Szabadidő

Színes ruhába öltöztetik a parkolóórákat Budapesten

A FORMABONTÓ néven futó pályázaton, fiatal képző- iparművészek pályamunkáit várják a szervezők.

Városdekorációs művészeti pályázattal rukkolt elő az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. A város dekorációs művészeti pályázat lényege, hogy az utcán használatban lévő parkoló automaták külsejét úgy változtassák meg, hogy a megújult, „színes ruhát öltő” automaták a főváros látványos színfoltjaivá váljanak. Az EME Zrt. 100 parkoló automatát a városban színes ruhába öltöztet. A pályázat másik eredményeként fiatal képző- iparművészek megépíthetik a saját köztéri szoborként is funkcionáló parkoló automatájukat, ezekből a neves zsűri által kiválasztott 21 legjobb művet köztéri kiállításon mutatják be.


Művészeti koncepció

A pályázó kétféle módon is gondolkozhat, terve lehet térbeli, az automaták zárt formáját megbontó alkotás (Térplasztikai pályázat), vagy maradhat az automaták felületén, és rajzolhat, festhet, fotózhat rá amit csak szeretne (Dekorációs , grafikai pályázat).

 

Dekorációs, grafikai pályázat

A pályázat kiírója, az EME Zrt. arra hívja fel a pályázók figyelmét, hogy a köztereken álló parkoló automaták képzőművészeti eszközök segítségével formálják át saját elképzelésük szerint. A pályázat tartalmazza, hogy a jelentkezőknek úgynevezett layereket kell készíteni, melyek megegyeznek az eredeti parkoló automaták méretével, illetve formájával. A terveket fóliára nyomtatják, majd a forgalmas helyeken álló parkoló automatákra ragasztják őket, hogy a funkcionalitás ne sérüljön és továbbra is használatban maradjanak. A működő parkoló automaták új külsejét Budapest utcáin tekinthetik meg 2008. szeptemberében és októberében.

Térplasztikai pályázat

A kiírt pályázat értelmében fiatal képző- iparművészek közül 21 legjobb megvalósíthatja saját parkoló automatáját, mely tartalmazhat formatervezési elemeket, félretéve a funkcionális elvárásokat, mintegy köztéri szoborként funkcionálva. A pályázók azonos sémát kapnak, (hasonlóképpen, mint a Tehén Parádé projektnél) melyeket fantáziájuk szerint alakítanak át.

A zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkákból kiállítást rendeznek Budapesten, az V. kerületben, az Erzsébet téri Gödör Klubban 2008. szeptemberében. A szabadtéri kiállítás éjjel és nappal egyaránt látogatható lesz.

 

Zsűri

A pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Szirtes János, akció művész, képzőművész – a zsűri elnöke, Wahorn András, művész, a Magyar Köztársaság lovagja valamint Bakáts Tibor Settenkedő, kritikus.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top