Szabadidő

Sansz Elysées Esélyegyenlőségi – Művészeti Fesztivál

A Sansz Elysées Fesztiválon olyan nők, romák, fogyatékossággal élők, idősek és fiatalok mutatkoznak meg, akik átlépték árnyékaikat, és most bemutatják nekünk is művészeti produkcióikat, kézműves termékeiket, erejüket, meggyőződésüket és kitartásukat. A nap házigazdája Soma lesz.
Palya Bea
Palya Bea

A Progress – „Együtt az egyenlőségért” program keretében az Erzsébetvárosi Önkormányzat a Törökfürdő Alapítvánnyal karöltve újabb rendhagyó eseményre készül, amelynek főszereplői most az esélyegyenlőségi szempontból védett csoportok.

A Sansz Elysées Fesztivál egyaránt megszólítja a nőket és férfiakat, a különböző etnikai kisebbségek tagjait, a fogyatékossággal élőket, időseket és fiatalokat egész napos programjaival, kiállításaival és vitáival június 7-én, a Madách téren.

A Sansz Elysées „sugárútján” sétálgatva és programjai közül válogatva elgondolkodhatunk majd, valóban olyan befogadóak és toleránsak vagyunk-e, mint amilyennek gondoljuk magunkat. Attól, hogy átsegítünk egy vak embert az utcán, esetleg előreengedünk a forgóajtóban egy nőt, tényleg adunk-e valódi esélyt nap, mint nap a nálunk hátrányosabb helyzetűeknek, hogy egyenlőként éljenek közöttünk?

A Sansz Elysées széles sugárútján sok mindenki elfér.

A Sansz Elysées kiemelt főszereplői a NŐK! A nők, akik akarnak, akik mernek, és akik egyre nagyobb teret követelnek ma már nemcsak a háztartásokban, hanem a munkahelyeken, a közéletben és a kultúrában is. A NŐERŐMŰBEN teljes gőzzel dolgoznak majd a reneszánsz nők, akik írva zenélnek, és áriázva verselnek. Marjai Judit „HALÁL A KONYHÁBAN” fotósorozata pedig egyértelműen bizonyítja, hogy a konyhában még a legtehetségesebb asszonyok is könnyen elvéreznek. Végül Palya Bea csodálatos hangja és zenéje ment meg minket a konyhaszekrények veszélyes világából.

A Sansz Elysées lehetőséget ad ROMA művészeknek és szimpatizánsaiknak is a találkozásra. A Romano Drom, az Egri János Group, a Nomada pezsgése bizonyítja, hogy a roma zene nélkül nem élet a városi élet, nem beszélve a Budapest Bár zenei időutazásáról, mely a 20-30-as évek Budapestjére repít. A RAGADJON A KULTÚRA!aszfalttárlat és spontán festészet hozza közelebb a látogatókhoz a romák mindent elsöprő, mágikus színvilágát és világlátását. A „Van esély” pódiumon neves képviselőik vitatkoznak a siker bódító AROMÁjáról.

A Sansz Elysées Fesztivál diadalívje és árkádjai alól a FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK sem maradhatnak ki. A NEMADOMFEL zenéjét hallgatva rájövünk, hogy „csak” akarni kell. Mindig, mindenkor, minden körülmények között. A paralimpikonok, a fogyatékosságal élő erőművészek, a szájjal-lábbal festők, mind-mind bebizonyítják, hogy semmilyen körülmények között sem áll meg az élet…. Sőt! Kitartással, szenvedéllyel még annál is többet elérhetünk!

A SANSZ BAZÁR-ban az illatos gyertyákban, a merített papírokban, az erős szőnyegekben és szőttesekben gyönyörködhetünk, és biztos, hogy nem jutna eszünkbe, hogy ezeket mind autista, down-szindrómás, értelmi fogyatékos, siket, vagy vak embertársaink készítették, ha nem látnánk őket a standok mögött. Ha más nem, akkor a siker mögött feszülő akarat az, ami végül is le kell, hogy rombolja az előítéleteket, meg kell, hogy nyissa az utat az elfogadás, befogadás, a harmonikus együttélés irányába.

Időpont: 2008. június 7.
Helyszín: Budapest, Madách tér
Bővebb információ »

A Sansz Elysées Fesztiválon MINDENKI VALAKI, ezért közösen festjük meg Magyarország első esélyegyenlőségi- művészeti freskóját.

A Sansz Elysées széles sugárutat nyit a sokszínűségnek. Megmutatja, hogy együtt vagyunk szépek, okosak, tehetségesek, szeretnivalók és erősek, ugyanakkor gyengék és sebezhetők, tudatlanok és csúnyák. 

A nap házigazdája SOMA lesz!

 
Főszervezők: Erzsébetvárosi Önkormányzat és Törökfürdő Alapítvány

Főtámogató: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top