Szabadidő

5 szuper bicikliút Magyarországon – kezdőknek és haladóknak

Egyre többen választják a pihenés aktív formáját a hétvégéken vagy akár a nyaralás alatt. Kisebb tájegységek felfedezésének legjobb módja, ha biciklire pattanunk. Most öt olyan vidéket ajánlunk, amelyet akár egy hétvége alatt felfedezhetünk kerékpáron.

Magyarországon a biciklizés egyre népszerűbb, ennek egyik fő bizonyítéka a Critical Mass kerékpáros megmozdulás, ahol a legutóbbi 80 000 fős felvonulás világcsúcsnak számít. A biciklizés az alternatív városi közlekedés mellett egyre népszerűbb szabadidős tevékenység lett. A bringázás nem feltétlenül jelent teljesítménytúrát, hanem utunk során természetesen a látnivalók és a kulináris csemegék is terítékre kerülnek.

 

1. A Fertő tó körül – kezdőknek, családdal

A 133 kilométeres távot egy felkészült kerékpározó akár egy nap alatt is megteheti, de ha kényelmesebb tempó mellett döntünk, egy hétvége kiváló lehetőség a táj aktív megismerésére.

A Fertő tó 2001 óta az UNESCO világörökségének része, hiszen ez Európa legnagyobb sós vizű tava különleges növény- és állatvilággal. A tó és környéke nagyszámú fészkelő és átvonuló madárfajnak nyújt élőhelyet, többek között kócsagoknak, a kanalasgémnek és a rétisasnak. Külön érdekesség, hogy a tó 100-120 évenként kiszárad, de az is előfordult már, hogy Balaton méretűre duzzadt. Kerékpáros utunk során szőlőtőkék, hangulatos kis települések és hullámzó nádtenger mellett haladunk el.

 

A Fertő tó nagyrészt Ausztria területén található, és kisebb részben Magyarországon, ezért ezt a felkészülésnél vegyük figyelembe. Ausztriában, a bicikliskultúra egyik mintaországában szinte mindenre gondolnak, amire egy kerékpárosnak szüksége lehet. Tíz kilométerenként pihenőhely és esőbeálló, néhol egy kilátóval kiegészítve, hogy onnan vegyük szemügyre a csodálatos tavat és az eddig megtett, illetve az előttünk álló útszakaszt. A táj szépsége mellett rengeteg kulturális programmal színesíthetjük a túrát. Napközben álljunk meg a számos hívogató borospincék egyikénél, este pedig valamelyik kedves étterem kerthelyiségében fogyasszuk el a jól megérdemelt vacsoránkat.

Táv: 133 kilométer

Nehézség: könnyű

Ne hagyd ki:

Fertőd – Esterházy-kastély
Nagycenk – Széchenyi-kastély
Ruszt – ódon belváros, borospincék
Balf – fürdő
Neusiedl am See – kikötő, kilátás
Fertőboz – kilátó, múzeumvasút

Túraajánlatok a Fertő tó körül »

Fertő tó.lap.hu »

 

2. A Balaton körül – rutinos tekerőknek

A mintegy 200 kilométeres távot leginkább egy háromnapos hosszú hétvége alatt vagy nyaralás során lehet kényelmesen megtenni. Igaz, van, aki fél nap alatt is körbetekeri a tavat, de mi nem akarjuk az olvasókat ilyen teljesítménytúrára buzdítani.

Egy-két rövidebb szakasztól eltekintve, ahol mellékutakon kell haladnunk, szinte teljesen körbeöleli a tavat a bicikliút. A part mentén mindenhol rengeteg szálláshely és vendéglátóhely várja a fáradt bringásokat.

Panoráma a szigligeti várból
Panoráma a szigligeti várból

 

Annyi látnivaló van az út során, hogy csak egyet emelnénk ki a rengeteg lehetőség közül.

A kerékpárút nem halad át a Kis-Balatonon, de egy rövid kitérővel szemügyre vehetjük a Tüskevárból ismerős tájat. Igazi élmény hangtalanul suhanva, szinte a tájjal egybeolvadva keresztülhajtani gyermekkorunk kedvenc regényének helyszínén. A fárasztó tekerés után kötelező program valamelyik strandon lazítani a nap hátralevő részében.

Táv: 208 kilométer

Nehézség: a déli oldal könnyű, az északi oldal kicsivel nehezebb

Ne hagyd ki:

Badacsony – borospincék, kilátás
Sajkod – strand
Balatonmagyaród (Kis-Balaton) – bivalyrezervátum
Balatonederics – Afrika Múzeum
Szigliget – vár

Biciklivel a Balatonnál »

Balaton.lap.hu »

 

3. Őrség – hegyeken-völgyeken

Az Őrségi Nemzeti Park hazánk legfiatalabb nemzeti parkja, a biciklitúrázók paradicsoma. Akár családi biciklis útra készülünk, akár baráti társasággal akarjuk a környéket felfedezni, itt biztosan megtaláljuk a számításunkat. Az Őrség központja, Őriszentpéter lehet a kerékpáros kirándulások kiindulópontja, ahonnan napi 40-80 kilométeres tekeréssel meglátogathatjuk a tájegység látnivalóit. A kerékpárutak mellett, gyér forgalmú autóúton közlekedhetünk. A környék jellemzője, hogy rövid, de viszonylag meredek emelkedők és lejtők váltják egymást.

