Szabadidő

Hamarosan indul a Francia Filmnapok

Franciás, keserédes, romantikus... Hat nagyjátékfilmmel, egy rövidfilm-összeállítással és két retrospektív vetítéssorozattal hamarosan indul a Francia Filmnapok.

Az idei a tizenkettedik év, hogy a hagyományoknak megfelelően április közepén – vidéken április 10-21., Budapesten pedig április 17-20 között – megrendezik a Francia Filmnapokat. A főváros mellett nyolc város, Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc, Győr, Kecskemét, Szolnok és Eger is csatlakozik a rendezvénysorozathoz, így idén láthatják majd a nézők a legtöbb településen premier előtt a legújabb francia alkotásokat.

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt kínálja a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek – személyes kíséretében mutatja be a friss francia filmeket.

Angel
Angel

 

Az idei Francia Filmnapok programjában hat nagyjátékfilm és idén először egy rövidfilm-összeállítás is szerepel. Míg az egészestés filmek a későbbiekben mozis forgalmazásba kerülnek, a kisfilmeket csak a Francia Filmnapok alatt láthatják az igazi ínyencek. A RÖVIDFILMEK MOZARTJAI” címmel futó, 136 perces összeállításban hét, hazánkban eddig még nem vetített kisfilmet láthat a közönség, köztük A zsebtolvajok Mozartja című alkotást is, mely 2008-ban elnyerte a Legjobb Kisfilmnek járó Oscar-díjat.

Paris
Paris

 

2008-ban főként romantikus alkotások szerepelnek a kínálatban, illetve a gyermekek örömére egy mókás rajzfilm, A LUCKY LUKE – IRÁNY A VADNYUGAT. A könnyedebb hangulatok kedvelőinek három romantikus vígjátékot vetít a rendezvénysorozat: Az EGYEDÜL NEM MEGY-ben Audrey Tautou-t és Guillaume Canet-t láthatjuk a vásznon, a KARAMELL öt különböző korú barátnő életét követi nyomon, míg a CSAK EGY CSÓK a párkapcsolatok természetét boncolgatja. François Ozon ANGEL című filmje Romolai Garaival és Charlotte Ramplinggal, valamint a PARIS Romain Duris-vel és Juliette Binoche-sal drámaibb tónusú romantikus alkotások.

Csak egy csók
Csak egy csók

 

Az idei szelekció igazán franciás, keserédes, romantikus, de hogy még különlegesebb legyen, szokatlan keresztezések adnak neki sejtelmes ízeket: François Ozon például valójában angol filmet rendezett, angol helyszínnel, történettel, szereplőkkel, a KARAMELL-ben a francia bájba keveredik egy kis arab pikantéria is, LUCKY LUKE pedig a legfranciább amerikai seriff!

Két retrospektív vetítéssorozattal is kiegészül a 2008-as Francia Filmnapok programja. A budapesti Szindbád mozi Francois Ozon korábbi alkotásaiból válogat április 17-23 között, míg az Örökmozgó Filmmúzeumban, április 22-ától 30-áig. Charlotte Rampling korábbi munkái láthatóak.

A filmekről bővebben »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top