Szabadidő

Elveszett városok atlasza

Kamaszként még mindenki felfedező akar lenni. Nagy távolságokat bejárni, titokzatos, elfelejtett városokra bukkanni, kincsekre lelni, meg régi szobrokra és írásokra - mindezt vad veszélyeknek kitéve.

Ezt a kamaszvágyat azonban már a legtermékenyebb felfedező korszakban, a 19. században is csak keveseknek sikerült megvalósítani. Napjainkra pedig – ki tudja? – talán már nem is maradt felfedezni való romváros. Legfeljebb úgy, ahogy én „felfedeztem” Alexandria Troast, az útikönyvben nem szereplő, Nagy Sándor-alapította kisázsiai romvárost. Ahol az eke a szemem láttára forgatta ki a régi palota márvány padlólapjait. Mondanom sem kell, ez sokkal emlékezetesebbre sikerült, mintha előre tudtam volna róla. Igen ám, de az ilyesfajta véletlen találkozások ritkák, ráadásul olyan sok látogatnivaló akad, hogy felkeresésük egyedüli lehetséges módja az olyasfajta gyűjteményes könyv lapozgatása, mint az Elveszett városok atlasza. Ami egy kitűnő összeállítású, igazi kedvcsináló könyv. (Pénzt, sajnos, nem tud produkálni, azt gyűjtögetni kell egészen az elutazásig.)

Miért ajánlom e könyvet? Talán már kiderült az eddigiekből, de azért hozzáteszek egyet-mást. Ajánlom e könyvet minden kíváncsi embernek, akiben a kíváncsiság különösen a távoli múlt irányában erőteljes. A régi romantikus elképzelések fátyla mögül, a tudomány segítségével egyre tisztábban rajzolódnak ki a régi városok, építészetük, életük, problémáik, fénykoruk és méltatlan pusztulásuk.

Bepillanthatunk a világ legrégibbnek tekintett városába, melynek ősi neve ugyan ismeretlen, mai neve pedig a török Çatal Hüyük (csatal hüjük) igen sok ember előtt ismeretlen. Az ismertek vagy ismertebbek is érdekesek természetesen. A szerző ezeket főleg földrajzi szempontok alapján csoportosította: szerepelnek a tenger városai, a sivatagok és puszták városai, a domb és hegyvidékek városai, az erdőségek városai. Külön fejezetet szentelt az uralkodók és rokonságuk városainak, illetve a szent városoknak. A lényegre törő rövid leírásokhoz jó minőségű képek, és áttekintő térképek tartoznak. Most már csak azt kell eldöntenünk, hogy legközelebb Petrát, Copánt, vagy Angkor Wat-ot keressük-e fel. Még szerencse, hogy senki sem sürget bennünket. Addig is újra meg újra átlapozzuk a könyvet, melyet jól használható névmutató egészít ki.

Szerző: Brenda Rosen
A könyv címe: Elveszett városok atlasza – Legendás városok újrafelfedezése
Kiadó: Kossuth Kiadó 2008


könyv.lap.hu

legenda.lap.hu
utazás.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top