Szabadidő

A Top 5 hazai síterep

Magyarország ugyan nem vérbeli síparadicsom, nincsenek magas hegyek, hó is csak elvétve akad, még sincs okunk panaszra. Ha egy kiadós lesiklásra vágysz, nézz körül a hazai sípályákon. Íme, az öt legnépszerûbb.

Ha a pénztárcád vastagsága nem teszi lehetővé a külföldi síparadicsomok felkeresését, ám nem szeretnél lemondani a havasi örömökről, akkor keresd fel a hazai sípályák egyikét. Mind az Alpokalja, mind a Dunántúli-középhegység vagy az Északi-középhegység magasabban fekvő pontjai rejtegetnek síelésre alkalmas területet. Ezek közül ajánlunk most néhányat.

1. Síelés a Bakonyban – Eplény

A Bakony déli részén, Veszprém és Zirc között található az eplényi sípálya, amely Magyarország egyik legmeredekebb síterepe. Az Ámos-hegyi Pihenőerdőt, ahol a sípályák találhatók, Eplény külterületéről jól karbantartott műúton közelíthetjük meg. A síelni vágyókat jelenleg 4,5 kilométernyi lejtő várja.

A közelmúltban megnyílt Nordica Síarénában a haladó sízők is megtalálhatják számításaikat, hiszen a hegy tetejéről sokféle utat választhatnak a lecsúszáshoz, ráadásul itt található Magyarország egyik legmeredekebb sípályája, amelynek a meredeksége néhol eléri a 30 fokot! Ennek ellenére bizonyos pályákon a kezdők is bátran kísérletezhetnek a lecsúszással. Gyalogtúrázók a piros túraútvonalon juthatnak el a pályákig.

Extrák: 22 hóágyú, tányéros és csákányos felvonók.

Nyitva tartás: az esti kivilágításnak köszönhetően a síelni vágyók egészen este 9 óráig hódolhatnak szenvedélyüknek.

Magasság: 350–530 m
Sípályák hossza: 4,5 km
Liftek száma: 3
Síbérletárak 2007/2008, főszezon: 4500 Ft/nap
Távolság Budapesttől: 129 km

Eplény megközelítése: Budapestről az M7-es autópályán Székesfehérvár felé, majd a 8-as főúton Várpalota irányában Veszprémig, majd a 83-as úton 20 km Eplény.

Ha szálláshelyet is keresel, találsz a községben is, de ha mégsem, akkor a szomszédos Zircen, Bakonybélen vagy Veszprémben biztosan akad kiadó szoba.

Látnivalók a környéken:
• Ámos-hegyi Pihenőerdő
• Tanösvény, kilátó
• Zirc és Veszprém nevezetességei

Bővebb információ »

2. Egy ugrás a fővárosból – Dobogókő

A 700 méter magasan fekvő Dobogókő Magyarország egyik leghóbiztosabb területe, mindemellett a fővároshoz legközelebb eső felvonós sípálya is egyben. A dobogókői sípályák kiindulópontja a nagy parkolótól kb. 700 méterre, a Zsindelyes büfénél található.

A Dobogókőre látogatók két pálya közül választhatnak. A hagyományos pálya (1-es pálya) egy 980 méter hosszú széles lejtő, amelynek felső része meredek, az alsó része kifejezetten lankás, kék nehézségű. A pálya szintkülönbsége 178 méter. Az úgynevezett 2-es pálya 1170 m hosszú, felső része piros nehézségű, alsó fele lankás, amelyen kezdők is bátran gyakorolhatnak.

Megfelelő hóviszonyok esetén reggel 9-től délután 16 óriáig működik a felvonó, melynek nyomvonala a pálya melletti erdőben található. A dobogókői sípálya egyik újdonsága, hogy szombat esténként lehetőség van éjszakai síelésre. Ha szeretnél kicsit felmelegedni, a sípálya tetején a Makovecz zsindelyes házban melegedő, nyílt tüzű kandalló és melegkonyhás büfé vár rád.

Szánkópálya: a balesetek elkerülése érdekében a szánkósok számára egy külön lejtő van kijelölve, amely a Dobogókő első parkolója melletti erdőben található.

Magasság: 522–700 m
Szintkülönbség: 178 m
Sípályák hossza: 2,2 km
Liftek száma: 1
Síbérletárak 2007/2008, főszezon: 3500 Ft/nap
Távolság Budapesttől: 34 km

Dobogókő megközelítése: Dobogókő jól karbantartott műúton könnyedén megközelíthető autóval Pomáz, Pilisvörösvár vagy Esztergom irányából. Menetrend szerinti autóbusszal az Árpád hídtól, Esztergomból, illetve a pomázi HÉV-állomástól közelítheted meg.

Kiránduló-útvonalak a környéken: a környéken rengeteg szebbnél szebb kirándulóhely és turistaút található, úgyhogy ha csak egy frissítő erdei sétára vágysz, akkor is érdemes ide ellátogatni. A Dunakanyar legmagasabb pontjára gyalogosan bármelyik irányból feljuthatsz.

Bővebb információ »

3. Síelés a Bükkben – Bánkút

A Bükki Nemzeti Park területén, Észak-Magyarország egyik legszebb részén épült ki az ország legnagyobb sícentruma. A bánkúti síterep tengerszint feletti magassága 800–930 méter, a pályarendszer hat különböző nehézségű lesiklópályából és két tanulópályából áll. Nagy előnye, hogy a pályáin gyakran decembertől egészen március végéig megmarad a hó. A kezdők tanulását egy külön „bébilift” segíti.

