Szabadidő

Az 5 legjobb élmény Párizsban

Oldalakon át lehetne sorolni a francia főváros nevezetességeit, mi azonban szemezgettünk ezek közül, és kiválogattuk a legfontosabb látnivalókat, amelyeket feltétlenül érdemes felkeresned Párizsban.
1. A legnépszerűbb nevezetesség

Azzal nem lesz gond, hogy az Eiffel-toronyhoz (Tour Eiffel) odatalálj, hiszen a város minden pontjáról jól látszik Párizs mai szimbóluma. A hatalmas építmény eredetileg az 1889-es világkiállításra érkező látogatók elkápráztatására épült. Az ételek és a kilátás szempontjából Párizs egyik legjobb éttermét (Jules Verne étterem) a torony második szintjén találod. Az elragadó mérnöki zsenialitással megépített torony első és második szintjére lépcsőn és lifttel, míg a harmadik szintre kizárólag a második szintről induló lifttel mehetsz fel. Számíts rá, hogy a lift korlátozott kapacitása miatt órákba is telhet, mire feljutsz a csúcsra, de megéri. A torony 276 méter magasan lévő kilátóteraszáról derült időben akár 72 kilométerre is elláthatsz. A torony az év minden napján nyitva tart, a jegyeket a helyszínen tudsz váltani, illetve a torony honlapján online is foglalhatsz előre. (A jegyek ára attól függően változik, hogy hányadik emeletig szeretnél eljutni. Felnőttjegy a legfelső szintre: 12 euró.)

Tipp: A felvonók este 11-ig működnek, s estefelé már sokkal rövidebb sorokkal kell megbirkózni. Az éjszakánként kivilágított torony gyönyörű látványt nyújt egy vacsorával egybekötött szajnai hajókázáson is.
További információ: www.tour-eiffel.fr »

2. A legkedveltebb park

A város központjában, a Szajna bal partján elterülő Luxembourg-kert (Jardin du Luxembourg) egy 25 hektáros zöld oázis, a párizsiak kedvence. A Luxembourg-palota körül kialakított parkot angolkert és egy nagyszerű nyolcszögletű medence uralja. A tóban úszkáló kacsák és hattyúk mellett megférnek a gyerekek körében igen népszerű, tarkabarka miniatűr vitorlás hajók is, amelyeket a parkban lehet bérelni. A rendezett teraszokon, széles sétányokon kívül találsz még itt játszóteret, szabadtéri kávézót, bábszínházat, számtalan teniszpályát és egy zenekari pódiumot is. Számos látnivalója közül kiemelkedik a gyönyörű Medici-szökőkút.

 

3. A legizgalmasabb múzeum

A modern építészet egyik leghíresebb alkotása, a Pompidou Központ (Centre Georges Pompidou) 1977-ben nyitotta meg kapuit. A kissé rendhagyó külsejű, nappal csúnyácska, éjszaka valamivel szebb épület gyakorlatilag olyan, mint egy kifordított ház. A mozgólépcsők, liftek, az épületet összetartó élénk színű csövek mind-mind az épületen kívül futnak. A művészeti központban található többek közt a Modern Művészet Nemzeti Múzeuma, egy mozi, egy interaktív könyvtár, valamint számos könyvüzlet és divatbutik. A Pompidou Központ előtti tér a turisták és a helybéliek kedvelt találkahelye. A fiatalok piknikeznek, beszélgetnek és ismerkednek, míg az idesereglett közönséget utcai mutatványosok, tűznyelők, pantomimművészek és zenészek szórakoztatják. Az épület egyik legmeghökkentőbb látványossága az átlátszó üvegcsőben felfelé kúszó mozgólépcső, amellyel feljuthatsz az épület tetejére. Megéri, hiszen a központ tetőteraszáról teljes pompájában tárul eléd a város.
További információ:
www.centrepompidou.fr »

4. A legrégebbi piac

A Rue Mouffetard jelentős történelmi múlttal bír, ugyanis ez a város legöregebb utcája, egyben az egyik legrégebbi piacos utca Párizsban. Mára inkább ez utóbbiról, azaz a keddtől vasárnapig tartó piacáról ismert. Habár a valaha olcsó és bohém piacot mára már a turisták is felfedezték, a színes élelmiszerstandokkal és üzletekkel szegélyezett keskeny, kanyargós utca régi bája még ma is megmaradt. Finom és friss zöldségek, gyümölcsök, gombák, sajtok, péksütemények, sőt még ruhák is kaphatók itt, vásárlás közben pedig utcai művészek szórakoztatják a vásárlókat. Érdemes sorba állni a friss, meleg kenyérért a 113. szám alatti Panetons pékségben. Ha ellátogatsz a közeli kis mellékutcába, a Rue Daubenton-ra, egy hamisítatlan, mozgalmas afrikai piac forgatagában találhatod magad.

 

5. A legjobb hely, ha gyerekkel utazunk

A város déli részén található Aquaboulevard tökéletes kikapcsolódást ígér a fárasztó városlátogató sétálás után, különösen a gyerekeknek. A nevezetes fedett vízi vidámparkban az egzotikus tengerpartutánzat, uszodák, vízibiciklik mellett találsz tenisz- és fallabdapályákat, golf- és bowlingpályákat, tornatermeket, de lehet pingpongozni, biliárdozni, vásárolni, de éppenséggel ejtőzhetsz is az egyik bárban, ha úgy tartja kedved.
További információ: www.aquaboulevard.com »

Cím: 4–6., Rue Louis-Armand
Belépő:
Felnőtt: 25 euró
Gyerekeknek: 15 euró

Tipp: Ha Párizsba vagy Franciaországba készülsz, a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján minden nélkülözhetetlen információt megtalálsz, és még franciául sem kell tudnod. Szállások, közlekedés, látnivalók, tippek, ötletek: http://hu.franceguide.com/ »

Párizs.lap.hu »
Franciaország-képgaléria.lap.hu »
Párizsi szállás.lap.hu »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top