Szabadidő

Probiotikumok – időszámítás óta?

A bélcsatornában megtalálható, a szervezet szempontjából jótékony hatású mikroorganizmusok hatását már időszámításunk előtt is megfigyelték!

Az egészség szempontjából előnyös baktériumokat tartalmazó ételek jó hatására már az Ószövetségben (perzsa változat) is találhatunk utalást. Eszerint „Ábrahám hosszú életét a savanyított tej fogyasztásának köszönhette” (Genesis 18:8).

Plinius kr. e. 76-ban erjesztett tejtermékek fogyasztását javasolta gyomor-, bélpanaszok esetén. Az 1908-ban Nobel-díjjal kitüntetett Mecsnyikov kifejtette, hogy a Lactobacillus-tartalmú erjesztett tejtermékek (pl.: aludttej) fogyasztása csökkenti a bélben levő, mérgező anyagokat termelő kórokozók számát, és ezek fogyasztásával magyarázta a bolgár parasztok hosszú élettartamát.

A probiotikum fogalma 1965-ben született, a pro bios (életért) kifejezésből. A probiotikumok olyan készítmények, amelyek megfelelő számban tartalmaznak élő, speciálisan kiválasztott, a bél szempontjából hasznos mikroorganizmusokat (leginkább Lactobacillusokat és Bifidobaktériumokat), melyek kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetben.

Táblázatban foglaltuk össze azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján egy baktérium probiotikumnak tekinthető.

A probiotikus baktériumok jellemzői

  • A természetben nem kórokozók.
  • Ellenálló a gyomorsavval és az epesavakkal szemben.
  • Megtapadnak a bélnyálkahártya falán.
  • Rövid idő alatt is képesek megtelepedni a bélcsatornában.
  • Kórokozók szaporodását gátló, azokat pusztító anyagokat termelnek.
  • Befolyásolják, serkentik az immunválaszt.
  • Befolyásolják az emésztési folyamatokat, a vitamintermelést.

Tudj meg többet: Lactiv, komplett probiotikum

Tudj meg többet a probiotikumokról: dr. Bélai Ferenc gasztroenterológus főorvos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top