Megfelelő hóviszonyok esetén a szezonban hétvégén minden felvonó üzemel 9–17 óráig. Hétköznaponként is működik egy-két felvonó 9–16 óra között.
Szerdánként és szombatonként este 9 óráig kivilágított pályákon lehet síelni.

Extrák: Bánkúton lehetőség van sífutásra is – a csalánosi parkolóból indulnak és ide érnek vissza a 3,5 és 8 km-es karbantartott sífutópályák.

Magasság: 800–930 m
Szintkülönbség: 130 m
Sípályák hossza: 3 km
Liftek száma: 9
Síbérletárak 2007/2008, főszezon: 4000 Ft/nap
Távolság Budapesttől: 189 km
Igénybe vehető szolgáltatások: sí- és snowboardszerviz, síoktatás, kölcsönző, hegyimentő-szolgálat, elsősegélynyújtás

Bánkút megközelítése:
• Gépkocsival érkezőknek: Miskolc–Lillafüred–Szentlélek–Bánkút útvonalon
• Autóbusszal érkezőknek: Miskolc 15-ös jelzésű városi autóbuszjáratának (Diósgyőr–Ómassa) ómassai végállomásáig, majd a Száraz-völgyön keresztül gyalogosan az S+ (sárga kereszt) turistajelzésen. A síszezonban Miskolcról síbuszok járnak Bánkútra.

Kirándulási lehetőségek: ellátogathatsz a miskolctapolcai barlangfürdőbe vagy a diósgyőri várba, esetleg tehetsz egy frissítő sétát Szilvásváradon.

Bővebb információ »

4. Síelés a Mátrában – Sípark, Mátraszentistván

Mátraszentistván a hófödte sípályák, csillogó tavak, csodálatos panoráma, hóbiztos síelés élményével várja a vidám alpesi hangulatra vágyó látogatókat. A Sípark a Felső-Mátrában található, az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re.

A síközpont változatos és különféle nehézségi fokozatú pályákkal várja a síelőket, hiszen a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig mindenféle meredekségű terep megtalálható itt, s többek között a Mátra egyik legmeredekebb sípályája is itt található. A hat sípálya hossza összesen 3420 m, s több mint 9 hektáros hegyi kaszálókon terül el. Az új lankás síterületen létesült 2005-ben egy síóvoda, amelyhez tanulólift tartozik.

A Sípark különlegessége a hangulatos, fenyőfából épült rönkház (Hütte), amelyben felmelegedhetünk, sőt önkiszolgáló étterem is működik benne.

A síterep kiváló hóminőséget biztosít a sízők számára hómentes teleken is, köszönhetően a remekül kiépített hóágyúrendszernek. További kuriózum az is, hogy az 1 km hosszú pályavilágításnak köszönhetően sötétedés után is (csütörtökön, pénteken és szombaton) a lábunkra csatolhatjuk a léceket. Az éjszakai világítással kiépült sípályák különlegesen szép környezetben haladnak a völgy felé, időnként hidak alatt is átbújva. Ha tiszta az idő, akár a hócsipkés tátrai panorámában is gyönyörködhetsz.

Magasság: 675–821 m
Szintkülönbség: 146 m
Sípályák hossza: 3,4 km
Liftek száma: 4
Síbérletárak 2007/2008: napijegy – felnőtt: 4600 Ft, gyerek: 3200 Ft
Távolság Budapesttől: 104 km

Mátraszentistván megközelítése: Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Galyatető–Mátraszentlászló–Mátraszentistván útvonalon vagy Pásztó felől. Az országút egy körforgalomban véget ér, itt található az autóparkoló, a sípályák közvetlen közelében. A síközpont gépkocsival problémamentesen megközelíthető.

Bővebb információ »

5. Kékestető, Mátraháza

Kékestetőn található Magyarország legmagasabban fekvő síterepe, amely az elmúlt pár év során jelentős átalakuláson ment keresztül. Innen indul Magyarország leghosszabb, 1800 méter hosszú lesiklópályája. A pálya felső szakaszán egy 700 méter hosszú tányéros felvonó, valamint egy új tanulólift üzemel. Mivel a lesiklópálya enyhe lejtésű, kezdő síelők és kisgyerekek is bátran használhatják, a kivilágításnak köszönhetően pedig az esti csúszkálásnak (szerda, péntek, szombat) itt sincs akadálya többé. Hómentes időszakban az utánpótlásról több hóágyú gondoskodik.
A csúcson igazi alpesi hangulatú, napozóteraszos bár várja a síelőket forró teával és forralt borral.

Extrák: izgalmas motorosszán-túrán vehetsz részt a Kékestetőn, kijelölt erdei utakon, túravezető kíséretével. A túrákra előzetesen kell jelentkezni a déli sípálya tetején található jegyértékesítő irodában. Tel.: 37/ 567-007. Naponta két alkalommal indulnak a túrák: 11.00 és 14.00 órakor.

Magasság: 784–1014 m
Szintkülönbség: 230 m
Sípályák hossza: 3 km
Liftek száma: 4
Síbérletárak 2007/2008: 4000 Ft/nap
Távolság Budapesttől: 97 km


Megközelítés:
Gyöngyös felől a 24-es út vezet Mátraházáig, onnan pedig a Mátra Centrum Kft. síbuszaival lehet Kékestetőre feljutni. A síbérlet ára tartalmazza a síbuszok egész napos használatát.
Bővebb információ »

Tipp: Mielőtt elindulnál, érdeklődj az adott helyen éppen aktuális hóviszonyok felől. Ha egy mód van rá, a szállásodat is előre foglald le, mert nem biztos, hogy a helyszínen szerencséd lesz.

 

Hasznos weboldalak síelőknek:
Síelők.hu »
Hójelentés.hu »
Sieles.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top