Szabadidő

Városnéző kirándulástipp hétvégére

Hangulatos kávézók, macskaköves utcák, romantikus várkastély - ezt mind megtalálod a bájos mediterrán hangulatú városban. S mivel a Velencei-tó is csak egy ugrás, pont ideális helyszín egy kellemes hétvégi kiruccanásra.

Éveket töltöttem Székesfehérváron, de ennek már jó tíz éve. Nemcsak „megöregedtem”, és magam mögött hagytam a szakközepes éveket, a város is megváltozott. Régi, de közeli barátként fedezem fel újra.

Emlékek a jelen tükrében

A találkozás mindig csalódással kezdődik. Apró, pici csalódással. Hiába keresem a tankot a város határában, a Csúcsos-hegyen, most az Aranybulla áll ott, és persze szebb, jobb látvány, történelmileg is hitelesebb, de nekem a „régi vacak” kicsit mégis hiányzik. Összemosódott a gyermekkori emlékekkel, akárcsak a hatlapos íze, amit anno a piacon vettünk. Egyszerre szeretem és gyűlölöm a város változásait. Minden alkalommal, ha Székesfehérváron járok, számba veszem az újdonságokat, és emlékeim között kutatva, listát írok a hiányokról. Nincs már Centrum Áruház, ahol kabátot szoktunk venni, a régi piac helyén divatos pláza áll, és a híres Ősfehérvár étterem, ahol apám, anyám és nagyapám is szakácsként dolgozott, mára kávéház és könyvesbolt.


A város szíve

Székesfehérvár belvárosa csupán néhány utca, a térképen sem tűnik túl soknak. Valóban, aki végigsétál a Városház tértől a Fő utcán, majdnem mindent látott, hiszen látta a Török kutat, a Romkertet, az Országalmát, a püspöki palotát, a cisztercita templomot és rendházat, a Fekete Sas patikát, a Mátyás király-emlékművet, a virágórát, a Vörösmarty Színházat, a Magyar Királyi Szállodát, és egy távoli pillantást vetett a Zichy ligetre meg a bíróság sárga épületére. Mindegyik látnivaló többet érdemel, mint néhány lépés és egy-egy felületes pillantás.

A Fő utca
A Fő utca

A Romkert annak a bazilikának a feltárt része, amelyet István király kezdett el építeni, és a középkori magyar állam legfontosabb és legszentebb helye volt. Itt koronázták és temették el 15 királyunkat, Szent Istvánt is, akinek a szarkofágja itt tekinthető meg. Az épület a török időkben felrobbant, később köveit a püspöki palota építéséhez használták fel. A város jelentőségét szimbolizálja az Országalma is, amelyen a körbefutó felirat: LIBERTATES CIVITATIS ALBENSIS A S. REGE STEPHANO CONCESSAE, azaz Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.

Az Országalma, háttérben a Püspöki palota
Az Országalma, háttérben a püspöki palota

A cisztercita templom szinte észrevétlenül simul bele az utcaképbe, és talán a felületes szemlélő a virágórát is elvétené. A virággal kirakott óraszámlap tavasztól őszig nemcsak a pontos időt mutatja, hanem gondos, reggeli kertészkezeknek köszönhetően az aznapi dátumot is.

Top látnivalók Székesfehérváron:

1. Országalma
2. Püspöki palota
3. Virágóra
4. Órajáték
5. Romkert
6. Bory-vár
7. Fehérvári Babaház (Megyeház utca 17.)

Észrevétlen kis utcák

Persze a Fő utca még semmi, olyan, mint egy gyönyörűen sminkelt nő. A huncutságot a mellékutcákban kell keresnünk. Indulhatunk a Piac térről, amelynek egyik oldalán panelok sorakoznak, a másik oldalon pedig képeslap arcát mutatja a város. A Várfal park és a Püspök kút mögött még látható a régi várfal egy része és a Székesfehérvárra oly jellemző Szent István-székesegyház kettős tornya. Ha a Liszt Ferenc utcán sétálunk a Városház tér felé, akkor a házak között egy kis lépcsőre bukkanunk, amely felvisz a Megyeház utcába. A macskaköves utca egyik jellegzetessége a barokk stílusú Istenszemes ház (Megyeház utca 11.), amely kapuja fölött megmaradt „Isten mindent látó szeme”. Innen hiába csábít már a székesegyház épülete, érdemes visszamenni a Liszt Ferenc utcába, mert a lépcsőkkel éppen kikerültük Kati néni bronzszobrát. A régi piac emlékét őrzi a kocsis kofa szobra, akinek az orrát a járókelők már fényesre simogatták.

