Szabadidő

Az utazók hasmenése

Külföldi országokba utazók nyaralását megkeserítő jelenség az un. "utazók hasmenése". Nem elég, hogy megkeseríti, akár tönkre is teheti a csodálatosnak indult kikapcsolódást. A napokig tartó hasmenés kimerítheti, legyengítheti a szervezetet, súlyosabb esetben a kiszáradás is fenyegethet.

Külföldi országokba utazás során (főként Földközi-tengeri országokban, pl. Tunéziában, Egyiptomban, Törökországban, Jordániában stb.) a pihenni vágyók mintegy 20-50%-ánál lép fel nagy mennyiségű vizes hasmenéssel, esetleg hányingerrel és hányással járó tünetcsoport. Az esetek 85%-ában igazolható a fertőzéses eredet. A szervezet számára idegen baktérium törzsek felboritják az emésztési egyensúlyt. A leggyakoribb kórokozó a bél falára toxikus anyagot is termelő Escherichia coli.

Több orvosi tanulmány vizsgálta a probiotikumok hasmenést megelőző hatását. Kombinált, komplex probiotikus készítmény használata esetén jelentősen, akár 40%-kal is csökkenthető a hasmenés kialakulásának esélye.

Az utazók hasmenésével kapcsolatban elsődleges cél a megelőzés. Ennek eszközei a higiénés fegyelem és a probiotikumok megelőző alkalmazása. Megelőzésre és kezelésre antibiotikum csak a veszélyeztetett betegeknél és a nagyon súlyos esetekben jön szóba.

Néhány általános tanács:

– soha ne igyunk csapvizet, csak palackozott ásványvizet

– fogat is lehetőleg ásványvízzel mossunk

– nem megfelelően tisztított és kezelt ételek, a félig átsült vagy nyers húsok, halak, kagylók, polipok, osztrigák felelősek lehetnek a hepatitis kialakulásáért

– vigyázzunk a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel és az utcán kapható fagylalttal

– jégkockát se csapvízből, hanem ásványvízből készítsünk

– az utazás megkezdése előtt pár napig szedjünk komplex probiotikumot

– vigyünk magunkkal probiotikumot, hogy aktuálisan bevethessük a hasmenést okozó baktériumok visszaszorítására

– ha már kialakult a hasmenés, figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására

Az útipatika feltétlenül tartalmazzon:

– lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, napégést csillapító gélt, sprayt, bélfertőtlenítőt és probiotikumot

 

Tudj meg többet a probiotikumokról: dr. Bélai Ferenc gasztroenterológus főorvos

JÁTÉK

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top