Szabadidő

Hol fogunk nyaralni és mennyiért 2008-ban?

Hamarosan nyílik Budapesten az Utazás 2008 kiállítás, amely évről évre vonzza az utazni vágyókat. Kíváncsi vagy, melyik ország a legnépszerűbb úti cél? Vagy hogy hova utazhatunk a legolcsóbban? Most kiderül...

Habár a tülekedés és a sorban állás helyett már egyre többen használják az internetet keresgélésre, láthatóan ez az a kiállítás, amely mindenkinek eszébe juttatja az idei nyaralás kiválasztásának lehetőségét.

Nem téved az, aki ilyenkor keresgél, hiszen akár 30%-ot is spórolhat, ha most lefoglalja a nyaralását. A jó hír az, hogy minden kedvezmény igénybe vehető az online foglalások esetében is, tehát érdemes meglátogatnunk a nagy gyűjtőportálokat, amelyek több ezer lehetőséget kínálva biztosítják a kedvező árakat.

Az egyik legnagyobb online utazásközvetítő minden évben elemzéseket készít, hogy az év eleji adatok, valamint az előző évi értékesítések alapján milyen tendenciák várhatók az adott időszakban, azaz „hová utazunk a nyáron?”.

Görögország továbbra is népszerű
Görögország továbbra is népszerű

A legkedveltebb úti célok

A tavalyi évhez képest nincs nagy változás a legkedveltebb úti célok között. Továbbra is Görögország adta az értékesítés 45%-át. Az utazók számát tekintve Görögország, Bulgária és Törökország a sorrend, ugyanakkor érdekességnek számít, hogy egyelőre nem indultak el a Horvátországba (3,1%) és Olaszországba (0%) irányuló nyári foglalások. A skála két vége között Spanyolország (8%) és Tunézia (7%), azon belül is a Baleár-szigetek (jellemzően Mallorca) tartja részesedését.

Bulgária – egyre népszerűbb

Bulgária immár két-három éve jelentős publicitást kap. A fokozott érdeklődés tavaly érződött először a korai eladásokban, az idei évre Bulgária valóságos reneszánszát (17%) mutatják a kereskedelmi adatok. A Fekete-tenger partján az elmúlt néhány évben főleg francia és angol befektetők számottevő és kiváló minőségű infrastruktúrát alakítottak ki, a görögországihoz hasonló áron.

A családok körében a legkedveltebb célterületek az említett Görögország, Bulgária és Törökország, míg Spanyolországot és Ciprust jellemzően a párban utazók választják. Nem véletlenül, éppen Spanyolország és Ciprus az a két nyaralóhely, ahol a legnagyobb összeget költjük külföldi nyári nyaralásaink során.

A nyaralásra szánt összeg szerint a skála túlsó végén Horvátország áll az irodai befizetések alapján. Ez a kép nem változott a korábbi évekhez képest, a kép árnyalásához hozzá kell tenni, hogy a horvátországi és az észak-olaszországi üdülőhelyek (mint például Bibione, Lignano, Cattolica, Lido di Jesolo) apartmanjai nem kínálnak étkezést, és az utazási irodában befizetett összeg nem tartalmazza az utazás költségét sem.

Tunézia – a legolcsóbb

Amennyiben számításba veszünk minden, az odautazással és ott-tartózkodással kapcsolatos költséget (utazási költségeket, transzfereket, biztosításokat, étkezést, az adókat és kötelező díjakat), jelenleg Tunézia bizonyul a legolcsóbbnak. Nyáron a tunéziai nyaralás minden költségével együtt naponta 14 600 forintból kihozható 4 csillagos szállodában. Összehasonlításul: a horvátországi apartmanok viszonylag alacsony szállásdíja mellett is nehezen szorítható 16 200 forint alá teljes tartózkodás napi költsége.

Az elemzés alapját a Start Utazás 2007. január 1. és február 20. közti, június elseje utáni indulással értékesített útjai adták.

Utazási portálok
Start Utazás »
Világlátó »
Last minute utak »
Nagy Utazás »
Utazóna »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top