Szabadidő

Romantikus hétvége a szerelmesek paradicsomában

Kicsit kettesben lennél a pároddal? Utazzatok el egy romantikus hétvégére! Létezik egy bájos, aprócska település, nem is olyan messze tőlünk, ahol mindent megtaláltok, ami egy élményekkel teli hétvégéhez szükségeltetik. Elmondjuk, miért...
A Salzburgtól keletre fekvő üdülőhelyen, Salzkammerguton (amelyet I. Ferenc József nemes egyszerűséggel „földi paradicsomként” aposztrofált) három osztrák tartomány osztozik: a terület legnagyobb része Felső-Ausztriáé, de Salzburg tartomány és Stájerország is részesül a csodálatos vidékből.

Hórihorgas hegyekkel és gyönyörű tavakkal szabdalt vidéken bújik meg a kis osztrák ékszerdoboz, Hallstatt városkája, amelynek neve annyit jelent: „a só helye”. A lélegzetelállítóan szép vidék, amely Hallstatt–Dachstein–Salzkammergut kultúrtáj néven szerepel, 1997 óta az UNESCO világörökségi listáját gazdagítja, és pont ideális terep egy felejthetetlen, élményekben gazdag, ám pihentető hétvégéhez.

Hegyoldalba épült ékszerdoboz

A zordon hegycsúcsok és a nyugalmat árasztó, a városról elnevezett tó (Hallstätter See) közé beékelődött település nem véletlenül a turisták kedvelt célpontja. Hallstatt a Salzkammerguti-tóvidék legszebb fekvésű és legkülönlegesebb módon épült városkája. A meredek hegyoldalban olyan szorosan simulnak egymáshoz a házak, mintha attól tartanának, hogy egy erősebb fuvallat a vízbe sodorja őket. Ennek a nem mindennapi építkezési módnak azonban sokkal prózaibb oka van, nevezetesen a helyhiány. A város ugyanis különös fekvése folytán terjeszkedni nem képes, azaz csak ily módon. A helybéliek ősei azonban maximálisan igyekeztek kihasználni a Salzberg és a Hallstatti-tó szorításában rendelkezésre álló parányi beépíthető területet, ennek eredménye a mostani városkép. Az apró, fából és kőből készült házacskák így egymás hegyére-hátára zsúfolt fecskefészkek módjára tapadnak a tó fölé emelkedő hegyoldalra, ami, valljuk be, igen megkapó látványban részesíti az utazót.

A városka főtere
A városka főtere


Hajókázás: A víz felől lehet igazán gyönyörködni a városképben, így iktass be egy hajókirándulást a programok sorába. A Hallstatt–Obersee–Untersee–Steeg–Hallstatt-hajókörút körülbelül másfél órás, kellemes kikapcsolódást ígér. A hajókikötőben érdeklődhetsz az éppen aktuális utakról. A péntek esténként szervezett gyertyafényes hajókirándulás is felejthetetlen élményt nyújt, ne hagyd ki!

Templom, sikátorok és megannyi gyönyörűség

Az enyhén tóba nyúló, keskeny földsávon elterülő városka egyetlen főutcából, a Seestrasséből és számos, a tó fölött kacskaringózó, keskeny közből áll. A belvárosból az autókat szinte teljes egészében kitiltották, így az autósforgalom meglehetősen korlátozott, csupán a helyiek és az itt megszálló vendégek jelentenek kivételt e korlátozás alól. Ennek köszönhetően a tóparti sétát viszonylagos zavartalanságban élvezheted. A főutcán üzletek és csábítóbbnál csábítóbb éttermek, kávézók váltogatják egymást gyors egymásutánban, nonstop nézelődésre sarkallva a turisták seregeit.

Azonban nem csupán a főutca ontja a látnivalókat, hisz a hegyoldalba felkapaszkodó, sikátorszerűen elhelyezkedő sétálóutcák labirintusában is megannyi szépség akad. Szemet gyönyörködtető a muskátlitól és egyéb színes virágoktól roskadozó, gyönyörű faragványokkal ékesített faházikók vagy a házfalakra felfuttatott gyümölcsfák különleges látványa.

