Szabadidő

Az vagy, amit netezel

Írók, költők, közéleti személyek mutatják be gyermekkoruk, ifjúságuk kedvenc helyszíneit a Vendégváró turisztikai site felhíváshoz csatlakozva.

A Spanyolnátha – mint az egyik legnépszerűbb online művészeti folyóirat -, és a Vendégváró – mint a belföldi turisztikai piac meghatározó portálja – 2008-ban közös projektet indított.

A két, saját szakterületén meghatározó, ismert és elismert médium összefogásának köszönhetően a Vendégváró (www.vendegvaro.hu) Írd fel magad a térképre! és a Spanyolnátha (www.spanyolnatha.hu) Európa kulturális főhálósa projektje egy olyan közös vállalkozásban egyesült, melynek eredményeképpen közel hetven belföldi kisebb-nagyobb településhez fűződő, elsősorban gyermekkori kötődéseiről írhatott közel hetven író, költő, neves közéleti személyiség.

A Spanyolnátha művészeti folyóirat nyári és őszi számában megjelent írásokat ősztől folyamatosan közli a Vendégváró is. Teszi mindezt a főlapján, földrajzi csoportosításban, hogy a látogatók eligazodását még inkább segítse. A Spanyolnátha kuriózumokkal is színesíti a megjelenést: az érintett szerzők aktuális szakmai életrajzai és színes portréképei mellett betekintést nyerhetünk a családi fotóalbumokba is.

A Vendégvárón megtalálható az ország 2400 települése több mint 11 000 látnivalójának részletes ismertetője, fotója és adatai. E rengeteg turisztikai célpont megismerését praktikus útikönyv-sorozattal, részletes autós és gyalogos túrajavaslatokkal, személyre szabható túratervkészítővel, naprakész szállás- és programajánlóval segíti. Mindezeken túl azonban a Spanyolnátha és a Vendégváró szerkesztői együttműködésük révén most kísérletet tesznek a modern turizmus tárgyiasító, leltározó szemléletének és a nehezen átadható, bensőséges élményekből táplálkozó lokálpatriotizmusnak a közelítésére. A turista térképére a látnivalók mellett felkerülnek az ott élők is.

A Spanyolnátha Európa kulturális főhálójának főszereplője volt már Miskolc, Székesfehérvár, Tata, Veszprém, Szekszárd, Sárospatak, Nyíregyháza, Budapest és Ljubljana. Idén a folyóirat felkért szerzői által hazánk bármelyik településének megadta az esélyt arra, hogy bekapcsolódhasson a projektbe, hogy az érintett települések pótolhatatlan, irodalmi, művészeti és turisztikai hivatkozásai születhessenek meg: a felkért írók által kiválasztott, a lelkük fővárosának tartott legkisebb, eleddig kevésbé emlegetett helységek is a kulturális főháló főszereplői lehetnek. Többnyire jó kedélyű, anekdotázós írások születtek, melyek a személyes hangvétel mellett éppúgy törekedtek a közérthetőségre, olvasmányosságra, mint az irodalmi igényességre: így a települések életében is több szempontból jelentős mű képződött.

utazás.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top