Szabadidő

5 felfedezésre váró borvidék

Ha te is a bor szerelmese vagy, és kiruccannál egy kicsit a természetbe a csajokkal vagy a pasiddal, barangoljátok be hazánk borvidékeit. Ilyenkor ősz elején felpezsdül itt az élet, unatkozni biztos nem fogtok. Öt borutat ajánlunk, köztük kevésbé ismerteket is.

Magyarországon 22 borvidéken várnak bennünket a borosgazdák és a nemes nedűvel telt hordók, hogy felfedezhessük a gasztronómiának ezt a kellemes ágát. Akadnak köztük komoly történelmi múltra visszatekintők, és vannak olyanok is, amik csak nemrégiben alakultak.

Borúttippek borimádóknak

A borutak szakszerűen mutatják be hazánk szőlőtermő vidékeit, s végigjárva azokat megismerhetjük az adott táj jellemző borait, természeti környezetét, kultúráját és nem utolsósorban gasztronómiáját. A borkóstolók és a pincelátogatások mellett megismerkedhetünk a nemes nedűk készítőivel is, s természetesen meg is kóstolhatjuk a helyi jellegzetességeket, vagy feltankolhatunk kedvenc borainkból.

1. Villány–Siklósi borút

Magyarország szőlőtermő tájai közül elsőként a villányi borvidéken alakult borút (1994-ben), amely a Villányi-hegység mentén, Harkánytól Palkonyáig 18 településen (többek között Palkonyán, Villánykövesden, Villányon, Siklóson) kanyarog keresztül. Errefelé biztosan nem fogunk szűkölködni a helyi lakosság vendégszeretetében, hiszen a pincék ajtaja mindenhol nyitva áll előttünk. Az útvonalat végigjárva megismerhetjük a falvak és a szőlőhegyek népi építészeti alkotásait, gyönyörködhetünk a természeti szépségekben, és nem utolsósorban zamatos borokkal öblíthetjük kiszáradt torkunkat. Külön figyelmedbe ajánljuk Palkonyát, az aprócska, mindössze egyutcás falut, amelynek 53 présházból álló pincesora fehérre meszelt falaival különleges látványt nyújt. A faluban egyébként minden második ház védett műemlék, így készülj fel, hogy egy igazán takaros, rendezett, barátságos helyre csöppensz. Szintén említést érdemel a híres körtemplom, amely első látásra inkább tűnik dzsáminak, mint katolikus templomnak. A falucska határában fekvő halastavak sétára, madármegfigyelésre csábítanak.
Tipp: Palkonya honlapja »

Palkonyai pincesor
Palkonyai pincesor

Villány a kékoportó hazája, ide szintén érdemes ellátogatni. A pincesorban megbújó bormúzeum izgalmas titkokat rejt – igazi bormatuzsálemeket (százéves borokat!) láthattok itt. A Templom-hegyen az őslénytan iránt érdeklődők valóban azt érezhetik, hogy a paradicsomban vannak: egyedülálló kőzettani ritkaságok kerültek ugyanis elő ezen a természetvédelmi területen.
Tipp: Villány honlapja »

Villányi Vörös Kabinet 1908-ból
Villányi vörös kabinet 1908-ból

A Villány–Siklósi borút hivatalos honlapja: www.borút.hu »

2. Badacsonyi történelmi borvidéki borút

A Balaton körül több borvidék is található (pl. a Balatonfüred–Csopaki, Balatonfelvidéki, Somlói vagy Balatonboglári borvidék), az egyik legnagyobb hírű mégis a Badacsony. Számtalan régészeti lelet tanúskodik arról, hogy a part menti lankás domboldalon már 2000 éve is virágzott a szőlőkultúra. A Badacsony lábánál vezetett a rómaiak egyik fontos hadi útja Aquincumba – a jelentősebb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. A szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok szintén ebben az időkben keletkeztek.
A Badacsony egyszerre névadója és központi termőterülete hazánk egyik legősibb és leghíresebb borvidékének, ahol csaknem kizárólag fehérborszőlő-fajtákat termesztenek. A legismertebb az olaszrizling, de híres a badacsonyi kéknyelű és a szürkebarát is. A borúton egymást érik a borozók, pincészetek, borházak, vendéglők, ahol alkalmad nyílik közelebbről is megismerkedni ezekkel a nemes nedűkkel. Ha pedig végigjártad az összes hegyoldalba simuló hűs pincét, heveredj le, és gyönyörködj a vadromantikus balatoni naplementében.