Az aprócska település bájait, legfontosabb nevezetességeit viszonylag rövid időn belül, akár egy nap alatt is feltérképezheted. S hogy mik ezek? Az UNESCO védelme alatt álló város egyik legfőbb látnivalója a 15. századi Mária mennybemenetele plébániatemplom, amelynek gótikus falfestményei és a három szárnyas oltár lenyűgöző látványt nyújtanak. A templom körül helyezkedik el Hallstatt kis temetője, valamint a város kissé hátborzongató „nevezetessége”, a Csontház (Beinhaus), ahol sorokba rendezett emberi koponyákat láthatsz. E nem túl szokványos látványosságnak az a magyarázata, hogy a hegyoldalba épült település temetője igen kicsi, így helyszűke miatt tízévente kiássák a megboldogultak földi maradványait, és a koponyákat díszes virágmotívumokkal és az elhunyt nevével díszítve átszállítják a Csontházba, és a továbbiakban itt őrzik őket. Kissé bizarr, de a sűrűn egymás mellé helyezett sírok felett kitekintve hihetetlen panorámában részesülsz. A városka szűkös méreteihez igazodik a bájos, már-már mesébe illő főtér is, amelynek lényegét a középen álló szökőkút és a teret körbeölelő, pasztellszínben pompázó színes házikók adják.

Romantikus vacsora a tó partján
Romantikus vacsora a tó partján

„Só”-time

A festővászonra kívánkozó városka nevét, hírét, hajdani gazdagságát nagyrészt a „fehér aranynak” köszönhette. Nem meglepő ez ezen a sóban gazdag környéken, ahol a sókitermelés alapjaiban meghatározta a város egész történelmét, s egyúttal persze mai arculatát is. A kisváros világhírű több ezer éves sóbányászatáról, és még napjainkban is jelentős sóbányászati tevékenység folyik.

A városka fölé magasodó sóhegyen (Salzberg) található a sóbánya (Salzwelten), amelyet két módon vehetsz célba. Vagy a gyorsabb megoldást választod, és siklóval mész fel a hegyre, vagy gyalogszerrel közelíted meg a hegytetőt, ebben az esetben valamivel több időt szánj a kirándulásra. A sikló a Hallstattal teljesen összeépült Lahn nevű településről indul, de a csodaszép erdei környezetben kacskaringózó gyalogösvény is innen, a felvonó állomása mellől indul. Azaz innen is, merthogy egész pontosan két erdei gyalogösvény közül választhatsz. Mindegyikről lenyűgöző kilátás nyílik a tóra és a környező hegyóriásokra, a különbség csupán a meredekségükben rejlik. Mivel a panoráma a felvonóból sem utolsó, ajánlatos legalább az egyik irányba kipróbálnod.

Útban a Rudolf-toronyhoz...
Útban a Rudolf-toronyhoz…

A sikló fenti felvonójától néhány percnyi sétára található Rudolf-toronynál érdemes elidőzni egy kicsit, teraszáról magad is lencsevégre kaphatod mindazt, amit az útikönyvekben leggyakrabban láthatsz a környékről. A fenti állomástól pár száz méteres, fölfelé vezető, de nem túl megerőltető sétával juthatsz el a sóbánya épületéig. A bányalátogatás első mozzanataként rögtön magadra kell öltened egy bányászkabátot és -nadrágot, ugyanis a föld alatti barangolás egyik legérdekesebb része a bányászok által használt hosszú facsúszdán történő lecsúszás (ezért van szükség a speciális öltözetre). A belépő nem éppen olcsó, de ha már idáig felküzdötted magad, semmiképp se hagyd ki.

Igen látványos a házfalra felfuttatott gyümölcsfa
Igen látványos a házfalra felfuttatott gyümölcsfa

Jeges élmények – hagyd otthon a tériszonyod!

A Hallstatt szomszédságában fekvő Obertraun az egyik legtökéletesebb kiindulópontja a környék felfedezésének. A település fölé magasodó, 2109 méter magas Krippensteinhegycsúcs meghódítása kihagyhatatlan élmény. A csúcsra a hegy lábánál fekvő parkolóból felvonóval két lépcsőben vagy gyalogosan két úton is feljuthatsz, persze ez utóbbi megoldás jóval időigényesebb és fárasztóbb programnak ígérkezik. Ha nincs tériszonyod, akkor a felvonót válaszd, már csak azért is, mert nehezen kárpótolható az az élmény, amelyet a kabinból az alattad húzódó völgy látványa nyújt. A kötélpálya első megállójánál (Schönbergalm) érdemes megpihenni egy kicsit, ahol a csodálatos látványon kívül a megéhezett szusszanni vágyókat étterem, a gyerekeket játszótér fogadja.

