nlc.hu
Szabadidő
A szív és lélek írónõje

A szív és lélek írónõje

Az egyik legolvasottabb angol írónõ, Rosamunde Pilcher életmûsorozatát indítja el az Ulpius-ház Kiadó az idei karácsonyi könyvvásáron. A szerzõ teljes életmûve körülbelül négy év alatt jelenik majd meg.




A világszerte népszerű bestselleríró, Rosamunde Pilcher, ez a kiapadhatatlan fantáziájú, nagy mesemondó nemrég múlt 83 éves. A számos regénye helyszínéül szolgáló festői Cornwallban született és nevelkedett. Már hétévesen írni kezdett, első novellája 18 éves korában látott napvilágot. Pilcher első kötete 1949-ben jelent meg egy szerelmes regényfüzeteket tartalmazó sorozatban.

Kezdetben az írás menedéket jelentett számára az otthoni gondok elől. Sorra megjelenő kötetei sikeresek voltak ugyan, ám a valódi szenzációt, az igazi áttörést az 1987-ben napvilágot látott Kagylókeresők című nagy ívű családregénynek köszönheti. Ezzel a művével vált minden idők egyik legsikeresebb angol regényírónőjévé. A regény világszerte számtalan kiadásban több mint ötmillió példányban kelt el, és még színpadi változat is készült belőle. Következő kötete, a Szeptember, hasonló sikert ért el, és alig maradt el ezektől a későbbi Otthon vagy a Téli napforduló.

Az írónő regényeit a sokszor generációkon átívelő izgalmas cselekmény, szövevényes baráti-családi kapcsolatok és szerelmek megkapóan hiteles leírása jellemzi. Remekül megrajzolt figurái révén az olvasó előtt feltárul a huszadik századi Nagy-Britannia számos rétege tárul fel, egy kis skót falu egyszerű lakóitól egészen az arisztokrata nemzetségek, családok tagjaiig.

A könyvesboltokban már kapható, Szeptember című regény egy bájos skót falucskában játszódik, ahol jómódú vendégsereg gyűlik össze, hogy megünnepelje Katy huszonegyedik születésnapját. Archie, a vidék egyik leggazdagabb földbirtokosa, feleségével és nővérével érkezik, aki húszévnyi távollét után tér vissza családjához. Az idős Violet igazi mátriárkaként irányítja gyermekei életét. Vagyonos fia, Edmund sötét titkot takargat újdonsült felesége elől, ám most leleplezés fenyegeti, míg meg nem jelenik a Kagylókeresők-ből jól ismert Noel Keeling…

Pilcher 2000-ben visszavonult, azóta idejét utazgatással, gyermekei és 14 unokája látogatásával tölti. 2002-ben az irodalomnak tett „szolgálataiért” megkapta az igen nagy presztízsű Brit Birodalmi Tiszt kitüntető címet (ez a magyar tiszti kereszthez hasonló kitüntetés).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top