Programajánló: A badacsonyi borvidékhez tartozó Szigligeten a hétvégén kerül megrendezésre a szigligeti Szüreti Vigadalom, így látogatásunkat különösen érdemes erre a hétvégére időzíteni. A szombaton délután érkezők egyenesen belecsöppenhetnek az Esterházy-pincétől induló szüreti felvonulásba. A faluközpontban felállított központi sátorban számos egyéb program várja a látogatókat: folklórprogramok, finom helyi borok, ételek, végül pedig szüreti bál nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

A borvidékről bővebben: www.badacsonyiborút.hu »

3. Hajós–Bajai borvidék

A hajósi pincefalu vagy a nemesnádudvari pincesorok mind-mind a Hajós–Bajai borvidék jellegzetes helyei. A borvidéket alkotó települések közül a legkiemelkedőbb szőlő- és borkultúrával rendelkező Hajós városa. A páratlan szépségű település a Duna–Tisza közén, Baja és Kalocsa között félúton fekszik, a Duna egykori árterén. A városka legismertebb és leglátogatottabb része a település határában található mintegy 1200 pincéből álló pincefalu, a borszerető emberek Mekkája. Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja ez. A löszfalba 20-50 méter hosszú pincealagutakat vájtak, amelyek télen-nyáron kedvező, közel azonos hőmérsékletet biztosítanak az itt tárolt borok számára. A pincelyukak többnyire boltívesek, téglával kirakottak, föléjük épültek a présházak. A pincefalu szabadon látogatható. A löszhátra épített pincefaluban lévő Borkatakomba Múzeumban a szőlőművelés, a borkészítés eszközeit tekinthetjük meg, sőt mi több, meg is kóstolhatjuk az itt tárolt hajósi borokat.
Tipp: Hajós honlapja »

 

Tipp: A borvidék másik jelentős települése Baja, ahol a várost körülölelő folyóknak (a Dunának és mellékágainak) köszönhetően romantikus kirándulásokat tehetünk, vagy bebarangolhatjuk a Duna, a Sugovica és a Gemenci-erdő páratlanul szép és buja vízparti tájait.

Bővebb információ: Hajósbajaiborvidék.lap.hu »

4. Szekszárdi borút

A Szekszárdi-dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik Szekszárd, a borút központja. Szekszárd és környéke legalább annyira összenőtt a borral, mint Eger, Tokaj vagy éppen Villány, csak éppen róla talán kevesebben tudnak. Pedig csaknem húsz éve már annak, hogy Szekszárdot a szőlő és a bor nemzetközi városa rangra emelték. Kiváló természeti adottságainak következtében a helybéli gazdák ezrei foglalkoznak a borral, úgy tartják, nem is igazi szekszárdi, akinek ne lenne néhány tő szőlője és hozzá tartozó pincéje. A városban és közvetlen környékén több mint négyezer pince található, s a borházak gazdag kínálata várja a kóstolni és vásárolni vágyókat. A város történelme egybeforrott a borral, nem véletlen hát, hogy a város szívében, a vármegyeház külső kertjében Borkút található, amelynek csapjaiból ünnepnapokon, előre bejelentett alkalmakkor a borvidék legjobb borai folynak.

 

Tipp: Keressük fel a Szekszárdhoz közeli, ám a borvidék határán fekvő Zombát, ahol takaros porták és a borvidék sajátos ízét, aromáját adó borospincék fogadják a vendéget. Érdemes ellátogatni a neves borházak valamelyikébe, vagy a műemlékként megőrzött Rozsnyai patikába is, amelynek belső berendezése igazi látványosság.

Bővebb információ: www.szekszárdiborút.hu »

5. Kőszegi borút

A kevéssé ismert Kőszeg-hegyalja szőlőterületei, amelyek komoly történelmi múlttal rendelkeznek, néhány éve a Soproni borvidékhez tartoznak. A szőlőművelés, borkészítés a kőszegi natúrpark egyik jellegadó vonása, hagyományai mélyen a múltban gyökereznek, s egykoron a magyar királyok asztalát gazdagította a kőszegi bor. A szobrok, domborművek, falképek, kapudíszek, borospincék és dűlőnevek is mind-mind a szőlőről mesélnek Kőszegen. A helyi borászok összefogásával alakult meg a Kőszegi borút, amely a városi és környéki szőlőterületeket, pincéket köti össze, és mutatja be a bor szerelmeseinek. Az egyedülálló értékeket rejtő vidéken haladó borút központja és egyben kiinduló állomása természetesen „az Alpokalja ékszerdoboza”-ként is emlegetett Kőszeg. A városban található Kőszegi Borok Háza méltó őrzője a kőszegi borkultúrának, ahol bemutatásra kerül a kőszegi szőlő- és bor története, a szőlőfeldolgozás és borkészítés hagyományos eszközei, vinotékája pedig a Kőszegi borút tagjainak borkínálatából ad ízelítőt. Ha a hétvégére időzítjük látogatásunkat, a Kőszegi Szüret nevű rendezvényből is kivehetjük a részünket.

Tipp: A Kőszegi borút egyik állomása a festői fekvésű Bozsok. Itt található a gyönyörű Sibrik Kastélyszálló, amely észrevétlenül simul bele a Kőszegi-hegység szelídgesztenyései és fenyvesei közé. Már egy itt tett rövid séta is testet-lelket gyógyító hatású lehet, de számos egyéb lehetőség is van a gyönyörű táj bebarangolására. A környező települések közül érdemes felkeresni Cákon a műemléki védelem alatt álló zsúpfedeles pincesort vagy Velemben a hegytetőn álló Szent Vid-kápolnát.

Bővebb információ: www.naturpark.hu »

Bor.lap.hu »
Badacsonyibor.lap.hu »
Szekszárdibor.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top