Szabadidő

Téli séta Linzben

Linz november végétõl csillogó betlehemes jászol-várossá változik: a kirakatokban, a fõtéren és a templomokban jászolok százai vannak kiállítva a világ minden tájáról. Persze az osztrák városka számos egyéb látnivalóval is kecsegtet.

Linz Felső-Ausztria fővárosa, Bécs és Graz után az ország harmadik legnépesebb városa, a német és a cseh határhoz közel, a Duna partján fekszik. Sokáig ipari városként volt elkönyvelve, az utóbbi időben azonban sokat változott ez a kép. A város egyre több kulturális eseménynek ad otthont, amit legfőképpen az bizonyít, hogy Linz Európa kulturális fővárosa lesz 2009-ben.

Adventi hangulat Linzben

Linz november végétől csillogó betlehemesjászol-várossá változik. Az egészen karácsonyig tartó ünnepség alatt a kirakatokban, a főtéren és a templomokban jászolok százai vannak kiállítva a világ minden tájáról. Természetesen az Ars Electronica sem akar lemaradni, ahol háromdimenziós jászolokat tekinthetünk majd meg kívülről-belülről.

Tipp: akár Te is elkészítheted a saját betlehemedet az interneten, vagy részt vehetsz egy virtuális adventi jászoltúrán, ahol a világ minden tájáról feltöltött betlehemeket csodálhatod meg. Bővebb információ »

A legnagyobb karácsonyi vásár a barokk főtéren található, de az óvárosnak is varázslatos hangulata van. Esténként a templomokban adventi koncerteket hallgathatsz, az adventi vásárok színpadain pedig énekkarok előadásai szórakoztatják a látogatókat.

Tipp: próbáld ki a gyertyaöntést a linzi gyertyaöntő műhelyben, ahol saját magad készíthetsz gyertyát méhviaszból, és persze haza is viheted.
Helyszín: 2007. november 10. – december 23., mindennap 8.30–19 óráig, a Hotel Wolfinger (Fő tér 19.) árkádjai alatt.

Karácsonyi vásár a barokk főtéren: 2007. nov. 17. – dec. 24., mindennap 10–20 óráig.

Karácsonyi vásár a linzi Városligetben: 2007. nov. 17. – dec. 24., mindennap 9–19 óráig.

Pezsgő kulturális élet

A városi kulturális rendezvényeinek zászlóshajója az évenként egyszer megrendezett linzi Ars Electronica-fesztivál. Az egyhetes modern művészeti fesztivál a legújabb technikai vívmányokat mutatja be.

Az Ars Electronica Center

Az esemény ősszel kerül megrendezésre, de aki nem a fesztivál ideje alatt érkezik, az is megtekintheti a legjobb kiállításokat a Jövő Múzeumban (Museum of the Future). A legtöbb bemutató a virtuális világ és a fizikai valóság közötti interakciót kutatja. Különböző illatokra máshogy reagáló digitális virágok, egy kivetített felszínen mi magunk válhatunk számítógépes játékok főszereplőiévé mozgásérzékelő és -követő technika segítségével. Felépíthetünk egy saját virtuális világot, és benépesíthetjük azt. Sőt egy virtuális repülőút alatt a levegőben lógva barangolhatjuk be Linzet. A program kiváló szórakozást nyújt a fiataloknak, de a lenyűgöző technika mindenkit rabul ejt.

Linz másik kulturális fellegvára a Duna partján álló Lentos Múzeum. Neve a település római nevére utal (Lentium). A különleges épület modern művészeti tárlatnak ad otthont. Az üvegpalota nappal beolvad a környezetébe, hiszen a folyó és a környező házak képeit tükrözi. Éjjel az üvegpalota belülről megvilágítva mindennap különböző színekben világít.

Sárga turistavillamos a belvárosban



Séta a belvárosban

A Duna partján, nem messze a Lentos Múzeumtól található a belváros (Altstadt). Reneszánsz lakóépületek és barokk házak között barangolva nappal a kirakatokban gyönyörködhetünk, este pedig a pezsgő éjszakai életbe vethetjük be magunkat: rengeteg stílusos bár és szórakozóhely várja a fiatalokat.

Altstadt


A belvárosban a sok látnivalóit gyalogszerrel vagy egy sárga turistavillamossal tekinthetjük meg. Elsőként a kimagasló Szent Mária-katedrálist tekintsük meg, amely 20 ezer férőhelyével Ausztria legnagyobb dómja. A legmagasabb csak azért nem lehetett, mert az Osztrák–Magyar Monarchia alatt semmilyen épület nem lehetett magasabb, mint a bécsi Stephansdom. Így ez 2 méterrel alacsonyabb lett.

Állatkert és kisvasút

A város átnyúlik a Duna dimbes-dombos túlpartjára is, ahol az 539 méter magas hegy tetején egy templom (Pöstlingberg) áll. A 18. században épült templom zarándokhely, de a lenyűgöző kilátás miatt is kötelező ide ellátogatni. Az úton felfelé a domboldalon található a linzi állatkert, amelynek egyik különleges lakója a vörös panda. Az állatkertből kivezető hosszú kifutóknak köszönhetően a dombon barangolva több helyütt pillanthatunk meg állatokat.

A hegyre legcélszerűbb a romantikus vasúttal felmenni, ahonnan fokozatosan tárul a szemünk elé a város és a kanyargó Duna. A vasút közel 3 kilométer hosszú pályán 255 métert kapaszkodik felfelé, így ez a világ legmeredekebb fogaskerék nélküli vasútja. A vasút 1898-ban épült, és még most is a századforduló romantikus kocsiijai közlekednek a pályán.

Gasztronómia – bajor hatások

A város gasztronómiája sem hagy kívánnivalót maga után. Térjünk be egy „echte” sörfőzdébe, ahol a helyben készült sör barna, búza vagy lager típusát kóstolhatjuk meg. A német határ közelsége miatt erős bajor hatás érződik, a helyi kedvenc a fehér bajor virsli, mézes-magos mustárral és frissen sütött isteni pereccel, amihez természetesen a búzasör illik a legjobban. A másik helyi jellegzetesség a most (almabor). A Linz környéki falvakban, parasztudvarokban helyben készült almabort vásárolhatunk, amely egy kiváló, jóízű, frissítő ital, viszonylag alacsony alkoholtartalommal (6-7%). A környező nagyszámú biotermelő termékeit pedig több piacon, vasárnap a főtéren árusítják.

Romantikus hajóút

Linz fekvésének köszönhetően víziváros, amit teljesen ki is használ. A város kiváló kiinduló állomása számos romantikus hajóútnak. Többek között Passauba kirándulhatunk, vagy az ausztriai Duna-völgybe is ellátogathatunk, és télen is számos kirándulóhajó közlekedik a Dunán. Talán a legcsillogóbb élményt az új kristályhajón eltöltött út adhat. A nemrég átadott kristályhajó a dunai flotta ékszerköve. A hajót millió kristállyal díszítették fel, csak a főterem csillárja 70 ezer darab csillogó Swarovski kristályból készült. A hajó ötletét Isa, a dunai boszorkány adta, aki a legenda szerint a folyó fenekén egy kristálypalotában lakik. Egy kirándulás a Dunán, a csillogó kristályhajóban tökéletes karácsonyi ajándék magunknak…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top