Szabadidő

A létfontosságú bélflóra a születéstől kezdődik

A bélcsatornában társbérletben élő jótékony hatású baktérium törzsek a szervezettel szoros egységet alkotva hajtják végre biológiai küldetésüket.

Már születésünk első pillanataiban megkezdődik a bélflóra kialakulásának bonyolult folyamata. Természetes szülés esetén a szülőcsatornán áthaladva az újszülött tápcsatornájába jutnak be először baktériumok, amelyek megteremtik a környezetet a kezdeti bélflórát alkotó Bifidobaktériumok és Lactobacillusok számára.

A fokozatosan kialakuló mikroflóra mennyiségi és minőségi összetételét az immunrendszer szabályozza. Az anyatejes táplálás is segíti a megfelelő flóra kialakulását (az ilyen csecsemők bélflórájának 95%-a bifidobaktérium). A kezdeti flóra kialakulását követően egy életre szóló kommunikáció kezdődik bélbaktériumaink és a bélrendszerrel szorosan együttműködő immunsejtek között, amely meghatározó a végleges összetétel kialakulásában.

A kialakult mikroflórát mintegy 400 faj alkotja, csíraszámuk elérheti az ezer milliárd/gramm-ot is, össztömegük eléri az 1 kg-ot. A bélflóra baktériumainak szerepe igen sokrétű. A bél nyálkahártyához tapadva gátolják a kórokozó baktériumok elszaporodását, néhányan közülük a kórokozók szaporodását gátló fehérjéket is termelnek. Ehhez hozzájárul a bifidobaktériumok által termelt tejsav pH-csökkentő hatása. Fokozzák az immunrendszer védekező képességét, szabályozzák az immunsejtek számára idegen anyagok megtanulásának folyamatát. A flóra egyes tagjai gyulladásgátló anyagokat termelnek, mások fokozzák az immunsejtek működését. Fontos tény, hogy az immunrendszer mintegy 70%-a a bélcsartorna falában és a környező kötőszövetekben található nyirokcsomókban helyezkedik el. Ez az arány nem véletlen, hiszen a bélcsatorna mintegy 400 m2 nagyságú felszínén elképzelhetetlenül nagyszámú, folyamatosan bejutó idegen anyag „vár” az immunrendszerrel való találkozásra.

Tudj meg többet: Lactiv granulátum

Tudj meg többet a probiotikumokról: dr. Bélai Ferenc gasztroenterológus főorvos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top