Szabadidő

Olimpiai hangulatban – 4 könyv Kínáról

Valószínű, hogy olyan sokan még sohasem látogattak egyszerre Pekingbe, sem magyarok, sem mások, mint most, az olimpia idején. Ha máshogy nem is, gondolatban azért te is ott lehetsz Kínában – 4 remek könyvet is ajánlunk most neked, amely segít ebben.

Hetven csoda Kínából

Olimpiára készülők, még egy figyelmesség! A mindenestül csodálatos Kínából 70 csodát kiemelni nem lehet kisebb teljesítmény, mint egy olimpiai helyezés megszerzése. Az eredeti londoni kiadás (és fordítása) 32 kiváló szerző munkáiból készült összeállítás. Történészek, művészettörténészek, vallástudósok, múzeumi szakemberek, egyetemi szaktekintélyek, diplomaták, utazók – sok-sok olyan kiválóság – „sinológus” –, aki a kötet szóban forgó témájának legjobb ismerője.

Mik ezek a témák? Mindenekelőtt a természeti csodák: hegységek, óriásfolyamok, sivatagok és ezek integrált változata, a selyemút. Természetesen az élő természet képviselői is bemutatásra kerülnek. A mindennapi élet és kultúra csodái több mint száz oldalon szerepelnek. Ezek között az evés-ivás éppen úgy szerepel, mint a Tiltott Város vagy az agyaghadsereg. A harmadik témacsoport kihangsúlyozottan a művészeteké. Sokak között a kínai bronzművesség, a jádefaragás, a kalligráfia, a porcelán, a pekingi opera azok a művészeti ágak, amelyek Kínában jöttek létre és Kínára elsősorban jellemzőek. Végül a tudomány, a találmányok és teljesítmények csoportjába foglalva találkozunk azokkal az ismeretekkel, amelyek Kína hírnevét határain túl is növelték. És itt nem csak a puskaporról esik szó! Én a 67. csodát, a teát említeném, mert aligha van a világon ember, aki ehhez a kínai leleményhez ne tudná a személyes tapasztalatait hozzákapcsolni.

Csodálatos kötet ez, szórakoztató ismeretek bőséges tárháza, olimpia előtt és után, odautazók és itthon maradók számára egyaránt hosszan tartó, hasznos olvasmány. Talán mondanom sem kell, páratlan illusztrációi révén a szemnek is a legkiválóbb szórakoztatója. A kötetet irodalom- és szójegyzék teszi még használhatóbbá.

A könyv címe: Hetven csoda Kínából
Sorozat: Hetvenes
Szerkesztette: Jonathan Fenby
Kiadó: Athenaeum Kiadó
A könyv ára: 7490 Ft

Nők pagodája

Pearl S. Buck nemzedékeken átívelő családregényében a múlt századi Kínába repít el bennünket.
Negyvenedik születésnapján egy gyönyörű asszony úgy dönt, hogy visszavonul a házasélettől, és ezentúl önmagának szenteli az idejét, férje mellé pedig ágyast keres. Több mint húsz évig erős kézzel irányította a fényes udvarház működését, intézte a hagyományos kínai család hétköznapjait, ahol nem sok minden változott az elmúlt sok-sok generáció alatt.

Az asszony döntése felbolygatja az egész birtok életét, és a látszólagos nyugalom fátyla mögül előbukkannak a fájdalmas érzések, a düh és vágy. Az ágyas sorsa tragédiába torkollik, a férj pedig egy örömlány oldalán találja meg boldogságát. Az asszony életébe egy olasz misszionárius pap hoz gyökeres változást és szerelmet.

A Nobel-díjas írónő érzékletes képet fest Kína mindennapjairól, a különös hagyományokról, amelyekbe mint selyembe a díszes hímzés, simulnak bele a női sorsok.

A könyv címe: Nők pagodája
Szerző: Pearl S. Buck
Kiadó: Tericum Kiadó
A könyv ára: 3270 Ft

Peking – Nyitott Szemmel – Városkalauz sorozat

Nagyon is valószínű, hogy olyan sokan még sohasem látogattak egyszerre Pekingbe, sem magyarok, sem mások, mint most, az olimpia idején. És az is nagyon valószínűnek látszik, hogy ez a sok ember összességében igen keveset tud Pekingről és még kevesebbet az országról.

