Szabadidő

A legjobb salsaiskolák

Karibi ritmusok, latinos szenvedély és egy fergeteges tánc - ismerkedj meg a salsa alapjaival! Ha ezután megjön a kedved, azt is elmondjuk, hol és hogyan lehet elkezdeni.
Néhány kitűnő salsaalbum kedvcsinálónak:
Ray Barretto – Salsa Caliente de Nu York!

Celia Cruz – La Negra Tiene Tumbao
Charlie Cruz – Mas De Mi
La IndiaSobre el Fuego
Tito Puente – King of Kings – The best of Tito Puente
¿Que Pasa? – The Best of Fania All-Stars

A zene

A salsa nemcsak a tánc, hanem egy zenei stílus neve is, amely tulajdonképpen rokona az összes többi hasonló hangzású zenének, amelyek ilyenkor az eszünkbe jutnak, a tangótól a csacsacsán át a rumbáig. A zene gyökerei többek között Afrikába és Spanyolországba nyúlnak vissza. A ’60-es években kubai és Puerto Ricó-i emigráns zenészek közreműködésével és az amerikai dzsessz ötvözésével született meg a stílus New Yorkban, és innen indult el világhódító útjára.

 

A salsazene térhódításának köszönhetően a legtöbb latin országban, Európában és még a távoli Japánban is nagy népszerűségnek örvend. Biztosan mindenki táncolt már Celia Cruz Bembelequa című számára! Ha nem emlékszel, akkor ez volt az a szám, amiben annyira vidámak voltak a fúvósok, olyan ritmusosan szólt a konga, és annyira szívhezszóló volt az ének, hogy nem lehetett abbahagyni a táncot. A salsa népszerű előadója volt többek között Tito Puente, Celia Cruz, a Fania All-Stars, és a ’80-as években Gloria Estefan emelte be a stílust a mainstream popszcénába.

A zenében nagyon fontos szerepet kapnak az ütőhangszerek, a konga és a clave adják meg a ritmus alapjait. A ritmusképben a nyugat-afrikai népzenei motívumok fedezhetők fel. A fúvósok jelenléte pedig az amerikai dzsessz hatásának köszönhető.

A tánc

A salsa szó szószt jelent, méghozzá a latin és a karibi konyha által szívesen használt fűszeres szószra utal. A név alapján asszociálhatunk a tánc latinosan tüzes hangulatára, a rengeteg stílus és hatás összekeveredésére, vagy arra, hogy szinte szabadon, akármilyen mozdulatokkal fűszerezhetjük a táncunkat.

A salsáról mindenkinek megjelenik egy kép, egy hangzás, de mégis nehéz definiálni ezt a stílust, amely annyi különböző hatást olvaszt magába, és közben mindenhol egy kicsit máshogy adják elő. A sok különböző stílus közül Magyarországon alapvetően három stílus terjedt el, a New York-i, a Los Angeles-i és a kubai.

Fotó: Papp Gergő
Fotó: Papp Gergő

 

A kubai salsa esetében a táncosok gyakori párcserével körben mozognak, a férfiak virtuóz mozdulatokkal vezetik maguk körül a partnerüket. A másik két stílusnak a vonalon vezetés az alapja, egy egyenes mentén mozognak a párok, gyakori helycserével, általában úgy, hogy a férfi kissé félreállva, a nőt továbbvezetve elfoglalja a helyét. A New York-i tánc inkább elegáns, míg az ezt továbbfejlesztő kaliforniaiban az akrobatikus elemek dominálnak.

Egy másik alapvető különbség, hogy az általában 4/4-es ritmusú táncot milyen alaplépéssel táncolják, avagy hányadik ritmusra történik a kilépés (az úgynevezett break). Ezek alapján megkülönböztethetjük, hogy első, második vagy harmadik ütemre lépünk ki. Mielőtt belegabalyodnánk a részletekbe, azt érdemes tudni, hogy Magyarországon a legtöbben az első változatot követik, míg a másik kettőhöz már nagyobb tapasztalat és kifinomult zenei ízlés is kell.

 

A magyarországi salsaélet színvonalát bizonyítja, hogy Szőnyi Levente és Laki Dóra magyar táncpáros 2003-ban, Miamiban lett mambóvilágbajnok, majd egy évvel később New Yorkban a Salsa Világszövetség bajnokságát is megnyerték.