Az Őrség hazánk legcsapadékosabb vidéke, erre mindenképpen készüljünk fel, és a fürdőruha mellé az esőkabát is kerüljön be a táskába.

A környék településeinek története egészen a honfoglalásig nyúlik vissza, a határ menti falvak őrségben voltak, és ha ellenség közeledett, füstjelzéssel riasztottak. Ennek köszönhető a teljesen egyedi faluszerkezet, hiszen itt nem egy hosszú út mellett állnak a házak, hanem a dombok tetejére telepedtek, úgynevezett szerekre, és egy-egy település akár hat-nyolc szerből is állhat.

Tipp: ne felejtsük el megkóstolni a helyi jellegzetességeket sem, a tökös-mákos rétest, a szárítottvargánya-levest vagy a jól ismert dödöllét.

Fotó: Ezerjó Ökofogadó és kerékpárkölcsönző
Fotó: Ezerjó Ökofogadó és kerékpárkölcsönző

 

Kerékpárkölcsönző-tipp: Ezerjó Ökofogadó, Őriszentpéter – bicikliszervizként és -kölcsönzőként is üzemel.

Nehézség: közepes

Ne hagyd ki:

Magyarszombatfa – fazekasmesterség, Fazekasház
Szalafő – Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Pankasz – szoknyás harangláb
Velemér – 14. századi freskók a katolikus templomban
Vadása-tó – kiváló fürdő- és pihenőhely

Őrség.lap.hu »

 

4. Cserehát – távol a világ zajától

Az ország északkeleti részén, az Aggteleki-karszt és a Zempléni-hegység között terül el, a Hernád és a Bódva folyók ölelésében. Biciklizésre kiválóan alkalmas, szelíd dimbes-dombos, változatos vidék. Széles völgyek, erdőfoltokkal tarkított szántóföldek és apró falvak mellett haladunk el utunk során. Az ország kevésbé ismert és felkapott vidékén főleg gyér forgalmú utakon tekerve ismerkedhetünk meg a tájjal. Az enyhe, lankás dombok megmászása nem túl nehéz feladat, igaz, itt-ott az út minősége hagy maga után kívánnivalót. Persze itt is akadnak látnivalók, de ezen a vidéken mégis a természet háborítatlan nyugalma a fő vonzerő.

 

Ha nyugatról keletre akarjuk átszelni a Cserehátot, akkor a Szalonna és Encs közötti 50 kilométeres szakasz tökéletes távolság egy egynapos túrához. A túra végén még Encsről elkerekezhetünk a pár kilométerre lévő Hernád folyó partjáig, hogy megmártózzunk a hűs vízben a fárasztó túra után.

Táv: 50 kilométer

Nehézség: közepes

Ne hagyd ki:

Felsőgagy – klasszicista stílusú kúria
Baktakék – görög katolikus templom
Forró – Abaúji Múzeum

Encs.lap.hu »

5. Zselic – erdőn-mezőn

A Zselic felfedezéséhez Kaposvár az ideális kiindulópont, innen indulhatunk el egy 61 kilométeres körútra, amelynek a végén az indulási helyre jutunk vissza. Somogy legerdősebb táján járunk, javított erdei utakon és kis forgalmú mellékutakon tekerhetünk. Vadakban igen gazdag a vidék, gímszarvasok, dámszarvasok és muflonok is élnek az erdőkben. Károly Róbert és Mátyás király is szívesen jártak ide vadászszenvedélyüknek hódolni.

 

Hogy még jobban érezzük a természet közelségét, szálljunk meg valamelyik eldugott kastélyszállóban, a vidéken rengeteg ilyen van.

Táv: 61 kilométer

Nehézség: közepes

Ne hagyd ki:

Szenna – falumúzeum
Kaposmérő – honfoglalás kori bemutató
Bőszénfa – szarvastelep
Mike – vidratelep
Nagyatád – termálfürdő

Somogy.lap.hu »

További úti tippek, ha nyeregbe pattannál:

• Dunakanyar (Budapest–Szentendre–Leányfalu)
• Velencei-tó – körtúra

Praktikus tanácsok:

• Az elemózsiát, hűsítőt, esőkabátot és egyéb felszerelésünket biciklistáskában vigyük magunkkal, ne hátizsákban.

• A nagyobb biztonság érdekében legyen nálunk helyzetjelző sárga mellény, lámpa, illetve bukósisak, főleg a gyerekeknek.

• Néhány alapvető szerszám is legyen nálunk, hogy egy defektet vagy váltóhibát mi magunk is meg tudjunk javítani. Még a Balaton körül sincs nagyon sok bicikliszerviz.

• A legkisebb csemeténket sem kell otthon hagynunk, hiszen egy utánfutós babakocsiban ő is részt vehet a túrán.

• Mielőtt útnak indulunk, szerezzük be az adott térség kerékpáros-útikönyvét – Frigória Kiadó

Képgaléria tippünk: nézegess képeket a Balaton-felvidékról »

Kerékpártúra.lap.hu
Bicikli.lap.hu
Túra.lap.hu

Biciklitúrák Budapest környékén
Biciklitúrák
Kerékpárutak Esztergom környékén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top