Ezen a problémán igyekszik segíteni ez a kis formátumú, akár zsebben is hordható képes útikalauz. A könyvet bemutató előszóból megtudhatjuk, hogy megalkotásához szem előtt tartották a világhírű Insight Guide sorozat és a Discovery Channel információs szemléletét. Mindezt a magyar kiadás (a fordítást is beleértve) olyan kitűnően megtartotta, hogy biztosra vehetjük: senkinek sem okoz csalódást.

Azon túl, hogy mérhetetlen vágyat ébreszt e számunkra mégiscsak egzotikus világ meglátogatására, nagyon pontos és jól hasznosítható információkat tartalmaz. Ezek között szerepel egy rövid történeti áttekintés, a pekingi hétköznapok bemutatása és természetesen a fő látványosságok részletezése. Tovább gazdagítják, színesítik a kötetet a képes betétek és az esszébetétek. Ami pedig az utazásnál végképp nélkülözhetetlen: megismertet a közlekedéssel, a szálláslehetőségekkel, a programokkal, és sok-sok hasznos tanáccsal, ismerettel a gyakorlati útmutatóban. Bár az olimpia alatt kínaiul aligha tanul meg bárki, mégis, a legszükségesebb tudnivalókat magáról a kínai nyelvről is megismerhetjük. Ebben a latin betűs átírás kiejtése lehet a leghasznavehetőbb.
A várossal való ismerkedést részletes, számozott térképek segítik, amelyeken valamennyi látnivaló pontos helyét feltüntetik. A kötet végén, az úti tippekben megtalálható az összes utazással kapcsolatos adat, szálloda, étterem és telefonszám, amelyre az utazóknak szükségük lehet. És aki mégsem jut el Kínába? Az is hasznosan forgathatja e könyvecskét, már csak azért is, hogy a remény tényleg ne haljon meg.

A könyv címe: Peking
Nyitott Szemmel – Városkalauz sorozat
Kiadó: Kossuth Kiadó
A könyv ára: 3980 Ft


Vörös azálea

Anchee Min egy olyan országban nőtt fel, ahol a mindenható hatalom uralkodott a lelkek felett. Ahol a szép nők mind gyanúsak voltak, ahol a szerelem halálos bűnnek számított. Ellen tud-e állni a lélek az elnyomás brutalitásának? Lehet-e úgy szolgálni egy rendszert, hogy az ember lázad? Szabad-e szeretni, ha tiltják, és titkolózni, ha mindenki áruló? Veszélyes szenvedély, felemelkedés és bukás, bűnhődés és feloldozás ez a regény.

Anchee Min Sanghajban született, egy szegény család legidősebb lányaként. Kisiskoláskorában éltanuló volt, a vörösgárdisták példaképe. Tizenévesként egy kommunista gazdaság rizsültetvényén dolgozott, megalázó körülmények között, ahol az egyik felettesébe, egy női parancsnokba lett szerelmes. Később kiemelték, és filmszínésznőt képeztek belőle. Propagandafilmek ismert arca lett Kína-szerte.
1976-ban, Mao elnök halála után Anchee Min nemkívánatos személy lett az országban. Kalandos úton kimenekítették Kínából, és az Egyesült Államokban telepedett le. Eleinte alkalmi munkákból élt – volt felszolgáló, takarító, díszletező, futár és modell is –, miközben minden pénzét angolórákra költötte, hogy egyetemre járhasson. 1990-ben diplomázott filmrendező szakon. Ma Kaliforniában él családjával. A „Vörös azálea” saját élettörténete, amelyet nyolc éven át írt, és amely húsz országban vezette a sikerlistákat, miközben a The New York Times az év könyvének kiáltotta ki.

A könyv címe: Vörös azálea
Szerző: Anchee Min
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
A könyv ára: 2999 Ft

Kína.lap.hu »
Peking.lap.hu »
Olimpia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top