Szabadidő

Érdekességek az elefántokról

Tudtad például, hogy az ormány két ember testsúlyát is meghaladja?

Olyan gyermekeknek szól ez a csodálatos képeskönyv, akik rendszeresen élvezik a szülők, tanítók vagy más egyéb segítők törődő támogatását. Nagy szükség is van erre, ha fogékony gyermekünkben az érzelmi szálak ébresztgetése mellett a helyes (ez esetben biológiai) képzetek kialakítására is törekszünk. Különösen igaz ez az elefánt esetében, amit a könyv alapos áttanulmányozása bizonyára igazol. Mert ugyan ki is az, aki kapásból fel tudja sorolni az afrikai és indiai elefánt közötti szemmel érzékelhető különbségeket? Ki az, aki tudja, hogy az ormány két ember testsúlyát is meghaladja? Ki az, aki már hallotta, hogy az elefánt 3 fogváltást ér meg, és ezt követően elpusztul?

Nem sorolom a további elefánt-érdekességeket, hiszen olvashatók és láthatók az ajánlott könyvben. És most hangsúlyozottan fontos, hogy olvashatók és láthatók! Mert – valljuk be – a mi környezetünkben az elefánt továbbra sem gyakori állat. A legtöbb ember vagy sohasem lát élő elefántot, vagy ugyanazt a néhány példányt látja minden esetben, amikor az állatkertbe ellátogat. Errefelé, Európa közepén bizony nem gyakoriak az elefántok. Mégis szeretjük őket, vonzódunk olykor emberinek tűnő szokásaikhoz, és él a vágy bennünk, hogy természetes környezetükben is láthassuk őket. Nos, ez a lehetőség a könyv alkotóinak megadatott, és gyermekünkkel együtt hálásak lehetünk azért, hogy élményüket és tudásukat megosztották velünk. Ráadásul jóra és szépre tanítottak bennünket: az állatokkal való együttérzésre, érdekeik képviseletére, természetvédő elkötelezettségre. Bugyutaságok helyett a legszebb valósággal szembesítettek bennünket. És ennél többet, jobbat semmilyen nevelő szándék sem tehet. Köszönet az alkotóknak és a magyar kiadónak!

Szerzők: Steve Bloom – D.H. Wilson
A könyv címe:
Elefántkönyv
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó, Budapest 2008
Ára: 4490 Ft


könyv.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top