Másodsorban azért is fontos állomás ez, mivel itt található a híres Dachsteini-óriásjégbarlang. Az 1350 méter magasságban található csodálatos jégvilágba a felvonó első állomásától egy jó negyedórás, enyhén megerőltető erdei sétával juthatsz fel. Az enyhe emelkedőért kárpótol a mesébe illő erdei környezet. A barlang csoportos idegenvezetéssel látogatható, a belépőjegyet a felvonó első állomásánál veheted meg. Semmiképp se tévesszen meg a turisták – ugyan kisebb részének – laza öltözéke, számíts rá, hogy körülbelül egy órát fogsz fagypont körüli hőmérsékleten tölteni, így meleg ruhával, zárt cipővel mindenképpen készülj.

A híres Five Fingers kilátó
A híres Five Fingers kilátó

 

Parkolás: A korlátozott autósforgalom miatt a látogatók a sziklafalban létrehozott parkolóban hagyhatják pár euróért a járművüket, ahonnan egyébként pazar kilátás nyílik a városra, valamint a környező hegyeket visszatükröző tóra. Ha a szállásod a központban van, akkor egy behajtókártyával jogosult vagy behajtani a városba. A kártyát a szállásadódtól kell igényelned.

A barlanglátogatás után ne iparkodj egyből visszafelé, ugyanis felvonóval tovább folytathatod az utat a második állomásig, azaz a 2100 méter magasan fekvő Krippenstein-csúcsig. A gerincre felérve eléd tárul a távoli Dachstein még nyáron is hófödte vonulata. A Krippenstein leglátványosabb attrakciója azonban kétségtelenül a Five Fingers névre keresztelt kilátó, amelyet a kötélpálya második állomásától könnyed sétával közelíthetsz meg. Az első látásra nem túl szívmelengető látványt nyújtó acélszerkezet emberi kéz formáját öltve magasodik a völgy fölé, egész pontosan a semmi fölé, és varázslatos kilátást kínál az egész régióra, mellékesen csak kötélidegzetűeknek. Ha elég bátor vagy, egy parádés kép is készülhet rólad az egyik „ujj” végébe erősített barokk képkerettel a hátad mögött.

 

Lehetséges útvonalak Hallstattba


Autóval:

• Hegyeshalom – Bécs (A1) – Linz (A1) – autópályát elhagyva Gmunden irányába – Hallstatt
• Szentgotthárd – Graz (A9) – Liezen – Bad Aussee – Obertraun – Hallstatt

További kirándulástippek a környéken:

1. A varázslatos fürdővárosban, Bad Ischlben megnézheted I. Ferenc József egykori nyári rezidenciáját, a Kaiservillát, vagy a híres magyar operettszerző, Lehár Ferenc nyári villáját, de a város Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó biedermeier házakkal tarkított utcáin tett séta is szemet gyönyörködtető látvánnyal ajándékoz meg.

2. A Traunsee partján fekvő Gmunden elsősorban tóparti kastélyairól és antik kerámiáiról ismert. A Városháza téren harangjátékot hallgathatsz, vagy megcsodálhatod a Kammerhofban található kerámia- és helytörténeti kiállítást.

3. A Salzkammerguti-tóvidék álomba illő kör­pano­rámáját az 1783 méter magas Schafberg-csúcsról csodálhatod meg. A hegycsúcsra a St. Wolfgang-tótól induló fogaskerekűvel juthatsz fel.

Hallstattról és környékéről bővebb információ: www.hallstatt.net »

Bővebb információ a sóbányáról: www.salzwelten.at »

Bővebb információ a jégbarlangról: www.dachsteinwelterbe.at »

Bővebb információ a régióról: www.oberoesterreich.at »

Bővebb információ a krippensteini felvonóról: www.dachsteinwelterbe.at »

Fotók: a szerző fotói

Ausztria.lap.hu »
Felső-Ausztria.lap.hu »
Világörökség-Európa.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top