A salsa Magyarországon

Az egyik legrégibb név a tánc magyarországi történetében Bán Andrea, aki szinte a kezdetektől fogva részt vett a tánc népszerűsítésében és tanításában. Ő alapította másokkal együtt a Salsa Viva táncversenyt 1999-ben, ezután végleg elismert stílussá vált a salsa hazánkban. A verseny tovább növelte a salsa népszerűségét Magyarországon, összefogva az eddig egymást nem ismerő táncosokat. Ezután sorra nyíltak a tánciskolák, klubok vidéken és Budapesten, és mára már rengeteg iskola közül választhatunk.

 

Miért kezdtem el salsázni?

• Gábor és Anita:Pár éve vagyunk házasok, és mindketten sokat dolgozunk. Késő délután érünk haza, és könnyen eltelik az este úgy, hogy tulajdonképpen nem csinálunk semmit. Elhatároztuk, hogy akármilyen fáradtak is vagyunk, megpróbáljuk közösen valami színvonalas programmal eltölteni a szabadidőnket. Mindketten szeretünk mozogni, és a jó zenéket is kedveljük. Szinte adta magát, hogy beiratkozzunk egy tánctanfolyamra. A közös tánc kikapcsol, mivel végig a mozgásra kell koncentrálni, megfeledkezünk a munkahelyi gondjainkról, és mi is még közelebb kerültünk egymáshoz.

Lívia:Véget ért egy hosszabb kapcsolatom, és több szabadidőm lett. Régen dédelgetett álmom volt, hogy megtanuljak egy latin táncot, hiszen a latin zene, tánc és kultúra mindig nagyon vonzott.
Elmentem egy tánciskolába, és azóta a salsa az életem része lett, nem utolsósorban azért, mert ott ismertem meg életem párját.”

Hogyan kezdjük el?

A rengeteg salsaiskola közül ki kell választunk egy nekünk szimpatikusat, és máris beiratkozhatunk egy tanfolyamra. Mehetünk a partnerünkkel, de akár egyedül is. A legfontosabb, hogy kényelmes ruhát válasszunk, amelyben könnyen tudunk mozogni. Az egyetlen szabály, hogy olyan cipőt hordjunk, amelynek nem tapad a talpa. Később, ha már jobban megy a tánc, érdemes direkt erre a célra készített cipőt beszerezni, illetve ekkorra már az elegáns ruhák beszerzése is egyre kedveltebb.

A nyári időszakban az intenzív salsatanfolyamok, illetve tánctáborok talán a leghatékonyabbak a salsa megismerésében, a táborokat gyakran wellnessprogramokkal kötik egybe, így pihenésre és szórakozásra is kitűnő lehetőséget adnak.

Szinte a hét bármely napján elmehetünk egy salsabuliba. A nyári időszakban a nyitott szórakozóhelyek a népszerűbbek.

Nézzük, hol vannak a legjobb salsabulik:

Hétfő: Szilvuplé Varieté (1064 Budapest, Ó utca 33., Ó utca–Nagymező utca sarok)

Kedd: Buddha Beach (1093 Budapest, Közraktár u. 9–11.), Szilvuplé Varieté

Szerda: Szilvuplé Varieté

Péntek: Café Puerto (Hajógyári-sziget), Kaméleon – élő kongával (Mammut II., 4. em.)

Szombat: Café Puerto, Aranytíz Ifjúsági Központ (1051 Budapest, Arany János u. 10.)

 

www.salsa.hu aktuális rendezvények, infók
www.salsa.lap.hu minden, amit a salsával kapcsolatos
www.salsalevi.hu a világbajnok tánctanár oldala, részletes
www.salsamania.hu New York-i salsa, dominikai tanárral
www.bartoybeige.hu fiatalos lendület és dinamika kubai és Los Angeles-i stílusban
www.oyemaya.hu női stílus, vezetéstechnika, kubai és Los Angeles-i salsa
www.danza.hu latin táncok, kubai és Los Angeles-i salsa
www.salsalacubana.hu kubai táncakadémia kubai tanárokkal


Ajánló:

Latin zene.lap.hu
Társastánc.lap.hu
Kuba.lap.hu

Tánciskola.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top