Szabadidő

Nőkről nőknek – olvasókör a romantika jegyében

A meghívón ez állt: kényeztető parti az év legromantikusabb regényével. Ez utóbbi Cathy Kelly Mindig és örökké című műve, amelynek olvasása közben egyre biztosabban érezzük: nem vagyunk egyedül.

Női olvasókör – ízlelgettem magamban a belvárosi Levendula Day Spa felé tartva, és máris afféle Jane Austin-i idők béli teadélut sejlett fel lelki szemeim előtt, ahol a jelenlévők eszmét cserélnek az olvasottakról. Persze én is készültem a könyvből, igaz, nem jutottam a végére, és nagyon reméltem, hogy az olvasókörök nem arról szólnak, hogy már az ötödik percben elmeséli valaki, melyik hős hogy végzi a regény végén.


Minden, ami számít…

De mielőtt ennyire előre szaladnék, íme a tömör tartalom: a meseszép Carrickwellben három nő éli boldog mindennapjait, míg mindhármuk körül össze nem dől a világ. A könyv hőseiben könnyű magunkra ismerni, hiszen ők hárman 20-tól 40 éves korig lefedik a mai nő fogalmát. És hogy kik ők? A karrier és az anyaszerep között lavírozó Mel, a gyerekre vágyó, szakmájában sikeres Daisy (akinek párja viszont más terveket forgat a fejében) vagy a forrófejű Cleo, akit a családja szókimondása és hatalmas igazságérzete miatt feketebárányként kezel.
Carrickwell varázslatos hely – ezt érzi meg Leah, a titokzatos múltú amerikai asszony is, aki gyógyfürdőt nyit a városban, és megtanítja az ott élő nőknek, mi az, ami számít, mindig és örökké…
Cathy Kelly az írországi Wicklowban él, és Anglia egyik legnépszerűbb, és talán legtöbbek által rajongott írónőjekén tartják számon. A „Mindig és Örökké”-vel az Év Romantikus Regénye díjat is sikerült besöpörnie. Nem véletlenül, hiszen valóban arra vállalkozott, hogy megmutassa: mi számít igazán… És megnyugtathatok mindenkit: mindez bennünk van.


Az énidő és az igazság masszázsmedencéje

Mivel lehet kellemessé tenni egy női olvasókört? Miután Szily Nóra az est moderátora bemutatja a könyvet, heves vita alakul ki arról, mit is vár el a 21. századi nő a 21. századi férfitől. Hamar kiderül, hogy nem keveset, mint ahogy nekünk is egyre inkább fel kell kötni a harisnyánkat, ha minden területen helyt szeretnénk állni. Itt kerül elő az énidő fogalma, majd megvitatjuk, hogyan varázsolhat magának énidőt egy dolgozó anya, vagy egy napi 12 órát robotoló karrierépítő nő. Mert hogy valamiből mégis csak energiát kell fakasztanunk a mindennapokra. Ezután kisebb drámafoglalkozássá alakul az olvasókör, amikor a könyvben szereplő „igazság masszázsmedencéjéhez” hasonlóan egyenként színt kellett vallanunk arról, hogy mire vágyunk a legjobban. A leggyakoribb „vágyak” persze a szerelem, a belső béke, az önmegvalósítás és az önelfogadás voltak, éppen azok a dolgok, amelyek után a könyv hősei is vágyakoznak.
A borkóstolás tovább oldja a hangulatot, és lehet masszíroztatni, sminkeltetni is. Még ha kicsiben is, mégis úgy érezzük magunkat, mintha a könyvbéli Leah gyógyfürdőjében múlatnánk az estét, ahol a testünk és a lelkünk is megújulhat.


A regény, mint életvezetési tanácsadó

Ki ne érezte már úgy, mintha egy könyv éppen róla szólna? Ha elakadunk, és úgy tűnik a való világ nem produkál megoldást a gondjainkra, egy lelkünket megérintő olvasmány nagy hatást gyakorolhat ránk azáltal, hogy tágítja a horizontunkat. Hiszen amikor a könyvhősök szemével látjuk a világot, újabb perspektívák nyílhatnak meg előttünk. Minél inkább azonosulunk azzal, amit olvasunk, annál jobban a hasznunkra válhat. Főként, ha nagyon is jól ismerjük, min megy keresztül a főszereplő, ezért szinte elmerülünk sorsában, és a végén szinte már úgy érezzük: együtt találtuk meg a megoldást. Egy saját életükre vetíthető tanulságokat hordozó regény ilyetén felérhet egy életvezetési tanácsadással.
Legtöbbünket az is megkönnyebbüléssel tölt el, hogy tudjuk, mások is kerülnek hozzánk hasonló slamasztikákba, és ugyanúgy farkasszemet néznek a mindennapok problémáival (mint például ki hozza el a gyereket az oviból, hogyan adjunk le 2 kilót holnapig, miként lehetne még 5 órával megtoldani a napot, stb.).
Ez a titka annak, hogy Cathy Kelly hősei hamar belopják magukat a szívünkbe.

A rendezvények állandó helyszíne a Levendula Day Spa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top