nlc.hu
Szabadidő
Újra nálunk a Yamato

Újra nálunk a Yamato

Ismét dübörögnek a japán taiko dobok, idén azonban új köntösbe öltözik a mûsor, és teljesen új helyszínen, az Arénában lép majd fel a híres Yamato. Aki látta már a fergeteges show-mûsort, újra ott lesz, aki nem, az most semmiképp ne hagyja ki!




Eőadások:
• 2008. február 14–16., Papp László Sportaréna, Budapest
• 2008. február 19., Főnix Csarnok, Debrecen





Magyarországot már több éve ámulatban tartja a Yamato – Japán dobosai egyedülálló előadás, amely a japán kultúra legemblematikusabb hangszerét, a taikót (japán dob) és annak mítoszát, kulturális jelentőségét ötvözi egy modern show látványelemeivel.

A világjáró társulat 2008-ban ismét hazánk felé veszi útját: 2008. február 14–16-án Budapesten, míg február 19-én Debrecenben kápráztatják el a japán ritmusok a magyar közönséget.

A Yamato több mint 1000 előadása során több tucat országban (Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Indonéziában és Szingapúrban, Dél-Amerikában és Európában) mutatta már be műsorait, ez idáig több mint egymillió ember előtt. A fellépő társulat tíz tagból áll, férfiak és nők fele-fele arányban. Átlagosan huszonöt évesek, rendszeres edzéssel tartják karban a testüket. A Yamato őrangyala a nagy taiko dob, amely 1,7 méter átmérőjű és több mint 500 kilót nyom, a dobtest pedig 400 éves fából készült. A szívdobbanás különböző hangjait próbálják meg visszaadni ezzel a nagydobbal és a másik negyven, különböző méretű taikóval. Ütéseik összhangban állnak a közönség szívverésével, azzal a céllal, hogy a szereplők gondolataival egyesülni tudjanak.





„Amióta csak megalapítottuk a Yamato – The Drummers of Japan társulatot, az egyes ütések és hangok fontosságát helyezzük előtérbe. A taiko dobolásban nagyon fontos szerepe van az ütések összekapcsolódásának, szinte olyan ez, mint az emberi élet, amely a különböző napok adott pillanatainak láncolata, vagy a történelem maga, amely a Földünkön élő számtalan ember közötti kapcsolatból alakul ki. Minden energiánk és gondolatunk átáramlik az ütések erejébe, hangjába. Megállapíthatjuk, hogy saját szívverésünk viszi előre a múltat a jövő felé, és szívdobbanásaink láncolata az élet alapja. Azért dobolunk, hogy előadásainkon elgondolkodhassunk egy ütés, egy hang, avagy a kompozíció fontosságán és hatásain” – nyilatkozta a társulat alapítója és művészeti vezetője, Masa Ogawa.

A taiko – vagy más néven wadaiko – eredeti jelentése: japán dob, vagyis a szó eredetileg egy bizonyos – Japánban használt – ütőhangszertípusra vonatkozik. Az 1900-as évek közepétől azonban a taiko kifejezés már egy zenei stílust jelöl, mégpedig a japán dobokon játszott csoportos dobstílust, amelyet az ötvenes években Oguchi Daihachi fejlesztett ki, nagyjából a ma ismert formának megfelelően. A taiko mint csoportos dobstílus tehát viszonylag fiatal művészeti ág, noha előzményei a japán zenében több száz éves múltra tekintenek vissza. Az elmúlt fél évszázadban ugyanakkor a taiko olyan népszerűségre tett szert, ami Japánban több mint 5000 csoport megalakulását eredményezte, együttesenként átlagosan 12-15 fő részvételével. A műfaj vonzereje Amerikában, Nyugat-Európában, Ausztráliában és más országokban is újabb és újabb taikocsoportok születéséhez vezetett.






Tavaly Budapesten a Kongresszusi Központban 10 telt házas koncertet adott a csoport, Budapest mellett pedig Debrecenben is felléptek. Immár tizenöt éve szólaltatják meg a Yamato szereplői hangszereiket, évről évre új utakat keresve, hogy így közvetítsék a taiko varázslatos világát.





Az idei előadás teljesen új köntösbe öltözteti a már sokak által jól ismert műsort, hiszen ezúttal teljesen más helyszínen lép majd fel a Yamato: az Arénában. Így kapta az „Aréna-változat” nevet is a produkció, hiszen ez a helyszín alapjaiban formálja át a Yamato világát. Egy új hangulat társul az új helyszínre adaptált látványhoz, amely nemcsak hang- és fénytechnikájában változott, hanem hatásaiban is. A nagyobb színpad és több nézőt befogadó Aréna egyértelműen másként és más eszközökkel fogja megérinteni a közönséget, mint a korábbi, szinte színházként funkcionáló előadás. Ez a felújított verzió ügyel a helyszín adottságaira, és előnyévé teszi a nagy tereket, több ezer néző figyelmét, s modernizálva, de mégis a régi szellemben nyújtja a Yamato-érzést.

További információk:
www.podiumprodukcio.hu
www.yamato.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top