nlc.hu
Szabadidő
2008 a reneszánsz éve Magyarországon

2008 a reneszánsz éve Magyarországon

A 2008-as év a magyar kultúrában a Reneszánsz jegyében telik. A Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából megtartott kulturális, gasztronómiai, tudományos témákat felölelõ rendezvénysorozat 2008. január 22-én, a Kultúra Napján veszi kezdetét.

A történelmi évforduló kapcsán közel százötven program, köztük számos kiállítás, tudományos konferencia, gasztronómiai esemény várja az érdeklődőket országszerte. A rendezvény szervezőinek nem titkolt szándéka az volt, hogy párhuzamba állítsák a reneszánsz időszakot a mai korral, hiszen „világunk ugyanolyan fontos változásokon megy át, mint Mátyás idejében”. Az évadhoz számos program kapcsolódik, az elsők pontosan három hét múlva nyitnak, s nem csupán a fővárosra koncentrálódnak.


Az emlékév nyitányaként a budapesti Szépművészeti Múzeumban nagyszabású kiállítást rendeznek „A Mediciek felemelkedése és fénykora – élet és művészet a reneszánsz Firenzében” címmel. A kiállítás legfőbb célkitűzése az események, a művészeti fejlődés képekben való ismertetése, melyet a család történetének fontosabb eseményeinek kiemelésével kíván elérni. A közel kétszáz – főként firenzei és toszkán múzeumokból származó – műtárgy segít bemutatni a Mediciek fénykorát, a 15-16. századbeli virágzó firenzei kultúrát és művészetet. A kiállítás 2008. május 18-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.

Helyszín: Budapest, Szépművészeti Múzeum
Időpont: 2008. január 24. – 2008. május 18.
További információ: www.szepmuveszeti.hu
http://www.mediciek.hu/


Mátyás király és a reneszánsz Visegrádon

Ugyancsak január 24-én nyílik meg a visegrádi Mátyás Király Múzeumban a Mátyás király és a reneszánsz Visegrádon című kiállítás, amely szintén remek lehetőséget nyújt a reneszánsz kultúrában való elmerüléshez, s a képzőművészeten, zenén, történelmen és építészeten keresztül ismerteti meg a látogatókkal az adott korszakot. A múzeum kiállításai a Salamon-torony és a királyi palota helyreállított termeiben láthatóak majd egész éven át. Gyűjteményei közül a legjelentősebbek a régészeti gyűjtemény és a kőtár, de rendelkezik a település 18-19. századi emlékeit őrző helytörténeti gyűjteménnyel és jelentős fotó-, rajz- és szöveganyagot kezelő adattárral is.

Helyszín: Visegrádi Mátyás Király Múzeum, Visegrád, Fő u. 23-41.
Időpont: 2008. január 24. – 2008. december 31.
További információ: www.visegradmuzeum.hu


A magyarországi programokról bővebben a Reneszánsz Év honlapján tájékozódhatunk:
http:// www.reneszanszev2008.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top