 

A megújult Hiemer-házban kávézó is működik.
A megújult Hiemer-házban kávézó is működik

 

Mint macska a forró kását…

Most már engedhetünk a székesegyház csábításának, amelynek bal oldalán Géza nagyfejedelem szobra látható egy apró, padokkal szegélyezett térrel. A kíváncsi szemek elől rejtett terecske a szerelmesek kedvelt találkozóhelye ˜– milliónyi csók csattant már el a szobor mögött. A székesegyház jobb oldalán a város egyetlen egészben megmaradt középkori épülete, a Szent Anna-kápolna áll.

Órajáték
Órajáték

A székesegyház mindkét oldalán lépcsősor visz le a szomszédos utcába és kapuhoz, amely mögött az órajátékhoz érkezünk. Az óralap különlegessége, hogy 24 órás beosztású, és az órajáték figurái a magyar történelem olyan királyi személyiségeit ábrázolják, akiknek a nevéhez legendák fűződnek. A történelmi alakok először délelőtt tíz órakor jelennek meg zenei kísérettel, majd ezt követően kétóránként vonulnak fel este hatig.


Csak részletes útikönyvek említik

Jókai utca, Oskola utca, Basa és Bástya utca, valamint a Prohászka liget. Ezerszer jártam már ezeken a kis utcákon, és még mindig nem tudom megfejteni, mi a különleges hangulatuk titka. A megyei könyvtár előtt zörög és csobog a kortárs szökőkút, ha kedvünk tartja, benézhetünk a Városi vagy a Csók István Képtárba, de a legjobb csak úgy lófrálni itt, ahol nincs nagy forgalom, és mindig felfedezhető egy-egy apró részlet, amely azelőtt észrevétlen volt. Ilyen a nemrégiben felújított Hiemer-ház, amely romosan is a város egyik legszebb épülete volt, de most, a felújítás után igazi kincs a barokk-rokokó műemlék épület.

Távol a belvárostól

Ezernyi látnivaló maradt ki a felsorolásból, de kettő kihagyhatatlan. Az egyik a Palotavárosi Skanzen. A panelházak ölelésében az egykor rácok lakta terület ma szabadtéri múzeumutca. Deszkakerítéses, meszelt falú, nádfedeles házak és az 1774-ben épült templom emlékeztet a területen valamikor nagy számban élő rác iparosokra.

A másik a Bory-vár, amelyet Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész saját tervei alapján, kétkezi munkájával épített fel. Az épület a hitvesi szeretet földi bizonyítéka, amelyen nem fog az idő. A tornyok, a csigalépcsők és az árkádok romantikájával nemcsak a friss szerelmeseket csábítja, hanem a frissen házasodottakat, akik előszeretettel fényképezkednek itt.
A Bory-vár honlapja »

A Bory-vár
A Bory-vár


Uzsonna helyett

A fekvő katona mellett, a Kossuth u. 3. szám alatt régen fotósbolt működött, most a Mokka kultúrkávézó, ahova nemcsak a jó kávé és a jó zene miatt érdemes betérni, hanem a hihetetlenül finom áfonyás krémes is megér egy misét. Kedvencem és bátran merem ajánlani a kávézó specialitását, a mokkát, valamint a mézes-habos kávét.

Cím: Székesfehérvár, Kossuth u. 3.
A Mokka honlapja »

További ötletek, ha megéhezel, megszomjazol:
• KávéSzínHáz kávézó (Koronázó tér 3., a régi Ősfehérvár étterem helyén)
• Ribillió pub és kávézó (Rózsa u. 1.)
• Café Pelé (Fő u. 1.)
• Isolabella pizzéria (Kossuth u. 14.)
• Placc étterem (Liget sor 1.)

Székesfehérvár honlapja »

Ajánló:
Székesfehérvár.lap.hu
Velencei-tó lap.hu
Fejér.lap.hu

Fotó: Sz. Zs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top