi iroda, és így hívták azt a három úriembert is, akik a legelső egész estés Disney-film, a Hófehérke és a hét törpe fülbemászó melódiáit írták. És ez csak néhány a számtalan közül…







7. Patrick Dempsey-t, a Grace klinika legsármosabb orvosát egyenesen a sorozatból választották ki az alkotók, hiszen tökéletesen megfelelt a sebezhető, enyhén cinikus, elvált, negyven év körüli, lányát egyedül nevelő ügyvéd apuka szerepére, és a neve is elég vonzó lehet ahhoz, hogy hölgyrajongók egész garmadáját csábítsa be a mozikba.

8. Az X-Men széria Küklopszaként megismert James Marsden számára a legnagyobb vonzerőt az jelentette, hogy végre egy olyan moziban szerepelhet, amelynek premierjére bátran elviheti a hatéves kisfiát és a kétéves kislányát is szórakozni.









Patrick Dempsey
-nek, Hollywood egyik legszexisebb pasijának sok hölgy szeretne a hercegnője lenni. Sikerült ez már a színész egykori menedzserének, a nála 27 évvel idősebb Rocky Parkernek, akit Dempsey 21 évesen vett feleségül, sőt még fodrászának is, Jillian Finknek, akivel három közös gyermekük született.

Dempsey-nek egyébként nem véletlenül tökéletes mindig a haja, és nem véletlenül került fel a People magazin 50 legszebb embere listájára sem, hiszen ha nem is hiú, mégis mindennap fodrászhoz jár… Felesége, Jillian ugyanis Hollywood egyik népszerű sminkmestere és fodrásza.  

Legutóbbi skalpja a Bűbáj című filmben egy igazi hercegnő, aki egy tündérmeséből csöppen a kőkemény nagyvárosi világba. A filmben Dempsey vonzó, mint mindig, a mozi pedig igazi csemege a romantikus, mesebeli történetek kedvelőinek.  


9. Susan Sarandontól a forgatókönyv kivételes teljesítményt követelt meg. Az Oscar-díjas színésznőnek nemcsak a gonosz királynőt, hanem a csúf, öreg boszorkányt is el kellett játszania kétdimenziós változatához hasonlóan, ehhez pedig mindennap négy órát kellett ülnie a maszkmesteri székben. Az eredmény valóban lenyűgöző: a színésznő teljességgel felismerhetetlen lett.

10. A rajzolt jelenetek (kb. tízpercnyi van összesen) a régi, mára már divatjamúlt kétdimenziós, kézzel rajzolt technikával készültek, a fénykort megidézendő. Annak ellenére, hogy a filmben sokkal kevesebb szerepük van, mint az élő szereplős jeleneteknek, az elkészítésük sokkal több időt vett igénybe. Összesen kilenc hónapig dolgoztak a grafikusok a tízpercnyi anyagon.







11. A rajzolók ezúttal szokatlan kihívásokkal találták szembe magukat. Máskor korlátlanul kiélhették fantáziájukat, ám ezúttal mindig gondolniuk kellett arra is, hogy fantáziaszüleményeiket vajon meg lehet-e valósítani a valós életben is. Ez nemcsak a tárgyakra és ruházatra vonatkozott, de még a szereplőknek is hasonlítaniuk kellett animációs mivoltukhoz.

12. Manapság már nagyon kevés New Yorkban játszódó filmet forgatnak tényleg New Yorkban. Az alkotóknak ezúttal szerencséjük volt, hiszen a Disney vállalta az ezzel járó többletköltségeket, így a vásznon tényleg a valódi Manhattan jelenik meg Central Parkostul, Sohóstul, Brooklyn Bridge-estül és Times Square-estül.





13.
A Bűbáj zenéjét a tízszeres Oscar-jelölt és ebből négyet díjra is váltó Alan Menken szerezte, akinek nevéhez olyan Disney-klasszikusok ünnepelt slágerei köthetők, mint az Aladdin, A kis hableány vagy a Pocahontas.


A klasszikus Disney animációs tündérmese találkozik a modern élő szereplős komédiával a Walt Disney Pictures Bűbáj című legújabb filmjében. A történet a szépséges mesebeli hercegnő, Giselle (Amy Adams) körül bonyolódik, akit egy gonosz királynő (Susan Sarandon) száműz varázslatos, dalokkal teli rajzfilmvilágából, és aki ennek hatására egyszer csak a mai modern Manhattan kőkemény valóságában találja magát. A hercegnő először elborzad ettől a teljesen új dimenziótól, amelyben korántsem érvényesül a „boldogan, amíg meg nem…” tétel, ebben a számára káosszal teli világban nagy segítségre lenne szüksége. Megismerkedik egy elragadó válóperes ügyvéddel (Patrick Dempsey – Grace klinika), aki kisegíti a bajból, és akibe lassan, de biztosan kezd beleszeretni, noha animációs hazájában már eljegyezte őt egy tökéletes mesebeli herceg (James Marsden – Hajlakk). A dolgok akkor kezdenek igazán összekavarodni, mikor megjelenik a herceg, ráadásul a gonosz királynő is New Yorkba érkezik, hogy a hercegnő életére törjön.

Kevin Lima rendező egyaránt járatos a rajzfilmek és az élő szereplős komédia világában, hiszen olyan nagy sikerű animációs műveket jegyez, mint a Goofy és a Tarzan, ugyanakkor a 102 kiskutya című vígjáték is az ő keze munkáját dicséri. Legújabb filmje egyszerre paródiája és dicshimnusza a tündérmesének és mai reális világunknak, melyek az elsőre szembeszökő különbségek ellenére nem is állnak olyan távol egymástól…






A film magyar címe: Bűbáj (színes, szinkronizált amerikai családi vígjáték)
Eredeti cím: Enchanted
Rendezte: Kevin Lima
Szereplők: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Susan Sarandon, Timothy Spall
Országos bemutató: 2007. december 6.
A Bűbáj magyar nyelvű honlapja »

Magyarországon forgalmazza a Fórum Hungary Kft.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top