Szabadidő

Bambusztortával ünnepel a bécsi állatkert kispandája

Jövő héten ünnepli első születésnapját a Schönbrunni Állatkert sztárja, Fu Long. Az egykor alig 100 grammos apróság mára virgonc kisdiákká cseperedett.

A kispanda, Fu Long születése Európa-szerte egyedülálló tenyésztési siker, mivel mesterséges beavatkozás nélkül fogant. Yang Yang és Long Hui kölyke tavaly augusztus 23-án jött a világra – alig 100 grammosan és 10 centisen.

Másik különlegessége, hogy jobb hátsó mancsa hófehér, míg a pandáknak rendszerint tiszta fekete a lába.

 

A ma 120 centis, 18,5 kilós kíváncsi szőrgombóc gondozóitól egy sárgarépából és bambuszból álló tortát kap születésnapjára, amit azonban nem biztos, hogy el is fogyaszt majd. A pandák ugyanis 14 hónapos korukig elsősorban anyatejen élnek, bár közben már meg-meg kóstolják a bambuszleveleket is. Kifejlett testmagasságukat és a 100 kilót is meghaladó tömegüket 4-5 éves korukra érik el.

 

A bécsi kispanda most egy virgonc kisgyerekhez hasonlítható, akit minden érdekel és aki mindent kipróbál. Különösen azt szereti, amikor a gondozók lapáttal és seprűvel felszerelkezve megjelennek a kifutóban – ilyenkor ugyanis el lehet lopni a vödröket.

A schönbrunni pandák egyébként a kínai állam tulajdonai, így Kína dönti el, hova kerülnek. Az, hogy a bécsi kedvenc, „Szerencsés Sárkány” az osztrák fővárosban maradhat-e, a második születésnapján derül ki.

Fotó: zoovienna.at

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top